neděle 11. října 2009

Scarlett

11.10.2009 (knihovnička)


Scarlett je pokus o pokračování románu Odváto větrem (Jih proti Severu).

Scarlett se podruhé ve svém životě dostává na samotné dno - finančně zabezpečená, ale všemi opuštěná, bez manžela a bez přátel. Pokouší se začít znovu - splnit slib Melanii a zabezpečit jejich dítě, ochránit Ashleyho a především - získat znovu Rhetta.
Odjíždí do Rhettova rodného města, Charlestonu, snaží se postupně získat přízeň Rhettovy matky a sestry. Buttlerova rodina ji s nadšením přivítá, okouzlena jejím šarmem i krásou, ale Rhettova matka brzy pozná, jak nenapravitelná chyba se stala. Je rozhodnuta pomáhat Scarlett, aby se jejich manželství znovu dalo dohromady.
Rhett se vrací z cest a je přítomností Scarlett nemile překvapen. Pochopí její snahy o znovusblížení, ale trvá na svém - nechce se k ní vrátit.
Nečekaně a nakrátko je sblíží chvíle, kdy oba málem přijdou o život - mořská bouře, která je přepadne při jejich výletu na lodi. Síla přežití je svede k okamžiku milování - vzápětí však Scarlett poznává, že Rhettovo vzplanutí bylo přechodné.
Scarlett se rozhodne jednat a odjede do Savannah, kde žijí příbuzní její matky, tam se chce uchýlit a počkat na Rhetta, který ji podle jejích plánů bude hledat.
Dočká se však dvou překvapení - mimo rodinu své matky nachází i rodinu svého otce, irské přistěhovalce - a Rhett stále nepřichází.
Scarlett zjistí, že znovu otěhotněla a rozhodne se před Rhettem prchnout. Je si totiž jista, že Rhett by jí dítě vzal. Odjíždí se svými irskými příbuznými přes moře - do rodné země svého otce.

V Irsku začíná pro Scarlett nový život, poznává své další příbuzné, cítí se mezi nimi šťastna a milována. Pozvolna se mění i její osobní přístup a její povaha. Bohatá jižanská dáma se přizpůsobuje životu chudých Irčanů, ale přitom se snaží jejich bídu zmírnit, zajistit jim domov a práci. Začne budovat Taru, nový domov, pojmenovaný po místě králů. Do nového domova se jí narodí dcera - při nečekaně těžkém porodu jí pomáhá místní vědma. Scarlett však postupně zjistí, že ani v Taře není vítaná, její společenské styky s Angličany jsou brány jako zrádné a její dcera je stíhaná a odháněná od svých vrstevníků jako prokletá. Tou dobou se znovu setkává s Rhettem - který přijel do Irska kvůli dostihovým koním. Rhett po letech odloučení objevuje novou, neznámou Scarlett - dospělou a vzrušující ženu. Nová Scarlett v něm začíná probouzet novou lásku...


Román se četl výborně, přesto - Jih proti Severu to není.
Kdyby se děj netýkal zrovna osudu Scarlett a Rhetta, dala bych 90%.
V porovnání s Margaret Mitchellovou však hodnocení klesá na 70%.

Ale pořád je to skvěle napsaný příběh, doporučuji všem, kdo milují romantiku a dobré konce.

Vydalo Naše vojsko, v r.1992, přeložil Zdeněk Hron, ilustroval Adolf Born

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Oproti původní verzi jsou dodány fotky obalů a několik ukázek z vlastního textu.

5 komentářů:

  1. Ten Rhett, to není zrovna charakterní týpek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ona i Scarlett je pěkně zpovykaná bestie ;-)

      Vymazat
    2. On je charakterní do určitého stupně. Dává přednost prospěchu před charakterem, ale občas se urve a sjede do téměř filantropie (Melaniin snubák a tak).
      Scarlett byla taky pěkná potvora, takovou může ukočírovat jen podobná povaha.

      Vymazat
  2. Četla jsem původní román, a četla jsem i pokračování od Margaret Mitchellové, viděla jsem seriál i ten starý film, bavilo mě všechno, takže bych si asi i tuhle knihu užívala. Až se mi poštěstí zas zajít do knihovny mrknu se jestli tam není

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně tak. Původní román už jsem taky nahodila sem, byl výborný, pokračování už mi připadalo kapinku slabší, jakoby jinej styl, ale četlo se pěkně, viděla jsem film i sérii. A zrovna tohle bude dílko, ke kterému se budu vracet, ve všech podobách.

      Vymazat