sobota 27. července 2013

WALL-I

Země je opuštěná. Vyprahlá, vylidněná a zaneřáděná odpadky.
Jediný, kdo zbývá, je malý robůtek Wall-i. Jeho úkolem je uklízet a on svůj úkol úkol svědomitě plní. S ubíhajícími léty postupně dosloužili jeho robotičtí kolegové a společnost mu dělá poslední šváb na zemi.

Wall-i mimo uklízení sbírá staré krámy, hračky, šlehače, žárovky, rubikovu kostku, lžičky... svou ubytovací jednotku má vyzdobenou světelnými řetězy a nostalgicky rád sleduje staré muzikálové filmy na videokazetách.
Wall-i je totiž mírně sentimentální a emotivní.
A také osamělý.

Jednotvárná činnost je narušena dvěmi událostmi - objevem živé rostlinky a příletem vesmírné lodi.

Zaskočený Wall-i se při přistání skrývá a sleduje, co se děje - a pak objeví JI. Krásnou, oslnivě bílou, jemně zaoblenou, designově perfektní robotku EVE s úžasnými modrými diodami (pardon, očima). EVE je průzkumnice, s nejmodernější technologií, skvěle programově vybavena k bádání i obraně.

Loď odlétá a průzkumnice EVE zůstává. Okouzlený Wall-i se neustále pokouší o kontakt, při kterém ho zaskočená EVE málem rozcupuje na kousky, časem však její podezřívavost zeslabí a Wall-i ji zaujme.

Všechno se však změní v momentě, kdy Wall-i předvádí EVE svou úžasnou sbírku (motýlů) starých věcí, a mezi nimi nově objevenou živou rostlinku.

Neboť EVE má za úkol pátrat právě po zmínce života na planetě Zemi, a objevem živé rostlinky se spouští další řada událostí, se kterou Wall-i nepočítal. Jeho další osud se radikálně změní a on se díky EVE dostane až na vesmírnou loď, osídlenou potomky lidí, kteří před staletími odlétli z přeplněné Země a čekají na impuls k návratu.

Wall-i, EVE a malá rostlinka sehrají velkou roli v dalším osudu lidiček oné lodi.
 
Přiznám, že poprvé jsem film sledovala na půl oka a hodnotila ho jako solidní zábavný filmeček. Jeho kouzlo jsem objevila až při dalším a dalším zkouknutí a bavila se královsky, neb film je opravdu vymakaný a vypiplaný do posledního záběru, včetně titulků.

Sám Wall-i je nádherná kombinace starého E.T. a čísla 5. Je roztomilej, mírně sentimentální, kouzelně staromilskej, věrnej a také paličatej a odvážnej.
EVE je moderní, krásná, rázná - a postupně zamilovaná.

Sledovat tento film je lahůdka. Ono totiž nejde jen o zamilované robůtky, ale o spoustu drobností, které jsou s tím vším spojené. Okouzlení, nedůvěra, odhodlání a odvaha, spousta nádherných narážek a gagů a do toho všeho skvělá hudba, která přesně podmalovává každý moment této filmové lahůdky.
Do toho pozorovat generačně zakrnělé lidstvo, které už zapomnělo myslet a kterému se naskýtá možnost znovu se postavit na vlastní nohy.

Wall-I je skvělý film. Výborný pro horké letní odpoledne i nevlídné zimní večery. Wall-i si vychutnáte nejen v příběhu, ale i se spoustou skvělých gagů. Wall-i vás nejen pobaví, ale i dojme...

WALL-I trailer v češtině



A jeden oficiální trailer - v originále. To ale neva, věc je jasná...





Moje osobní hodnocení: 95%.
Nebo to zabalit rovnou na stovku?

Kdo nezná a chce se podívat? Wall-I najdete přímo ZDE.
Film možno stáhnout, nebo zkouknout online.

Doporučuji!


WALL-I

Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Sci-Fi

USA, 2008, 98 min


(Film od Pixaru, info z ČSFD, obrázky z Google, ukázka z Youtube a text od mé maličkosti.)

Žádné komentáře:

Okomentovat