neděle 3. května 2015

Ďáblova aqlternativa

Napsal Frederick Forsythe

2. mysteriózní horor nebo thriller

Do další škatulky padesátibodové výzvy jsem mohla zahrnout buď Černé slunce (Graham Brown) nebo Ďáblova alternativa (Frederic Forsyth). Černé slunce bylo docela dobré počtení, ale spíš mi to připadalo jako předloha k filmu. Ďáblova alternativa je také dobré počtení a také mi připadá jako předloha k filmu, ale dočetla jsem ji včera a tak pod vlivem dojmů v rychlosti pár poznámek.

Román je poměrně spletitý a hrají v něm roli dvě největší velmoci na světě - Rusko a USA, dále ukrajinští emigranti a vlastenci, vlastník nového největšího tankeru na světě, kapitán největšího tankeru na světě, největší tanker na světě a jeden trochu svérázný tajný agent a jeho dávná láska, se kterou se setkává na nové misi.

Karty hezky romanticky rozhozeny, viďte.
A tak zpátky k faktům.

Rusko díky několika náhodným faktorům přišlo téměř o veškerou úrodu a hrozí hladomor.
Může jim pomoct západ, prodat jim za přiměřenou (a nízkou) cenu chybějící tuny. Ale protože by měl Rusko v hrsti, požadoval by ústupky ve zbrojení.
V ruském nejvyšším vedení se štěpí dvě frakce - Rudin, který je pro ústupky ve zbrojení (koneckonců nikde není psáno, na jak dlouho) a Višňajev, který chce využít situace k vojenskému napadení Evropy a rychlé nečekané válce, která by jim zajistila přísun všeho, bez podmínek, a ještě k tomu rozšíření území a posílení velmoci.
Do toho se zamíchají ukrajinští nacionalisté, kterým se povede spáchat atentát na šéfa KGB. Sice se jim podaří útěk tak, že unesou letadlo, ale v Německu jsou zajati a uvězněni.
Tyto Ukrajince chce z vězení vysvobodit Andrew Drake, přívrženec a obdivovatel Ukrajiny, syn ukrajinského emigranta, narozený už v Anglii (pořád říkám, že přísloví Poturčenec horší než Turek, platí stále).

Takže v době vyjednávání a krize dojde k obsazení největšího tankeru Freya, naplněného milionem tun ropy. Teroristi, které vede Andrew Drake (a říká si Svoboda), požadují propuštění dvou zajatých Ukrajinců, kteří spáchali atentát na šéfa KGB (což je fakt, který se zatím tají).

Anglický agent Munro je nasazen do Ruska, kde potkává ženu, kterou znal zamlada a kterou miloval - jejich vztah byl vzájemný, přesto v době rozdělení území ona zůstala doma a jejich cesty se rozdělily.

Valentina pracuje pro ruskou vládu a ví informace, které mohou pomoci ve vyjednávání. A protože se chce z Ruska dostat, i se svým synem, stává se agentkou Munra - s krycím jménem Slavík.

A Rudin zatím vede skrytou válku s Višňajevem. Oba dravci, ani jeden z nich žádný andilek. Přesto, alternativa hrozící války je jasná a k tomu nesmí dojít.

Co mě v románu zaujalo - výborná rozpracovanost námětu, vypilované znalosti ohledně některých prvků špionáže, postupy, jaké zřejmě bývají vedeny při důležitých akcích, dobrá znalost technických údajů tankerů a prověřený fakt ekologických katastrof.

Co mě trochu odradilo - překombinovanost. Příliš mnoho faktorů. Ono to sice navzájem splývá, všechno je propojené a všechno nakonec vykrystalizuje, ale těch rozhozených udiček je prostě příliš mnoho. Forsyth píše skvěle, zatím mě ani jeden román od něj nezklamal, ale musím přiznat, že u této knihy jsem se chvílemi mírně nudila. (A v souvislosti s minulou a také další rozečtenou knihou mě napadá - je možné, že to nejlepší už jsem přečetla? Děsivé!)

Ďáblova alternativa je propracovaný román. Dovede vtáhnout do děje a dovede zaujmout. Ale roztříštěností některých zápletek dovede utupit pozornost a bohužel, zmírnit napětí a vlastně i chuť do čtení.

Nechtěla bych nikoho odradit, kniha může být pro někoho atraktivní.

Ale za sebe bych jí dala tak 55%. Není špatná, neurazí, má silné téma a logiku vyústění, ale, zkrátka, četla jsem lepší.

Na závěr pár ukázek z románu:











Žádné komentáře:

Okomentovat