neděle 24. května 2015

Deník sprosté matky

Další knihu, vhodnou pro padesátibodovou výzvu, jsem vybrala namátkově z hromádky knih už půjčených.

Takže není ani jedna z tipů, které jsem si vyhledala.

3. vtipná kniha

 
 
Deník sprosté matky mě upoutal už svým názvem. Tušila jsem, že půjde o humorný žánr, oddechové čtivo, u kterého se dobře pobavím. Upoutávky na zadní straně zněly ještě lákavěji - "četba knihy na toaletě, v metru či na jiných místech s hustým provozem způsobí, že budete nuceni vysvětlovat ostatním, proč se tak hlasitě řehtáte."

Musím přiznat, že jsem se moc neřehtala. Vlastně jsem se skoro vůbec neřehtala. Možná mi sem tam cuklo v koutku úst, ale fakt jsem se neřehtala. Entertainment Weekly, to jste hodně vedle!

Ale zpátky k románu. Sprostá máma je žena v domácnosti, má dvě děti a pracujícího manžela. Sprostá máma je dost ingeligentní, žádná blbka, jen nemá daleko pro pořádně šťavnaté nadávky, když se jí něco nepodaří. A že se jí nepodaří věcí!

U některých jsem si říkala - holka, (rozuměj, sprostá mámo), co blbneš? Ale někdy nám věci přesáhnou přes hlavu a naše nejlepší úmysly a plány jsou rozmetány vniveč a pohřbeny vinou malých škodolibých trpajzlíků, chyb v Matrixu nebo prostě nešikovnýma rukama. A tak se s pobavením dozvídám, jakými možnými způsoby lze šťavnatě zanadávat a jednu větu jsem si dokonce přisvojila. Ano, je to věta - "to byl zase příšerně zkurvenej den".

Kniha mi připadala, jako by byla složena z několika novinových či časopiseckých sloupků na pokračování. Ale ověřeno to nemám, takže Deník sprosté mámy budu pokládat za normální román.

Sprostá máma v jednotlivých kapitolách postupně popisuje svůj život a život svého manžela a životy svých přátel v průběhu jednoho roku. Docela mě zaujal systém (i názvy) místních prodejen (Nacpané panděro? děs! a prodej formou kamionů, do kterých zajíždí zákazníci s nákupními koši, to je další děs!)
Sprostá máma popisuje aktivity ve škole (které samy o sobě stojí za úvahu - v rámci ušetření školních příspěvků přispívají rodičové žáků svou prací - takto se rukodělně opravují schody, stěny, světla, zábradlí.) Nemůžu si pomoct, při popisu jsem si vzpomněla na dávné tzv.brigády soc.prc., tedy brigády socialistické práce, kde byli naagitováni rodiče a stejným způsobem se zvelebovalo a stavělo. Pochopitelně zadarmo. Na druhou stranu, u nás tolik vyčítané školství zadarmo by se taky dalo vysvětlit tím, že na stavbách či úpravách škol se podíleli rodičové děti také zadarmo. Takže je to svým způsobem fifty-fifty.
Oproti tomu Sprostá máma a další rodičové makali na škole a ještě platili příspěvky, huh.

Další zajímavý detail byl s pojišťovnou Sprosté mámy a její rodiny. Pojišťovna, která jim permanentně zdražovala pojištění, po nich ještě vyžadovala příspěvky ve formě dobrovolných prací na pozemku ředitele pojišťovny.

Do třetice nenápadné dvoření se jednoho šéfa-klienta, a současně zaměstnavatele jejího muže. Sprostá máma si z jeho dvořením neláme hlavu, jeho esemesky ignoruje a při bližším pokusu o kontakt ho bez okolků nakopne do holeně. Sprostá máma je totiž se vším rychle hotova!

A tak míjejí dny, kdy musí jezdit se svým starším synkem k psychiatrovi, protože synek má nebezpečné paličské sklony, kdy její manžel je odvolán do Nigerie (a tam se seznámí s místním arcibiskupem a začne nakupovat kondenzátory), kdy vzpomíná na babičku Pat, která hulila chesterfieldky jednu za druhou, kdy zkouší něco vlastoručně vyrábět (a většinou to skončí katastrofou) a občas si střihne posezení s kamarádkami ze čtenářského klubu.
Díky kterému časem objeví zajímavé údaje o minulosti manželova šéfa-klienta.

V knize se také seznámíme se zasraným otcem Sprosté mámy (pojmenování je v knize vysvětleno a objasněno), s přítelkyní, která uteče s jedním kazatelem, se zbytkem rodiny, kterou po sobě přítelkyně zanechá, s problémy ve škole, s několika pokusy o zabití jejího manžela a nakonec i minulostí šéfa-klienta.

Co mi na knize trochu vadilo - zdaleka to nebyl humorný román, jaký jsem čekala. Opakované trable s rozbitím nebo padáním věcí a závěrečnými nadávkami přestávaly být vtipné. Probůh, ta ženská se pořád válela na zemi! Vůbec jsem tam moc humorných situací nepobrala, spíš normální problémy a trable. Občas dokonce nenormální problémy a trable!
Taky mi trochu nesedělo myšlení Sprosté mámy. Nejsem proti originálnímu způsobu života a myšlení, ale tohle bylo, vážení přátelé, trochu divné. Připadalo mi, že knihu napsal chlap (on ji opravdu napsal chlap), který psal tak, jak si myslel, že by myslela ženská, kdyby byl ženskou. Ale to se mu moc nepovedlo.

Přesto, knihu bych určitě nezavrhovala. Nedoporučuji ji ke koupit (vyhozené peníze), ale pokud máte možnost si ji někde půjčit, je to docela príma čtení k letnímu lenošení. Sice nenadchne, ale ani neurazí a jako odpočinkové čtivo - dobré.

Deníku sprosté matky bych dala asi tak 50%. S tím, že číst se dá.

Na závěr přidám opět několik ofocených ukázek z knihy.











 

Žádné komentáře:

Okomentovat