úterý 14. července 2015

Dobrý ročník

Tuhle v neděli jsem překlikala asi na pět programů a zrovna na každém z nich jel nějaký slibný film. Ale zastavila jsem se u nabídky s názvem Dobrý ročník, protože filmeček už jsem viděla a věděla, co
od něj čekat.
A věřte, pro letní víkendový den není lepší film než tento.

Dobrý ročník mi kdysi doporučovala kamarádka a pak jsme si jej v rámci nějakého babosedu pustily, k tomu kafíčko, misky s mlsáním, tonic na zapití (nemusíme alko) a byla havaj.

K filmu samotnému - Max Skinner, skvělý obchodník na burze, velký hráč a nenáviděný hajzl, se dozví o smrti svého strýce, u kterého trávil své dětství. Jakožto jedinému dědici mu připadá velký dům a rozlehlé vinice. Protože je však velmi praktický a nemíní se babrat s vínem, ani topit v minulosti, rozhodne se dům prodat. Musí se však podepsat nějaké papíry a taky neuškodí obhlédnout nově nabytý majetek.

Když odjíždí do Francie, netuší, jak moc ta cesta změní jeho život. A kdo jej viděl dosud v akci, nevěřil by tomu též.
Tentokrát nebudu rozepisovat, o čem film je (na to stačí oficiální text distributora), jen bych chtěla dát pár dojmů.

1. je to romantický film. A přestože je romantický, není vůbec hloupý, není nudný ani sladkobolný.

2 přestože jde o romantický film, přerod Maxe Skinnera je docela uvěřitelný.

3. malá roztomilá komplikace díky vstupu strýčkovy nemanželské dcery, o jejímž původu se dalo přinejmenším pochybovat.

4. místní kráska měla na to, aby upoutala Skinnerovu pozornost.

5. úžasná scenérie. To světlo! Jestlipak je takové i ve skutečnosti! Nebo je to jedno z kouzlíček Ridleyho Scotta?

A nakonec, příjemný pocit, navozující chuť nalít si sklenku vína a naaranžovat dobrou sýrovou mísu s rajčaty a salátem. K tomu pár rozpečených baget a misku hroznů.

Dobrý ročník je vážně skvělý film! Odpočinkový, pohodový a ne kýčovitý. Doporučuji všem!

U mě za dobrých 80%. Nebo že bych dala rovnou stovku?

Trailer k filmu - našla jsem pouze tento. Jenom k malé ilustraci...





Dobrý ročník
  • USA
    Good Year, A
  • SK název
    Dobrý ročník
Komedie / Drama / Romantický
USA / Velká Británie, 2006, 118 min
Režie:
Kamera:
Hudba:
Hrají:


Film, při jehož natáčení se proslulý režisér Ridley Scott (Gladiátor) podruhé sešel s oscarovým hercem Russellem Crowem, vypráví příběh londýnského experta v oboru investic Maxe Skinnera (Crowe), který se po smrti svého strýčka vrací na vinici, kde prožil nejkrásnější část dětství. Přestože chce hodit minulost za hlavu a vinici co nejdříve prodat, v okamžiku příjezdu do čarokrásné oblasti na jihu Francie se začne odvíjet zcela nová a opojná kapitola jeho života, v jejímž průběhu v sobě nalezne to, co už od dětství postrádá.

Snímek DOBRÝ ROČNÍK vznikl podle stejnojmenného románu Petera Maylea (jehož námět vymyslel Mayle spolu se svým dlouholetým přítelem Ridleym Scottem). Scott se kromě režijní taktovky ujal také role producenta. Do podoby filmového scénáře román adaptoval Marc Klein. Po boku Crowea se ve filmu objeví vážený filmový veterán Albert Finney v roli zesnulého strýce Henryho, který svému synovci předal životní moudrost, Marion Cotillard (Velmi dlouhé zásnuby) v roli majitelky kavárny, jež svým půvabem Maxovi učaruje, Abbie Cornish (Somersault) v roli Maxovy domnělé, dlouho ztracené sestřenice, která je údajně oprávněnou dědičkou vinice, Tom Hollander (Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže) v roli jeho nejlepšího přítele a Freddie Highmore (Hledání Země Nezemě) jako mladý Max.

"Připadalo mi to jako skvělá metafora života," říká Crowe. "Když jsme s Ridleym pracovali na Gladiátorovi, metaforou byla smrt. Ale v DOBRÉM ROČNÍKU se zabýváme především životem a skutečným užíváním života. Každá z postav tohoto příběhu se ocitne v situaci, která učiní její život lepším."(oficiální text distributora)

Text - můj, video trailer z youtube, oficiální text a základní údaje z čsfd. Prima server.

Žádné komentáře:

Okomentovat