sobota 17. dubna 2010

Terorismus

17.4.2010 (téma týdne)

... je ohavné slovo samo o sobě.

Definice je jedna.
Je to násilí, páchané jednou skupinou lidí proti jiné skupině lidí, která s první skupinou lidí nemá nic společného. Dokonce nemá nic společného ani s cílovou skupinou lidí, která je teroristickým manévrem manipulována a donucována k ústupkům.
(Toto je však moje vlastní definice, ve Wikipedii zní samozřejmě jinak.)

Terorismus je jev, který provází naše životy. Nebo životy lidí v okolních státech. Jev pro mě nepochopitelný, protože jako osoba, která ctí život druhých, si nedovedu představit, že bych někomu život vzala.

Terorismus je spojen s fanatismem, který už není spojen se zdravým rozumem.
Fanatismus a materiální nedostatek je sloučina, která vede ke třesku. A to doslova. Neboť lidé, kteří jen přežívají v tomto životě na hranici bídy, jsou lehce přesvědčování, že v případě jejich sebeobětování se dostanou do ráje. Tedy do místa krásného, slunného, kde nebudou mít žádné starosti, kde si budou užívat rajských radostí a budou na onom místě ctěni a váženi. Kdo by tomu slibu odolal? Člověk tak rád věří iluzím! A tak neznámý človíček, ujištěný sám sebou i druhými, že koná správnou věc ve jménu jakési svaté války, jde, omotá se výbušninou a na nějakém místě, nejlépe tam kde je hodně lidí, výbušninu odpálí.
Že nezabije jen ty lidi, ale i sám sebe - s tím počítá.

Počítá taky s tím, že se do onoho ráje nemusí dostat? Těžko. Osobně si kladu otázku - opravdu jsou ti lidi tak zoufalí? Nebo vážně nábožensky zapálení? Opravdu věří těm slibům o posmrtném rajském životě? Nebo už jsou tak ubití životem pozemským, že je jim to jedno?
Je v tom aktu i touha po pomstě? Měl někdo z "odpalovačů" ve své rodině zabité?
Dozvíme se někdy, kdy a proč to vlastně začalo?

Terorismus je odporné slovo. A ještě odpornější uskutečnění tohoto slova. Přináší jen zkázu, zármutek a slzy... A hněv. A odvety, které vedou k dalším odvetným akcím...

A z terorismu tu máme jeden kruh bez konce. Protože dokud bude v lidech dřímat Kain, Ábel bude vždycky obětí...


(Od článku už dobrých deset let a dnes je terorismus změňován za stav duševní nepříčetnosti. Ovšem jen u některých osob, u jiných zůstává stále definice terorismu. To jsme to dopracovali.)

Žádné komentáře:

Okomentovat