pátek 2. dubna 2010

Vánoce a taky Velikonoce

2.4.2010 (téma týdne)

Proč o vánocích mám psát v dubnu, netuším... (leckdo namítne, že vlastně ani psát nemusím, je to přece dobrovolné - a nikde není raženo, že když Blog.cz vyplkne na svět téma, všichni musí psát články...)
Ale pak jsem změnila názor...
Vánoce a Velikonoce spolu totiž souvisí.
Ano, jedny svátky jsou v zimě, a druhé svátky v jarních měsících.
Mají odlišné zvyklosti, odlišné zázemí a odlišnou symboliku.
Ale jedno mají společné... jednu osobu, biblickou či mýtickou, pro někoho skutečnou postavu, pro někoho mýtus, pro někoho pohádku.
Postavu Ježíše Krista. Toho, kdož měl přijít, odžít svůj krátký život a smrtí vykoupit lidstvo z jeho hříchů - toho, který přinesl naději.

A jeho zrození se spojuje právě s vánoci. Nebo vánoce s jeho zrozením?
Vždyť co je krásnější symbol vánoc než narození nevinného dítěte?
Daleký Betlém, neznámá dívka, čekající dítě a její ochránce...
Nezájem, chlad, lhostejnost.
Jediné útočiště - chlév, sláma, a zvířata... A na tom nejobyčejnějším místě, daleko od lidí, se narodil. Symbol vykoupení, nevinné dítě. Ježíšek,nesoucí naději...

Tak to bylo dřív, než mrcha Komerce, lačná, nenasytná a stále při chuti, viděla veliké světlo v dáli, a zajásala: Heuréka!
Než si mrcha Komerce uvědomila, co všechno se dá z tohoto symbolu vytěžit a co všechno se dá ve jménu Vánočních svátků z lidí vyrazit.
A tak si mrcha Komerce plivla do dlaní a začala uskutečňovat svůj mazaný plán.

Začnu s koledama, pomyslela si, co je slyšet, to utkví v paměti. A vytáhla všechny existující vánoční koledy a začala je všelijak mixovat a upravovat... Koledy jsou málo, řekla si, mhouříc své Komerční oči - a přitlačila ke zdi slavné pěvecké hvězdy. Chci vánoční hity! poručila Komerce a pěvecké hvězdy se toho chopily s vehemencí sobě vlastní... vždyť jde o oslavu zrození Ježíška! A nazpívali desítky a stovky písní s vánoční tematikou.
Hm... základ mám, ale něco tomu chybí, pomyslela si nespokojená Komerce a pokračovala ve svém plánu. K vlezlé hudbě vánočních písní chybělo něco pro oslnění - přidala tedy barevná a blikající světýlka. Vybrala vánoční barvy, purpurovou, zlatou a zelenou. Kdo se dá nejvíc oblbnout? přemýšlela Komerce... A kdo koho nejvíc ovlivní?

Nejsilnější jsou děti, zaradovala se cynická Komerce, kdo by těm odolal?
A tak mrcha Komerce povolala do zbraně všechny výrobce hraček. Oslnivě blonďaté panenky Barbie, navlečené do růžových šatiček, malé domácí kuchyňky, Barbinin domeček s Kenem... Skládací Transformers, pojízdná auta na dálkové ovládání, autodráhy, figurky, malé pistolky a samopaly. Koloběžky, kola, brusle, mobily, hodinky, počítače...

A zpitomělí konzumenti, za doprovodu vlezlých koled, v bláznivém mumraji marketů s narvanými policemi, kupují jak diví. Vždyť pro děti to nejlepší! A beze smyslu a rozmyslu berou všechno co se třpytí, blýská, jezdí na dálkové ovládání...Berou věci a naivně věří tomu, že věcmi přebijí samotu.

A kouzelných Vánoc, zimních svátků, zázračného Štědrého dne, ubývá...
A stejně jako na Velikonoce, tak i na Vánoce mizí zvyky... hlavně zvyk být hodný na své blízké. S blížícím se Štědrým dnem se zvyšuje předvánoční nervozita... jako by se předvánoční šílenství stávalo dalším nežádoucím zvykem.

A zatímco si vypráskaná Komerce mne ruce a nadouvá se samou pýchou a úspěchem, Tichá noc je přehlušena Sněním o vánocích bílých a Rolničky už přestaly zvonit a cinkat radostí z rychlé jízdy zasněženou krajinou... Protože zasněžená krajina už se také jaksi nekoná a je nahrazena jakousi břečkou.

Koneckonců, není to nevánoční počasí odrazem nevánočních zvyků a nové nevánoční tradice shonu a obžerství?
A zůstává ještě naděje?

Vánoce jsou symbolem zrození. Velikonoce jsou symbolem znovuzrození...
Jedno mají společné.
Naději, lásku a víru... Kdo je najde?

Žádné komentáře:

Okomentovat