úterý 8. prosince 2015

Vánoce plné pohádek

Dnes k výzvě Le Fille Ash, na téma Vánoce plné pohádek.

Každoročně sleduji vánoční vysílání - pohádky i filmy. Někdy dokonce i to, co není v televizi, protože si vybírám a jedu mimo program.
Pohádek je stále víc, všimli jste si? Možná i proto začínají pohádky vysílat v předstihu a pohádky frčí i v době mězi vánoci a Novým rokem. Je jich spousta a mezi klasikou, která se možná někomu začíná zajídat, vznikla spousta novodobých - kupodivu, na rozdíl od klasiky zapomenutelných.

Kdo dnes ví, o co šlo v pohádce Micimutr? (snad mimo faktu, že tam hrála Šafránková?) Nebo co skrýval Dům U zlatého úsvitu? (tam si pamatuji nějaké pofidérní kočky). A takový Kouzelný měšec, to je pohádka, která mi každý rok uniká a o které vím, že tam běhá nějakej kominickej.

Samozřejmě je možné, že právě tyto tři pohádky někomu padly do oka a přesně ví, o čem byly a proč se mu líbily.

A to je jeden z důvodů, proč chci uvést několik svých tipů na pohádky, které jsou snad méně známé.

Perinbaba

Perinbabu jsem vybrala i proto, že se jedná opravdu o zimní pohádku. Pohádka vznikla ve slovensko-italské spolupráci, pod taktovkou Juraje Jakubiska, a je poetická, něžná, půvabná i magická.
Hlavní hrdina Jakubko, malý chlapec, který se dokáže vyhnout Smrtce a dostane se do království Perinbaby, vládkyně nad počasím letním i zimním. Z jejího nebeského království sleduje malou Alžbětku, i její osudy a jak roste Alžbětka do krásy, roste i jeho láska k ní až do té míry, že opouští nesmrtelnost panství paní Zimy a stává se znovu člověkem - smrtelným tvorem. Svou milou si však musí nejdříve zasloužit...

(Tuto pohádku doporučuji najít ve slovenštině. Mám dojem, že zní líp...)





Voděnka

Tato pohádka byla pro mě překvapením roku. Dlouho jsem ji odkládala, až jsem nakonec zkusila - spletla jsem si ji totiž s jinou vodní pohádkou.
Voděnka je místní ochránkyně pramenů a potoků. Žije v lese, který je plný různých stvoření, od bludičky přes zamilovaného bahňáka, prapodivnou žínku ušatku a další potvůrky. Voděnku jednou spatří hrnčíř Jirka a nedopatřením rozbije její čarodějný džbánek. Jediná možnost, jak Voděnce vrátit její čarovnou moc nad vodami, je, vyrobit nový džbán - opatřený čarovnými květinami.
Pohádka je spíš lokální, žádná velkovýprava, ale zahraná s chutí, nejvíc mě bavil Vladyka v roli bahenního skřeta Vodoucha. Sladce odporný odporník.

Voděnku si můžete najít na známých úložištích nebo zde: (nemusíte pouštět celé, ale kousek na ukázku)





Kosmáček

Malá variace na Ladovské téma - princezna, kterou si chce vzít její otec, protože je neuvěřitelně podobná své matce. Troje šaty a jeden kožíšek z tisíce kůží. Pár věcí mi tu trochu vadilo (třeba ta samozřejmost, se kterou se berou na vědomí zvláštní předměty, nalezené v polévce), ale zbytek byl fajn. Krásné šaty, fešný princ, i když poněkud drsnějších způsobů a opravdu nádherná hudba.

Malá upoutávka pouze v němčině, ale film se dá najít na známém úložišti s českým dabingem.






Čarodějův učeň

Rozhodně zimní pohádka. Zemanovo animované zpracování staré lužické pověsti o učních řemesla mlynářského a černé magie a jejich souboj s mistrem čarodějem. Zvítězí láska nebo ne?
Docela hororové ladění, souboj mezi dobrem a zlem a záchrana vlastní duše.
K tomu výborná hudba a skvělá atmosféra. Mistr Zeman umí!





Vánoční panenka

Vánoční panenka je spíš vánoční film, než klasická pohádka. O jedné malé rozmazlené holčičce, která chce pod stromeček vytouženou panenku Dorotku. Ale nejen tu, upoutá ji ještě vánoční skřítek, rošťácký chlapec, který je pro každou špatnost. A ke každé špatnosti navádí... Panáček našeptávač.

Zde jsem video upoutávku neviděla, tak jen ilustrační sken.
 
 

 Ale našla jsem celý film:




 
Snad vás tyto tipy osloví a zkusíte si je vyhledat, buď na úložištích, nebo ve vánočním programu.

Máte svoje vlastní oblíbené filmové nebo knižní pohádky? Výzvu a víc informací najdete v odkazu na tomto obrázku (stačí kliknout do obrazu)



Žádné komentáře:

Okomentovat