středa 23. února 2011

Nebeský strom

23.2.2011 (knihovnička)

Román ze středověké Anglie, příběh o lásce, cti, věrnosti a nenávisti.


Harry Talvace je syn šlechtice. Adam je syn nevolníka. Jsou však soukojenci od doby, kdy je oba živila svým mlékem Adamova matka. Snad proto má Harry blíž k obyčejným lidem a šlechtický stav mu nic neříká. Navíc, jako druhorozený syn, ani není předurčen, stát se pánem.
Dětství a mládí tráví s Adamem při tesařských a sochařských pracích - Harry v sobě objevuje umělecké nadání a cítění. V dovršení patnácti let se však musí vrátit domů - a tam pokračuje ve výuce a v práci. Je však vystavován konfrontacím s jednáním s nevolníky - a jeho cítění je tímto jednáním pobouřeno.

Na jedné toulce s Adamem naleznou raněnou srnu a ze snahy ušetřit ji dlouhého trápení jí ukrátí život. Přitom jsou přistiženi. Protože jsou podezřeni z pytláctví (i z na padení majitele panství), jsou odsouzeni - Adama však čeká horší trest, useknutí ruky. Harry neunese pomyšlení na zmrzačení jeho přítele a pomůže mu v noci prchnout.

Utečou nejprve do kláštera, kde několik let vyrůstali, a kde se Harry snaží dožádat pomoci. Vidí však, že opat stojí na straně jeho otce a schvaluje trest - nečeká, až ho otec dostihne a s pomocí malé holčičky, kupecké dcerky Gilleis, se dostane z kláštera.

Harry přijme nové jméno a spolu s Adamem prchnou do Francie. Tam se učí několik let ve stavebnictví, pomáhají při tesání a sochání a chvíle volna si krátí různými výstřelky. Jedním z nich je návštěva místní metresy, madonny Benedetty. Při jednom z večírků způsobí Harry rozruch a je uvězněn - v té době se v Paříži objevuje anglický šlechtic, lord Isambard. Vrací se do Anglie a hledá stavitele pro výstavbu nového kostela. Harry je mu doporučen jako nejlepší - Isambard se tedy postará o Harryho vysvobození a vděčný Harry se mu zaváže na život a na smrt. Jak moc se jeho přísaha vyplní, ho v této chvíli nenapadne.

Harryho nečekaně překvapí sama Benedetta - ještě překvapenější je, když mu nabídne svou lásku. On však Benedettu nemiluje a stejně otevřeně ji odmítne. Benedetta je však silná žena, velkorysá a věrna svému rozhodnutí. Nechce Harryho dál obtěžovat, přesto přijímá nabídku Isambarda a doprovází ho jako jeho družka do Anglie. Je tak stále nablízku Harrymu.

V Anglii se Harry hned pustí do práce - přesto se mu vybaví vzpomínky na chvíle útěku a snaží se vyhledat onu dívku, která ho kdysi zachránila. Nakonec ji najde tam, kde ji nečekal - v domě své rodiny. Gilleis se mu zaťala pod kůži - brzy ji žádá o ruku. Dosáhne ve svém životě největšího štěstí - má práci, kterou miluje, i ženu, kterou miluje.

Stavba kostela zatím pokračuje, nebeského stromu z kamene, který vzrůstá ke slávě Boží. A pozvolna se začíná měnit sám Isambard. Ten člověk, který zcestoval kus světa a poznal pokrytectví a faleš, je překvapen silou citu, který existuje mezi Harrym a Gilleis. Chce zažít něco podobného - a poprvé žádá Benedettu o skutečný sňatek.
 A poprvé je Benedettou odmítnut.

Toto odmítnutí má za následek pomalé, ale neodvratné zatvrzování Isambardova srdce. V době pohraničních nepokojů se sousedním Wallesem se mu podaří chytit do zajetí malého chlapce, Owena ap Madoca, o kterém se domnívá, že je vlastním synem nenáviděného protivníka, Llevelyna. Několik týdnů ho drží v zajetí na svém hradě - a chlapec si zatím získává srdce Harryho i Gilleis, která v něm spatřuje dítě, které dosud nemá, i dalších hradních lidí.
Jediný Isambard je nepřístupný vůči malému chlapci - a zanedlouho přichází rozkaz od krále, Owena pro výstrahu oběsit. O tomto rozkazu se dozví Harry a okamžitě jedná, i když ví, že tím porušuje svou přísahu. Unese potají Owena a dopraví ho do bezpečí. Protože je však věrný své cti, vrátí se, i když ví, že Isambard mu jeho zradu neodpustí.
Svou práci dokončí. I se svými novými hlídači. S pomocí Benedetty zavčasu dostal Gilleis z hradu, o její bezpečí je postaráno - a sám je odhodlán dodržet svůj slib, dostavět kostel. Na hrad přijíždí pařížský kat a Benedetta prosí Isambarda o soucit a život pro Harryho. Nedočká se však změny.
Harryho smrt je neodvratná a Benedetta se snaží jeho osud zvrátit.
Konec neprozradím. Jestli někoho příběh zaujal, doporučuji knihu přečíst. Je to opravdu krásný příběh...

Přeložila Soňa Nová
Vydala Práce roku 1978
Kniha zakoupena v antikvariátě.
Osobní hodnocení: 90%


 
 









Na konci jsem dala anketu:

Jak tipujete, že dopadl Harry Talvace?
Byl popraven krutým způsobem 25% (4)
Byl nečekaně zabit 12.5% (2)
Podařilo se zosnovat jeho útěk a nezdařil se 0% (0)
Podařilo se zosnovat jeho útěk a zdařil se 0% (0)
Zemřel ještě před svou popravou 12.5% (2)
Dřív, než ho popravili, zemřel lord Isambard a poprava byla zrušena 50% (8)

Žádné komentáře:

Okomentovat