pondělí 22. srpna 2011

Jak vycvičit draka

22.8.2011

S animovanými filmy se poslední dobou roztrhl pytel. O úrovni filmů lze diskutovat, ale většinou se pohybují nad průměrem. Nedávno jsem však viděla nový film, který bych vám chtěla představit.

Jak vycvičit draka? To je otázka, jakou si nepoloží žádný z Vikingů, protože jejich odvěkou potřebou a jejich zvykem není draky cvičit, nýbrž zabíjet. Protože Vikingové a draci jsou odvěcí nepřátelé.
Draky se učí zabíjet už vikingská mládež. Simulované souboje v aréně, umění zacházet se sekyrou a štítem, úskok, ochrana a útok - to je jejich cíl. Zabít a nedát se zabít.
A najít dračí doupě, sídlo všech draků, a draky vyhubit - to je cíl všech Vikingů...

Škyťák se tak trochu vymyká z normy. Není silák, není svalouš, a co víc, ani netouží po bitkách s draky. Jeho síla se skrývá v hlavě, ne v bicepsech. Je chytrý, ne však bojovník. A proto je outsider.
Fingovaných soubojů s draky se však zúčastnit musí, není žádná výjimka. Jestliže dosud neskončil sežehnut plameny nebo roztrhán na kusy, za to vděčí rychlosti a pohotovosti jeho bojechtivých kamarádů.

Všechno se však změní jednoho dne, když se v lese setká s drakem. Drakem, který je zraněný a nemůže létat. Drakem, kterému Škyťák začne říkat Bezzubka, kterému pomůže, aby mohl znovu létat, a s kterým se spřátelí.
Od toho dne se začnou dít i v aréně věci nevídané - draci na Škyťáka neútočí a Škyťák je hravě zahání zpět do ohrady. Z outsidera se náhle stává hrdina, obklopovaný obdivovateli.
A sledovaný jednou podezíravou blonďatou bojovnicí, Astrid.

Co se bude dít dál, neprozradím. Podívejte se sami!

Film je poněkud drsnější, inu, na drsném severu mezi drsnými Vikingy a záludnými útočnými draky to jiné než drsné být nemůže. Je to však výborná podívaná, a jeden z nejlepších animovaných filmů, jaké jsem viděla.
Možná nejsou postavičky ani draci dokonale propracované. Ale důležitý je příběh, a jak už bylo několikrát dokázáno, sebelepší triky nepomohou, pokud chybí dobrá zápletka a poutavý děj.
Obojí je obsaženo v tomto filmu.

Načtyřikrát doporučuji. Krásný film, několik úchvatných záběrů (Astrid na hřbetě draka pročesává rukou mraky), nečekaný závěr.





Základní údaje převzaté z ČSFD:

Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Komedie
USA, 2010, 94 min

Hudba: John Powell

Moje osobní hodnocení: 90%



freddy
***** Kdo by to byl kdy řekl po všech těch filmech, v nichž byli draci vykresleni jako nelítostní dravci (i když výjimky, jako třeba film Dračí srdce, se najdou), že by se mohli někdy pro někoho stát domácími mazlíčky, kteří budou svým chováním podobní pejskům. A právě na toto téma je tento animák, který dokazuje, že ne vše, čemu nerozumíme nebo čeho se bojíme, musíme zákonitě zabít. Mně osobně jako člověku, který má rád zvířata, tento film přesně padl do noty a užil jsem si ho od začátku až do konce. Bezzubka je hrozně roztomilý drak, v jehož chování jsem spatřoval naší fenku, kterou máme doma. To, jak si Bezzubka ohněm změkčila místo, na které si pak lehla, to, jak nabídla půlku syrové ryby hlavnímu hrdinovi a čekala, až ji chlapec ochutná, to, jak okoukala od hlavního hrdiny kreslení klackem do země, to všechno mi přišlo úžasně roztomilé a nepřekonatelně krásné a už tady jsem věděl, že pokud se závěr filmu obejde bez ztrát na životech, dám filmu maximální hodnocení. Ale nejen Bezzubka, ale i ostatní draci byli krásní a vtipně vyvedení, a celkově tenhle film považuji za jeden z nejlepších animáků z těch, které jsem kdy viděl, a prostě nemohu jinak než dát pět hvězd.
 
 
Fr
***** Tohle je Blp. Máme rádi lov, rybolov. Jediným problémem jsou škůdci. Většinu míst trápí myši nebo komáři nás trápí..... Jestli vaše děti mají rádi Pokémony – není co řešit! Slova POUŠTĚT DRAKA dostávají jinej význam! Napětí, radost, neštěstí ...u Thorových vousů – občas je to i dojemné! ZATRACENĚ DOBREJ ANIMÁK! ........ Tohle je Blp. Všechno co tady roste je houževnaté a nechutné. A lidé co tu vyrůstají, ještě víc. Jedinou světlo stránkou jsou domácí mazlíčci. Jinde mají poníky nebo papoušky. My máme ..... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím jak vypadá vyflusanej drak. 2.) Ztrácí se nám levný ponožky. 3.) Ještě nejsem rozhodnutej, jestli z hospody vodit opici nebo draka. 4.) Hledám náhradu za plyšáka Pikachu. PŘÍBĚH ***** HUMOR **** AKCE *** NAPĚTÍ * Víte, že? Film je natočen podle knížky anglické spisovatelky Cressidy Cowell?(11.1

Žádné komentáře:

Okomentovat