sobota 24. září 2011

Velké nic

24.9.2011 (téma týdne)

Ticho ano a ticho ne?

Rozhodnout se není snadné.
Toužíme po tom, co nemáme, ale v tomto případě dělám výjimku. Proč bych měla toužit po tichu?
Po absenci zvuku?

Je ticho a ticho. Jsou různé zvuky ticha. Je ticho, když si přikládáme na čelo obklad a vypínáme všechny přístroje v domácnosti. Je ticho v lese. Je ticho pod vodou... Ale tohle všechno není úplné ticho.

Zvuky lesa jsou uklidňující. Šumění ve větvích. Vzdálené trylky ptáků. Tiché bzučení letadla kdesi vysoko nad hlavou. Tiché kroky v mechu. Praskání větviček...

Zvuky vody jsou uklidňující. Zurčení potoku. Šplouchání, když povyskočí kapřík nebo jiná ryba v rybníce. Žbluňknutí, když hážeš kamínky do vody. Šumění splavu. A k tomu zvuk větru, který prolétá kolem a čechrá vlasy.

Zvuky domácnosti jsou uklidňující. Hučení vysavače znamená, že bude zase čisto. Zvuk pračky značí, že prádlo bude vyprané. Zvuk bublání v hrnci znamená, že bude jídlo. Zvuk rádia dolaďuje atmosféru. Zvuk televize znamená, že se zatím nic nemění a všechno je, jak má být. Štěkání psa znamená, že je s námi čtyřnohý přítel.

Nejsou všechny zvuky příjemné. Nadměrný hluk, křik, kravál, ječení motorových pil nebo hluk projíždějících aut. Zvuk sbíječky, vrtaček. Tento zvuk bych ztlumila... Jak je neobvyklé a příjemné, když čerstvě nasněží a svět se ztiší. Kroky jsou tlumené i hluk od projíždějících aut je tlumený. Vše se ztrácí jako v mlze...

Ale existuje ticho, o které nikdo nestojí. Ani ti, kteří je dostali do vínku. Ticho těch, kteří neslyší. Ticho, které nemůžou vypnout a přepnout do polohy zapnuto. Ticho, které křičí.
Ticho, které je jak malá smrt. A přestože nositelé ticha žijí, jsou odsouzeni k tomuto tichu napořád. Není pro ně možnost úniku, není pro ně možnost návratu, nápravy.

Někdo touží po tichu, možná oprávněně - když je přesycen hlukem.
Pro mě je ticho nepřijatelné, ticho pro mě znamená vytržení ze života.

Žádné komentáře:

Okomentovat