neděle 4. září 2011

Žemlovka

4.9.2011 (receptury)

Žemlovka, zemlbába. Je někdo, kdo ji nikdy v životě nejedl?
Je jednoduchá, dá se rychle připravit, a nemá moc nároků.

Základní verze žemlovky bývá nejjednodušší a stačí jen pár surovin.
Rohlíky, mléko, cukr, vajíčko, jablka a skořici.

Rohlíky nakrájíme na kolečka, zalijeme mlékem a necháme lehce nasáknout. Pak přidáme cukr (moučka), vejce, a promícháme.
Oloupeme a nakrájíme jablka. (Můžeme dát i neloupaná, jen pokrájená.)
Remosku nebo jakoukoliv zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou. Dáme polovinu rohlíkové směsi, na to pokrájená jablka, zasypeme skořicí a zakryjeme druhou polovinou rohlíkové směsi.
Poklademe několika kousky másla a dáme do vyhřáté trouby, péct do zlatova.





Tato verze žemlovky je opravdu chutná.
Já jsem však mlsná jak koza a zkouším různá vylepšení.

Tak třeba, do základní směsi přimíchávám nasekané ořechy - lískové, vlašské, nebo mandle.
Ořechový základ ještě vylepšuji rozinkami - buď přímo, nebo je předtím namočím v rumu.
A aby to bylo chuťově neobyčejné, přidám i pokrájenou hořkou čokoládu (ideální je čokoláda na vaření.)
Místo jablek přidávám tvaroh. Tvaroh rozmíchaný s jedním nebo dvěma žloutky a cukrem. Tvarohovou směs naředím trochou mléka, aby byla tvárnější - mohu ji prokládat mezi rohlíkovými vrstvami, nebo ji rovnou smíchám s rohlíkovou směsí.





Verzí žemlovky je několik.

Můžeme použít rohlíky.
Můžeme použít i plátky veky. (Fajnšmekři si okrájí kůrčičky).
Do mléka, které slouží k namáčení, můžeme zamíchat vanilkový cukr nebo trochu vanilkové tresti, případně pár kapek citronu - citron můžem dát i do tvarohu).

Místo jablek můžeme použít meruňky, banány, angrešt, švestky nebo jakýkoliv kompot.
Meloun však nedoporučuji, myslím, že ten se pro tepelnou úpravu nehodí. Stejně tak i citrusy...
Můžem udělat verzi kombinovanou - použít jak tvaroh, tak i ovoce.

Pokud máme oddělené bílky, můžeme našlehat bílkovou pěnu a vpracovat ji do rohlíkové směsi.
Další tip - do rohlíkové směsi místo mléka vmíchat kompot i se šťávou. Tuto variantu jsem zatím nezkoušela, ale myslím že by to mohlo být velmi, velmi jedlé...

Žemlovku jíme buď pocukrovanou, nebo ji můžeme podávat s ovocem, přelitou ovocnou omáčkou, pudingem, tvarohovým krémem, nebo ochuceným jogurtem.

Všechny tyhle návrhy a variace jsou z mé hlavy, oficiální recept je pouze ten první...
(I když věřím, že variace s ořechy a rozinkami určitě zkusily i další kuchařinky...)




(Fotky - můj poslední pokus. Trošičku se mi to ztmavilo, měla jsem to vydělat z trouby o dvě minuty dřív... ale jíst se dala v pohodě.
Oddělovač nalezen a půjčen z blogu Romi...snad jí to nebude vadit.)

Další recepty na žemlovky, různé druhy, tipy, i žemlovku na slano, najdete na tomto odkazu:


TIP: víte, že žemlovka se dá udělat i z krajíčků chleba, které okrájíte kůrku - nebo z vánočky?
Teď mě napadá - jak by chutnala žemlovka z piškotů?

Další tip: Nabouchaná žemlovka

Nejprve si pořádně vymažeme zapékací mísu. Dva rohlíky nakrájíme na kolečka, necháme trošku změknout v mléce, stačí opravdu pár vteřin, jinak se nechutně rozmočí. Rohlíky vyskládáme do mísy tak, aby nám pokryly dno.
Další vrstvou je nutela, která by neměla být přímo z lednice, můžeme ji rozehřát stejně jako čokoládu na vaření. Na nutelu položíme oloupaný a na kolečka nakrájený banán. Na banán rozetřeme nastrouhaná jablka a posypeme cukrem (můžeme i vanilkovým nebo skořicovým). Navrch naneseme marmeládu, je jedno jakou.
Se zbylými rohlíky postupujeme stejně. Nakrájíme, namočíme do mléka a přikryjeme jimi jablkovo-marmeládovou vrstvu.
Nabouchanou žemlovku dáme péct přibližně na 35 - 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Z bílků si našleháme sníh a přibližně po 20 minutách žemlovky v troubě ji vyndáme, potřeme bílkovým sněhem a vrátíme zpět.
Hotovou nabouchanou žemlovku již není třeba sypat cukrem - sladká je dost. Nabouchanou žemlovku podáváme s bílým jogurtem.

Zdroj: vareni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat