Žemlovka, zemlbába. Je někdo, kdo ji nikdy v životě nejedl?
Základní verze žemlovky bývá nejjednodušší a stačí jen pár surovin.
Rohlíky, mléko, cukr, vajíčko, jablka a skořici.
Rohlíky nakrájíme na kolečka, zalijeme mlékem a necháme lehce nasáknout. Pak přidáme cukr (moučka), vejce, a promícháme.
Oloupeme a nakrájíme jablka. (Můžeme dát i neloupaná, jen pokrájená.)
Remosku
nebo jakoukoliv zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou. Dáme
polovinu rohlíkové směsi, na to pokrájená jablka, zasypeme skořicí a
zakryjeme druhou polovinou rohlíkové směsi.
Poklademe několika kousky másla a dáme do vyhřáté trouby, péct do zlatova.
Tato verze žemlovky je opravdu chutná.
Já jsem však mlsná jak koza a zkouším různá vylepšení.
Tak třeba, do základní směsi přimíchávám nasekané ořechy - lískové, vlašské, nebo mandle.
Ořechový základ ještě vylepšuji rozinkami - buď přímo, nebo je předtím namočím v rumu.
A aby to bylo chuťově neobyčejné, přidám i pokrájenou hořkou čokoládu (ideální je čokoláda na vaření.)
Místo
jablek přidávám tvaroh. Tvaroh rozmíchaný s jedním nebo dvěma žloutky a
cukrem. Tvarohovou směs naředím trochou mléka, aby byla tvárnější -
mohu ji prokládat mezi rohlíkovými vrstvami, nebo ji rovnou smíchám s
rohlíkovou směsí.
Verzí žemlovky je několik.
Můžeme použít rohlíky.
Můžeme použít i plátky veky. (Fajnšmekři si okrájí kůrčičky).
Do
mléka, které slouží k namáčení, můžeme zamíchat vanilkový cukr nebo
trochu vanilkové tresti, případně pár kapek citronu - citron můžem dát i
do tvarohu).
Místo jablek můžeme použít meruňky, banány, angrešt, švestky nebo jakýkoliv kompot.
Meloun však nedoporučuji, myslím, že ten se pro tepelnou úpravu nehodí. Stejně tak i citrusy...
Můžem udělat verzi kombinovanou - použít jak tvaroh, tak i ovoce.
Pokud máme oddělené bílky, můžeme našlehat bílkovou pěnu a vpracovat ji do rohlíkové směsi.
Další
tip - do rohlíkové směsi místo mléka vmíchat kompot i se šťávou. Tuto
variantu jsem zatím nezkoušela, ale myslím že by to mohlo být velmi,
velmi jedlé...
Žemlovku jíme buď pocukrovanou,
nebo ji můžeme podávat s ovocem, přelitou ovocnou omáčkou, pudingem,
tvarohovým krémem, nebo ochuceným jogurtem.
Všechny tyhle návrhy a variace jsou z mé hlavy, oficiální recept je pouze ten první...
(I když věřím, že variace s ořechy a rozinkami určitě zkusily i další kuchařinky...)
(Fotky
- můj poslední pokus. Trošičku se mi to ztmavilo, měla jsem to vydělat z
trouby o dvě minuty dřív... ale jíst se dala v pohodě.
Oddělovač nalezen a půjčen z blogu Romi...snad jí to nebude vadit.)
Další recepty na žemlovky, různé druhy, tipy, i žemlovku na slano, najdete na tomto odkazu:
TIP: víte, že žemlovka se dá udělat i z krajíčků chleba, které okrájíte kůrku - nebo z vánočky?
Teď mě napadá - jak by chutnala žemlovka z piškotů?
Další tip: Nabouchaná žemlovka
Nejprve
si pořádně vymažeme zapékací mísu. Dva rohlíky nakrájíme na kolečka,
necháme trošku změknout v mléce, stačí opravdu pár vteřin, jinak se
nechutně rozmočí. Rohlíky vyskládáme do mísy tak, aby nám pokryly dno.
Další
vrstvou je nutela, která by neměla být přímo z lednice, můžeme ji
rozehřát stejně jako čokoládu na vaření. Na nutelu položíme oloupaný a
na kolečka nakrájený banán. Na banán rozetřeme nastrouhaná jablka a
posypeme cukrem (můžeme i vanilkovým nebo skořicovým). Navrch naneseme
marmeládu, je jedno jakou.
Se zbylými rohlíky postupujeme stejně. Nakrájíme, namočíme do mléka a přikryjeme jimi jablkovo-marmeládovou vrstvu.
Nabouchanou
žemlovku dáme péct přibližně na 35 - 40 minut do trouby vyhřáté na 180
°C. Z bílků si našleháme sníh a přibližně po 20 minutách žemlovky v
troubě ji vyndáme, potřeme bílkovým sněhem a vrátíme zpět.
Hotovou nabouchanou žemlovku již není třeba sypat cukrem - sladká je dost. Nabouchanou žemlovku podáváme s bílým jogurtem.
Zdroj: vareni.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat