Právě
včera jsem dostala děsnou chuť na uzenou makrelu, když jsem ji viděla
za pultem. Okamžitě a hned. Koupila jsem ji a do večera spořádala celou.
S pokrájenou cibulí a rajčatovou oblohou, k tomu dvě bagetky, ty malé.
Stejně jsou zajímavé, ty chutě.
Mívám období divných chutí (a ne, nejsem těhotná...).
Takhle
mám třeba období brambůrkové. Favoritem číslo jedna se stávají
brambůrky tzv.domácí, solené, česnekové, a v mém případě slaninové, na
těch jsem ujížděla aspoň půl roku. Ta chuť lahodila mým chuťovým
pohárkům... A i když vím, že jsou označovány za nezdravé, nemůžu jim
odolat.
Pak mívám období čokoládové. Z čokolád
preferuji čokolády hořké. Výtečná je Alprose, která není ani tolik
drahá, a přitom je kvalitní a chutná.
Dál jsou dobré Studentské pečetě, i když mám pocit, že bývaly lepší.
Z
těch levnějších mi chutná pistáciová Deli. Nevím proč zrovna
pistáciová, zkoušela jsem oříškovou, rozinkovou, vanilkovou a v poslední
době jsem ochutnala i malinovou. Zdá se mi, že ta malinová byla o
kousek menší než ty další, a přitom za stejné peníze (takhle se
vydělává).
V létě ujíždím na okurkách. Okurková
sezóna je pro mě opravdu okurková sezóna. Můžu baštit malé nakladačky
ještě ve slupce (zasyrova, nenaložené), oloupané okurky lehce posolené,
nastrouhané okurkové saláty nebo báječné šopské saláty, ale v domácím
provedení.
Kvašáky mi nechutnají. A zavařené okurky jen některé, když se trefí do chutě.
Po
okurkách následují rajčata. Báječná rajčatová chuť i vůně od sluníčka.
Nejlepší jsou domácí, vypěstovaná na zahradách. A když je dobré počasí,
rajčátka mají nejen nádhernou barvu, ale hlavně úžasnou vůni i chuť.
Melouny
jsou další můj úlet. Přestože existují recepty na úpravu melounů,
včetně naložení do alkoholu nebo ovocných salátů s rumem, úplně nejvíc
mi chutnají samotné. Jednoduše vydlabávané lžičkou. Sladká chuť i
osvěžující vůně. Nejvýraznější bývá u tzv.vodních melounů...
Nejsem frfňa a je jen málo jídel, které mi nechutnají, a jsou jídla, o kterých ochutnávku nestojím.
Jako třeba brouci. Beatles mohu konzumovat ve formě hudební a tato krmě je výtečná.
Ale mravenci, chrobáci, chrousti, kobylky a pavouci... promiňte, to nemusím.
(A
podobně jako hmyz ani nemusím ochutnat tzv. mořské plody. Chobotnice a
chobotničky. Syrové ryby ve formě suši. A nemusím ochutnat, abych se
přesvědčila, že mi to nechutná. Už samotná představa je nevábná, a než
žvýkat fujtajbly, raději budu žvýkat žvýkačku.)
Raději
si dám grilované kuře. A když ne kuře, tak vepřový řízeček. A když
nebude řízeček, tak smažený sýr. Pečenou cuketu. Podušené mrkvičky.
Opečené žampiony. Smaženou vaječnou omeletku, žluťoučkou a nadýchanou...
Raději
si dám sladké nektarinky. Pikantní kiwi nebo angrešt. Sladké vyzrálé
bobule hroznů. Lahodné vodní melouny. Citrusovou chuť pomenrančů a
mandarinek. Osvěžující žluťoučký ananas...
Dobře
vypečené rohlíky. Voňavý chleba nebo křupavou bagetu. Nadýchané a
voňavé croisanty. Sypkou rýži, semolinové špagety, výtečné vařené nebo
pečené brambory.
Brouky opravdu nemusím...
(P.S. obrázek stažen z netu, toliko ovoce nevlastním, abych je mohla vyfotit.)
(P.P.S.
- samozřejmě, existuje rozumný argument, že člověk by měl vyzkoušet
všechno, než začne něco kritizovat. Dá se s tím souhlasit jen napůl.
Nemusím se například oběsit, abych si vyzkoušela, jaké to je. Též
nemusím ochutnat lejna, abych se přesvědčila, zda se dá jíst nebo ne.
Ach, trochu jsem odbočila od sladkých třešní, kyselkavých višní nebo
čerstvých sýrů...)
Žádné komentáře:
Okomentovat