středa 11. dubna 2012

Šibeničky

11.4.2012 (youtube

Už podle názvu se jedná o písničky mordýřšké, šibeniční, obsahující zprávu o zabití, vraždě, krádeži - zločinu a potrestání.


Po svém způsobu je zhudebnila skupina Spiritual kvintet. Už nevím, kdy jsem je slyšela poprvé, ale vyšly v roce 1988 - v té době ještě zpívali a hráli oba bratři Nedvědové.
Základem Šibeniček je tedy folklór. Domácí, hlavně moravský. Převažují balady, ale zaslechneme i písně rozpustilejší. Spiritual kvintet vdechli lidovým písničkám nový život a dali jim nový neotřelý kabátek.

V Šibeničkách uslyšíme nejen bratry Nedvědovy, ale i Jiřího Tichotu, Oldřicha Ortinského, Irenu Budweisrovou. Navíc, byly poslední studiovou nahrávkou Spirituál kvintetu.
Když porovnávám Šibeničky s pozdějšími úpravami lidových písniček skupinou Čechomor, řekla bych, že Šibeničky jsou emotivnější. Čechomor má výbornou muziku, ale šibeniční písničky od Spiritual kvintetu u mě vedou...

Znáte Šibeničky? Vybrala jsem několik nejhezčích - pokud se vám nebude chtít poslouchat všechny, zkuste aspoň baladu Co se stalo v Rataji. Opravdu krásná písnička, při které mrazí, zejména ve chvíli, kdy ona říká - v tobě dušička, ve mně dvě...

Zdroj informací: musicserver.cz
Zdroj informací: radioservis.cz


Povídajú ludé (baladická písnička o jednom mordu nelidském)




Co se stalo v Rataji (překrásná balada)




Trudova žena (trochu rozverná, přesto však smutná)




Na tej lúce (vlastně svým způsobem protiválečný protestsong)



Žádné komentáře:

Okomentovat