pondělí 30. dubna 2012

Rozhovory s útěkem

30.4.2012 (knihy)  Bára Basiková

Rozhovory s útěkem jsou prvotinou zpěvačky Báry Basikové, z doby, kdy její popularita teprve stoupala.


Rozhovory s útěkem jsou pocitové.
Cinkavé, zvonící, hřmící, slanými slzami zalité, vonící cigaretami, květy a nadějemi, Rozhovory s útěkem jsou plny obrazů, fantazie a básní.

Bolesti z rozchodu, sbírání roztříštěného života a znovu slepování. Nacházení jiné lásky. Přátelství, kamarádství a víc než to. Anna je hlavní hrdinka tohoto příběhu. Vychovaná ve víře v Boha, nadaná a hledající. Kew je dívka odjinud. Neznámá, křehká, tančí balet. Každá z nich má za sebou bolavé rozchody a ošklivé hádky. Obě hledají útěchu a trochu citu a nacházejí ho v sobě. Anna má svůj byt, plný obrazů, knih, má svůj svět, ve kterém je šťastna. Chybí jí jen partner.
V Kew najde částečnou náhradu, Kew se stává částí jejího života, a Anna znovu ožívá, objevuje, a má strach z nevyhnutelného konce. Protože Kew je ta nezávislá, na rozdíl od Anny. Spolu objevují tisíce drobných maličkostí, malované hrníčky, kupování stejných šatů, procházky po galeriích, plavání. Rozhovory o filmech, malířích, fotky a obrazy. Kew je Irena, i tohle Anna objevuje až později. Kew má zájem nejen o Annu, ale má své přátele a milence. Anna žárlí a snaží se zadržet Kew... ta se však spoutat nedá. Annu miluje, ale časem ji tento život začne vadit.

Příběh se dá charakterizovat jako deníčkové povídání. Rozhovory se odehrávají v její hlavě, tedy i všechny vzpomínky, naděje, touhy, přání, sny, bolest.
Není to memoárový román, ani životopis. Je to vytržený kus života holky, která hledá své místo. Pod všemi těmi slovíčky, barvami a obrazy, se odvíjí příběh. Rozchod, láska, štěstí, rozchod, útěk ze života, záchrana, nové lásky, nové rozchody... a dítě. Dítě, které mění její život...

K této útlé knížce se ráda čas od času vracím. I když dnes s odstupem, říkám si, jak jinak by tyto problémy řešila Anna, o dvacet let starší. Ale to už nejde zvrátit, postava je vržena do písmenek a stránek a žije svůj krátký, příběhem omezený život.
Čte se skvěle. Skoro máte chuť nastěhovat se do jejího bytu, vysedávat v okenním koutku a pozorovat svět za okny, věšet na zdi obrazy a přišpendlovat fotky, malovat a milovat, čmárat do deníku zápisky a pokoušet se psát básně, chodit na výstavy a do divadla, vstávat brzy ráno, abyste viděli východ slunce, vařit voňavý čaj nebo horkou čokoládu, každý den vnímat jako jedinečný a nasávat všechno, co vidíme, slyšíme, voníme, chutnáme.
 




 
 

 
Rozhovory s útěkem - Bára Basiková
Kresba na obálce a ilustrace Martin Němec
Vydal Československý spisovatel 1990

Moje hodnocení: 80% (pocitové)

Žádné komentáře:

Okomentovat