sobota 21. července 2012

Obr nebo trpaslík?

21.7.2012 (tt)

Jak jsem si procházela články TT, a některé i četla, trochu jsem přebírala svoje vlastní myšlenky tam někde pod vlasy a za očima.

A ještě jsem o tom přemýšlela cestou na autobus a litovala, že nemám nějaký záznamník, pípal jakýsi napojený přímo na mozek, aby se to hezky rovnou ukládalo. I když - asi by se na takový záznamník dostala i spousta balastu a všelijakého nevídaného smetí.

Kupodivu jsem zjistila jednu věc - jsem pesimista a přitom s pesimismem bojuju.
Kus toho praštěnýho optimisty se ve mně asi skrývá a svádí zuřivý boj se svým temným konkurentem.
Ne, vážně.
Smích mě přešel už před lety, ono když nahlídnete sami do sebe a zjistíte, že nejste až tak fajn, jak jste si o sobě mysleli, že nezvládáte situace a v lecčem selžete a jste si odporní sami sobě a taky se vám nedaří a selhávají vaše plány plus ten marast kolem dokola, tak optimismus tiše couvá a jde se plazit kanálama, protože evidentně selhal spolu s vámi.
Teda, se mnou, s vámi to nemá nic společného.

No, při mém naprosto příšerném a skeptickém způsobu nazírání na dnešní svět se divím, že jsem ještě živá, že jsem si dávno nepodtrhla žíly nebo nespolykala haldu prášků. Asi mám silný pud sebezáchovy, jinak si to vysvětlit nedokážu. A taky, paradoxně, tíhnu ke světlu. Když odmyslím nějaký mystický výraz slova světla, tak se opravdu kloním ke světlým věcem. A není tohle známka pozitivismu?

O tom, že postřebuji slunce jako sůl, nemusím ani pochybovat. Ono ostatně, i ta sůl je bílá. Příznivě na mě působí pampelišky, žluté kosatce, zlaté deště, žluté lilie, narcisy, žluté tulipány a taky slunečnice. Ze slunečnic jsem vždycky vedle sebe.

Proč na svém blogu dávám přednost světlým stránkám a vůbec světlé stránky vítám? Různé tóny modré, žluté, světlé odstíny zeleně, ale i růžové nádechy - tyto všechny se u mě vystřídaly a zřejmě střídat budou.
Nemám nic proti kapce červené, protože dodává energii. Přemíra červené však dráždí a možná proto jsem si přestala barvit vlasy na červeno a přešla na přirozenější světlé tóny různých odstínů blond.
A nesnáším černé stránky a pokud je navštěvuji, tak jen proto, že tam nalézám zajímavé věci.

Mám ráda zlato, zlaté šperky (teda ne že bych se v nich zrovna topila, nosím jen jedny zlaté náušnice a na ocásku kovové micky odpočívají asi čtyři prstýnky), zlaté zdobení. Taky mám ráda drahokamy a různé štrasové třpytky (většinou jen od pohledu, ne že bych měla zásobu drahokamů), smáli se mi doma, že jsem jak straka, které se líbí všechno co se leskne, ale přišla jsem na to - protože na hranách a ploškách se blyští odlesky slunce, tedy třpyt. A jsme zase u světla.

V bytě dávám přednost světlým tónům - kdybych mohla, vybírala bych si světlý nábytek (paradoxně mám tmavší, ale s tím moc nenadělám, holt musím zesvětlit okolí). Necítila bych se dobře v tmavém povlečení, i když chodím v tmavém oblečení - ale to mě tak nedrásá, protože je volím z čistě praktického hlediska.

Mám ráda snové obrázky, nebo i barevné stříkance abstrakce, dokonce i kýčovité malůvky andílků a dětí mi lahodí oku, i když bych si je asi na zeď nepověsila. Poslouchám líbivé písničky i relaxační muziku, melodie, které mají určitou symetrii a harmonii. Mezi knížkami mám všehochuť a různý mix a vyhýbám se těžkotonážním hlubokomyslným úvahám, které nevedou k ničemu. Jsem cvok, co sbírá básně a sám občas nějaké napíše.

A jsem pesimista.
Přitom se vyhýbám zprávám, i když občas se mi to nepodaří. Proč? Jako správný pesimista bych se měla v těch zprávách rochnit, poslouchat je každý den na všech kanálech a pak si je ještě přečíst na netu a nekonečně diskutovat o tom, jak je to všechno v kchelu a naše země jde do kopru. Ale to všechno vím, nepotřebuji si to pořád znovu a znovu potvrzovat.
Takže jsem vlastně optimista? Utlačený pesimistou do kouta?
Nebo mě ten zastrašený optimista varuje, že tohle je hranice, za kterou nesmím jít, abych definitivně nesešla tam, odkud není návratu?

Možná ano. Možná i zkušenost, že vždycky všechno nějak dopadlo a na definitivní sesypání je ještě čas. Možná že ten zmrzačenej optimista ve mně má dost silnou vůli a křičí na mě - jsem pořád s tebou. A pesimismus sice okupuje své území, ale celé nezabral. Nic naplat, naděje umírá poslední.
Říká se tomu optimismus?


























Dost jsem toho na sebe napráskala.
Plus jeden obrázek mixnutý v prográmcích.
Ámen.

Žádné komentáře:

Okomentovat