úterý 11. června 2013

Co opravdu umíte?

Inspiroval mě poslední článek u Mengano a dovolila jsem si propůjčit i název jejího článku. Je to zajímavý projekt!
V čem spočívá?

Jak psala Mengano, na profilu o sobě uvádíme, že rádi čteme, jsme přátelští nebo nepřátelští, máme rádi filmy, hry, cestování, přátele, nebo že prudíme, jsme sebejistí, originální, jedineční, nepochopení, smutní, depresivní, radostní...

To jo.
A co umíme? V čem jsme šikovní? Umíme číst v mapách? Vařit? Vyšívat? Vyřezávat figurky, plést proutěné košíky, paličkovat, bruslit, pěstovat bylinky, míchat pleťové krémy, lézt po horách, dát první pomoc?

Podle Menganina Co umím, je dobré najít aspoň pět věcí.

Bohužel jsem zjistila, že opravdu dobře neumím nic. Spíš od každého trošku, něco ve stylu Devatero řemesel, desátá bída. Přesto, i když trošku, tak něco umím.

Co bych tedy uměla, trošku?

Vařit. Uvařím oběd, večeři, upeču buchtu nebo dortu, i vánoční cukroví. Komplet, včetně umíchání krému a zdobení. Jako od cukráře to sice není, vzhledově, ale chuťově bych řekla, že výborné.
Co umím fakt dobře, je kyselá polévka a špagety. Taky perfektní jahodovou marmeládu s ananasem, jahodovou marmeládu s banány a jahodovou marmeládu s malinami a borůvkami.

Vyměnit žárovku. Dokonce jsem se naučila před výměnou vypnout pojistky a nespadnout z žebříku. Při mých závratích to je fakt sranda...

Naštípat dříví, i na třísky! Chce to mít dobrou sekyrku a jistotu mi dodají pracovní rukavice. Taky to chce dobrý stabilní špalek. A v lepším případě i ochranné brýle... odlítnutá tříska v oku není zrovna nejlepší start dne.

Umím plést. Hladce obrace, obrace-obrace, hladce-hladce, ale i copánkový vzor a oblíbené jsou krajkové vzory. Upletu svetr, halenku i šálu.

Hrát na kytaru. Trošku. Pár základních akordů, jeden základní rytmus a trocha vybrnkávání. Také znám dobré country a trampské písničky, umím trochu zpívat (ale mám slabý hlas).

Umím zpaměti pět básní od Václava Hraběte. (Kdysi jsem se je učila v rámci trénování paměti. Ale nevím, jestli bych je uměla ještě dnes... chtělo by to osvěžit si paměť.)

Umím rozestavit a sestavit nábytek tak, že sedne na míru, dokonce i když skříněk přibývá... (myslím tím rozstěhovat a sestěhovat) Taky umím sestavit jednoduchou skříňku podle návodu (ve smyslu, sešroubovat z desek a vrutů).

Naučila jsem se upravovat fotografie v různých editorech. To je asi jedna z mála věcí, které mi jdou opravdu dobře...

Taky umím pískat. Ale ne na prsty...

Je to sice víc než pět věcí, a určitě zvládnu víc činností, ale ... nebudu tady vypisovat všechno.
Bohužel, nejsou to činnosti, které bych uměla perfektně, takže - od každého trošku. Navíc se mi zdá, že to jsou občas ptákoviny, které zvládne každý...

Co mi však jde dobře, občas zprasit všechno na co sáhnu.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Upravený archivní obrázek. Dá se říct, že trošku umím i malovat...
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat