neděle 28. června 2015

Jezero smrti

V sobotu v noci jsem omylem místo na 21 (HBO) klikla na 2 (ČT2) a zrovna rozjetý film. Chvilku jsem to nechala, zrovna se jednalo o dost dramatickou scénu, čekala jsem, jak se to vyvrbí a o co vlastně jde.

 
 
Dramatická scéna? Banda náctiletých fracků týrala chlapa přivázaného ke kůlu. Nevím, co tomu předcházelo, ale z této scény jasně vyplynulo, že chlap nesmí vyváznout živý (už je poznal) a že se do zabíjeího aktu musí zapojit všechny děti, protože jeden za všechny, všichni za jednoho.

Jako korunu celou tu scénu natáčela na mobil dívka. Členka té správné bandy. A za nimi za keři se choulila vyděšená žena, která se na to všechno dívala a bála se cokoliv udělat.

Sakryš, bylo po půlnoci a já se chystala do hajan! (tohle už mimo film, jasně...)
A místo toho jsem se uvelebila s pletením, že teda ještě kousek zkouknu, co se dál bude dít.

Od této chvíle film neměl snad jediné hluché místo. Nebo, pokud je měl, bylo bezvýznamné.
Drama ženy, která se snažila zachránit svého přítele a zároveň zachránit i sebe. Neuvěřitelnou, nebo dnes už uvěřitelnou? brutalitu výrostků, v čele s násilnickým kápem, který byl opravdu vyšinutý.

Přímo učebnicová ukázka, jak je člověk schopný nechat se zmanipulovat a udělat i to, co se mu hnusí nebo k čemu má bytostný odpor. Ukázka, jak téměř nemožné je, vzepřít se někomu, kdo má ve skupině vedoucí postavení. Jak to nikdo NEDOKÁŽE. I když někteří cítili a věděli, že už jdou přes hranici, ze které není návratu a že překračují rámec svého lidství.

 
 
Tak trochu jsem doufala, že jim to ta žena nandá. Že to bude něco ve stylu Kill Bill. (Proti násilnickým, ale netrénovaným klukům by se to mohlo podařit i laikovi). Přesto, děj nabral úplně jiných obrátek a já pořád marně čekala a doufala, že se to zvrtne v její prospěch.

Závěr mě opravdu překvapil - i nepřekvapil. Spíš jsem doufala, ale mé doufání padlo vniveč.
A úplný závěr? Smazat vše a začít znovu?
To už tvůrci filmu nechali bez odpovědi.

Co musím pochválit - perfektní práci s kamerou, plynulé záběry, dobře navozenou atmosféru bezmoci i násilí, celkem uvěřitelné fracky, kteří zřejmě vyrůstali v podobně vyšinutých rodinách. Bylo tam pár momentů, které mi trochu připadaly už přitažené za vlasy (kdyby ovalila klackem toho kápa, bylo by možná po problému, ale to ji buď nenapadlo, nebo to prostě měla ve scénáři - a taky neuvěřitelná schopnost těch fracků ji snad vyčmuchat). Ale celkově to byl hodně slušný thriller s téměř hororovou atmosférou. Dokonce bych řekla, že jeden z nejlepších, co v poslední době natočili.
Navíc ve mě vyvolal různé emoce, evokace - maně jsem si vzpomněla na Pána much, i v tomto filmu děti překročily svoje dětství a dostaly se emočně i fyzicky do malého reálného pekla.
A mimoto se mi vybavila vzpomínka na jednu událost u nás, konkrétně v Jistebníku u Ostravy, před několika lety. Parta mladých, rozparáděných alkoholem a možná nějakou trávou, si udělala malý živočišný pokus. Opili kotě, předhodili je pitbullovi a celé to natáčeli. Na závěr majitel domu, pitbulla i kotěte týranému zvířátku rozšlápl hlavu.
Jo a v té partě byly i holky. Takže, o brutalitě mládeže v dnešní době bych nepochybovala...

Jezero smrti je zřejmě film, který si jen tak podruhé nepustím. Ale zanechal ve mě silný dojem. A taky rozhodnutí - rozhodně nebudu přespávat někde v přírodě, a pokud ano, tak vyzbrojena pepřákem, dobrým nožem a dobrýma botama s okovanou špičkou.

Zdroj obrázků: snadnatrafika.cz, ceskatelevize.cz







  • Eden Lake
  • SK název
    Jazero smrti
Horor / Thriller / Drama
Velká Británie, 2008, 91 min
Režie:
Scénář:
Kamera:
Hudba:
Hrají:

Steve chce vzít svou drahou polovičku, přítelkyni Jenny, na romantický víkend pryč z města k jezeru Eden. V panenské přírodě plánuje požádat Jenny o ruku. Setkají se tam však s partou mladých teenagerů, kterým se moc nelíbí, že jsou na jejich oblíbeném místě vetřelci. Steve se snaží nejprve o vyjednávání, ale zbytečně.

Nebezpečný kolotoč hry o přežití se roztáčí ve chvíli, kdy partička ukradne jeho auto a potyčka skončí smrtí psa jednoho člena gangu. Skupinka v čele s psychopatickým mladíkem se rozhodne pomstít způsobem, který se vymyká normálnímu lidskému chápání. Hra na kočku a myš začíná


Na závěr několik zajímavých komentářů z čsfd:

**** Takovej protipól k videu Přemluv bábu. Seřež fracka.


***** Až znepokojivo reálny a brutálny horror, zatiaľ jednoznačne najlepší mrazivý príbeh za posledných pár rokov. Porcia napätia je brilantná, príbeh (aj napriek štandardnej zápletke) maximalizuje svoj potenciál a už po úvodných minútach začína vyvražďovacie inferno, pekelná jazda smrti. Mladí herci sú ukážkou herectva v existenciálnych situáciách, od hnevu až po zúfalstvo som im veril každé slovo, každý výkrik. Záver je absolútne unikátny, viac takýchto filmov. 95%.

***** Tak takhle psychicky zle mi dlouho nebylo. Jaký otec, takový syn a takhle to dopadá, když je jeden těžce psychicky postíženej a kolem něj deset blbejch. To je hned vidět, že tyhle děti si odmalička nečetli Foglara a nenechali se jím inspirovat k dobrodružným hrám a životu plnému lásky, přátelství a tolerance. Je to sice přehnaný obraz, ale na druhou stranu je pravda, že tohle je problém, který pomalu nabírá na intenzitě a bude se jen obtížně řešit. Alespoň na chvíli dopřáli tvůrci diákovi potěšení v té malé závěrečné satisfakci, ale ...no nebudu spojlerovat. Posuďte a zamyslete se sami.

Abych tady neházela superlativy, na čsfd dostal film i několik průměrných hvězdiček a sem tam odpad.

Přesto, já bych mu dala takových 80%.

A přidala výchovné ponaučení, které se neslučuje s moderním trendem - škoda rány, která padne vedle.



Žádné komentáře:

Okomentovat