pondělí 8. března 2010

K čemu jsou vůbec dobré obrazy?

8.3.2010)

K této úvaze mě ponoukla poznámka jedné blogerky, která se potýkala s oceněním svého vytvořeného obrázku vlastní mámou. Máma prakticky pronesla řeč ve smyslu, k čemu je to dobré - a blogerka se této myšlenky zachytla drápkem a s pocitem rozmrzelosti a zklamání si sama kladla otázku: je vůbec dobré malovat nějaké obrázky? Člověk se na ně podívá a zase jde pryč. K čemu vlastně jsou?

Představila jsem si svět bez obrazů. Bylo to trochu smutné. Venku nebe, oblaka, slunce, ptáci. Stromy, louky, kytky, včely. Studánky, potoky, řeky, vodopády. Uličky, ulice, náměstí, města, domy. Kavárničky.
A holé stěny.
Náměstí bez soch.
Kašny bez ozdob.
Kostely holé a smutné... Zámky a hrady bez malovaných stěn a stropů, podlahy bez barevného dláždění.
Žádné zdobné brány, lavičky, podloubí na náměstích...
Byla to opravdu smutná představa.

Obrazy v sobě zanechávají stopu osobitosti malíře. Do obrazů se otiskne věrná kopie. Nebo fantastická představa. Smutek a melancholie. Realita a přesnost. Barevný soulad či nesoulad... Harmonie i rebelanství.
Malování může být i prostředkem k relaxaci. K sebevyjádření. Nikde není určeno, že smí malovat jen školení malíři. I malé dítě se chápu tužky nebo pastelky a poprvé se snaží na papír zachytit trávu, slunce, dům...

Zkouším rozvádět představu - když jsou zbytečné obrazy, proč to nevztáhnout i na reálný svět? Tedy to, v čem chodíme, co nosíme, co obouváme, kde žijeme - domy, nábytek, talíře a misky...
I ta móda je pestrá, hadříky z nejrůznějších materiálů, vzorů a barev - hedvábí, šifon, bavlna, úplet, brokát, džínovina, plátno, krajka, vlna, kožešina... boty vysoké i kotníčkové, na jehlových podpadcích i klíncích, s rovnou podrážkou nebo lehce zvýšenou, s kulatou i úzkou špičkou, nazouvací, na suchý zip, šněrovací, na zip. Sandálky, kotníčky, polobotky, tenisky, botasky, holínky, kozačky, lodičky.
Z praktického hlediska by stačil jeden kabát, jeden typ trička, jedny kalhoty a boty. Taky jeden účes, jeden parfém a jeden jelení lůj a jeden ochranný krém. Jedny rukavice, jedna taška. Jeden druh auta.
Všechno pouze účelné. Užitečné, ano. Ale ta nuda a šeď!
To by se teprve malovaly obrazy, aby člověk unikl!

Nemyslím si, že jsou obrazy zbytečné. Stejně zbytečné by totiž bylo snad i všechno ostatní. Tanec, písnička, hudba. Výšivky. Keramika. Sklářské umění. Krajkářství. Pečení perníčků. Dokonce i čtení a psaní...

























Jeden z mých...(protože někdy si ráda hraji s barvami.)
A několik mých upravených fotek v rámování - taky obrazy, že.


 



Žádné komentáře:

Okomentovat