pátek 12. března 2010

Peníze. Love. Many.

12.3.2010 (téma týdne)

Hýbou světem.
Reklama
Jsou příčinou válek.
Jsou příčinou hádek a vražd.
Jsou příčinou náboženských půtek.
Jsou nezbytné k přežití.
Slouží jako platidlo.
A platit musíme všude.

Jsou papírové a kovové a šustí a kutálí se. Peníze prý nesmrdí, říká se. Taky se říká, že je důležitější zdraví, než peníze. Někde se dokonce optimisticky tvrdí, že peníze nejsou důležité vůbec.
Ten, kdo to říká, je lhář nebo člověk, který jich má dost.

Pro korunu by si nechal vrtat koleno.
Pro peníze by vraždil.
Hoďte mu někdo korunu, ať neotravuje...
Bez peněz do hospody nelez!
Za peníze v Praze dům...
Je jako za groš kudla.

Peníze v rčení, peníze v běžném životě, peníze i v pohádkách. Peníze imaginární!
Dnešní svět nestojí na schopnostech a dobrých vztazích, nestojí na relativních pojmech jako je slušnost, láska, přátelství, ohleduplnost, solidárnost. To jsou jen doprovodné jevy hlavního proudu - a ten je peněžitý. Směňuje se vše za vše. Platí se za nákup, platí se za dopravu, platí se za energii a platí se i za nic.

Platba za nic mě docela zajímá, protože mé peníze a peníze ostatních jdou - někam.
K platbě za nic bych zařadila pojištění. Sociální i zdravotní, protože platíme, i když k lékaři nejdeme, a když jdeme, platíme znovu. Pojištění životní, úrazové, pojištění domácnosti, proti krádežím i proti povodním. Platíme něco, co se může, ale nemusí stát. A když se stane, kompenzace se stejně nedočkáme.
Platíme úroky. Úroky z půjčky, úroky z úroků. Platíme navíc, abychom uživili nebohé majitele a vlastníky bankovních zařízení. Neboť žádná půjčka není zadarmo...
Platíme za vedení účtů, za každý výpis, za každý převod. Paradoxní je, že toto se neplatí v každé zemi stejně...
Platíme daně! Platíme za to, že vyděláváme. Platíme za to, že prodáváme. Platíme za to, že kupujeme... A platíme i za to, že darujeme...

Bez peněz dnes nelze existovat. Ale mnozí zaměstnavatelé se tváří, že by lidé měli být vděční, že mohou pracovat za minimální mzdu. Bez peněz dnes nelze existovat a přitom životní náklady stoupají... Bez peněz dnes nelze existovat, ale peníze nejsou nic než nutné zlo.

Mohou se však změnit i v dobro. Mohou se použít i na dobrou věc. Mohou pomoci nemohoucím, sociálně slabým (mluvím o skutečně sociálně slabých, ne o těch, kteří se za ně vydávají), mohou zpříjemnit život.

Za peníze se dá koupit jméno. Titul. Člověk. Dokonce i zdraví... Ale ne lásku, ne přátelství.

Jsou to dvě strany jedné mince...

Žádné komentáře:

Okomentovat