středa 8. října 2014

Pretty Little Liars

... u nás šly první řady i pod názvem Prolhané malé krásky.
Hned ze začátku můžu říct, že jde o jeden z nejrozporuplnějších seriálů, jaké jsem viděla. Beru v úvahu i fakt, že je cílený na jinou věkovou skupinu, než do které zapadám a beru ho s nadhledem.

Nevím proč, ale trochu mi to připomíná Vampier Diaries. Jen stylem, o žádné upíry tu nejde.
Ale třeba - hudba - podobná, i ta dramatická, i ta písničková.
Hlavní hrdinové a hrdinky - všechno to je pěkně oblečené a nalíčené a perfektně načesané.
Problémy - tajemství a ohrožení.

O co vlastně jde? Je skupina pěti holek, něco jako místní elita, královny krásy (a také pořádné potvory, zdá se). V čele skupinky je jistá Alison, bloncka se šarmem a studený čumák zároveň. Navíc mrcha k pohledání, primadona, která dokáže zesměšnit každého, kdo má nějaký handicap. Drží si svou skupinku kamarádek a svou úroveň... do chvíle, kdy při jednom holčičím mejdanu ve stodole záhadně zmizí.
Není nalezena ani druhý den, ani za týden... a dívčí parta se na několik měsíců rozpadne.

Po roce se však vrací jedna z nich - a v té době se nalezne mrtvola mladé dívky, která zemřela asi před rokem. A v tu dobu všechny čtyři zbylé "třídní hvězdy" začnou dostávat záhadné a výhružné vzkazy v podobě esemesek, podepsané písmenem A.

Zdá se, že záhadný nebo záhadná A je má hodně zakutané pod kůži a jediným přáním je, pořádně je potýrat a nakonec zničit. Aria, Emily, Hanna a Spencer jsou vyděšeny - ale přitom, paradoxně, je společné ohrožení opět stmelí. Snaží se přijít na kloub záhadě a najít záhadného A a odstranit hrozbu, která se snáší na jejich hlavinky.

Samozřejmě se nevyhnou nečekaným a překvapivým odhalením, neboť ani jejich nejbližší nemusí být bez viny. A mimoto řeší problémy se školou, problémy s rodiči (a rodiče problémy se svými dcerami) a v případě Arii i problém se svým učitelem, protože spolu začali vztah dřív, než zjistila, že ji bude učit.

Průběžně se také formou flashbacků dozvídáme o jejich minulosti, co je vlastně formovalo, a co tak hrozného způsobily, že je nenávidí tolik lidí. A způsob, jakým řeší (či neřeší) své bývalé prohřešky.

Neboť nejen Alison, ale ani tyto holky, nejsou žádné světice. Přesto však nejsou ani tak příšerné, jak se zpočátku zdálo... a ještě jedna věc je spojuje - všechny lžou, jako když tiskne. Ze zvyku? Ze strachu? Zdá se, že lhaní se stává jejich součástí, lžou tak snadno, jako když dýchají, i když, po čase se do těch lží tak zaplétají, že i kdyby chtěly říct pravdu, nemůžou. Protože všechno se zamotává čím dál víc a zdá se, že mrtvá Alison není až tak mrtvá, ale že žije - a skrývá se.

Před kým se schovává, kdo je chce zničit a kdo si s nimi hraje jako kočka s myší? Záhadný A je, zdá se, všude...
A to je právě věc, která mi na tom všem trochu vadila. Záhadný A je opravdu všude a ví snad o každém prdu všech čtyř děvčat zároveň. Včetně o každém hnutí členů jejich rodiny. Byly momenty, kdy jsem jen nevěřícně vrtěla hlavou a říkala si - to snad není ani možný. Ale taky byly momenty, kdy šlo opravdu o pořádnou dávku napětí a jen jsem sledovala bez dechu, jak to všechno dopadne.

Byly momenty, kdy mi připadalo, jako když scény vaří z vody - nelogické, splácané, snad jen proto, aby byly. Občas mi připadalo, že jsou šité pro případ, kdy jeden z herců potřebuje odskočit na jiné natáčení - aby ho na chvíli vyexpedovali z dohledu a jeho nepřítomnost logicky vysvětlili. Taky mi to občas připadalo jako přehlídka módních butiků, včetně reklamy na dámská kola. Oblečení každou chvíli jiný styl.
Ale na druhou stranu mě to docela bavilo a aspoň se trochu orientuju v tom, co se nosí.
Koneckonců, dívat se na pěkně oblečené, skvěle vypadající mladé holky je stejně příjemné jako dívat se na šmrncovně oháklý a dobře upravený kvartet dospělejší verze ze Sexu ve městě.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na začátku jsem psala, že jde o jeden z nejrozporuplnějších seriálů, jaké jsem viděla. A to tvrdím i teď, po shlédnutí několika řad (momentálně pouštím pátou sérii). Jak jsem řekla, občas mi některé scény připadají až nevěrohodně přehnané, občas ale velmi dobré. Jsou tam momenty s pořádnou dávkou napětí, na hranici thrilleru, je v tom pořádný kus romantiky, kousek nostalgie, kus odvahy, kus rozumu, kus nesmyslů...

Pokud nečekáte na každém kroku logický postup, pokud přijmete fakt, že některé momenty jsou silně nadsazené, pak vězte, že vás čeká seriál vcelku příjemný, trochu romantický, trochu strašidelný, trochu hororový.

Někteří na čsfd jej srovnávají s dospělejší verzí Zoufalek.

Já můžu říct jen - zkuste. Budete se bát - a budete se bavit.

Open scene






Fan trailer






Prolhané krásky (TV seriál)

  • Pretty Little Liars

  • Roztomilé mrchy
Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2010, 108x44 min
Scénář: I. Marlene King
Kamera: Dana Gonzales
Hudba: Michael Suby

Zdroje obrázků:


Prolhané krásky najdete zde:

Další s titulky:

Další pokračování se dotáčí a bude v lednu 2015.
 
 
 
  
Üvodní scéna - různé verze, podle toho, jak šly díly a jak šel čas. 



Žádné komentáře:

Okomentovat