sobota 11. října 2014

Projekt X

Minule jsem psala o rozporuplném seriálu, dnes bych chtěla utrousit pár slov o rozporuplném filmu.

Viděla jsem ho před časem na HBO a přestože mi připadlo, že to je o ničem, nemohla jsem se odlepit od obrazovky a ve finále jsem byla fascinovaná, jaké to všechno nabralo grády.

O co vlastně šlo? O jedno párty, které se rozhodl uspořádat kamarád svému kamarádovi, k oslavě narozenin. A jelikož to byla dobrá organizátorská dušička, rozhodl se, že to rozjede ve velkém.
Stačilo jen vyčíhat správnou chvíli, kdy kamarádovi rodiče odjedou na víkend do města, zanechajíce svého synka samotného a s hromadou poučení, jak se má chovat - a párty může začít.

Hlavní aktér, tedy oslavenec, je příjemně překvapen, co má najednou kamarádů, i když časem začne být nervózní, protože těch kamarádů přibývá. Hudba duní, alkohol teče proudem, návštěvníci popíjejí, tančí, baví se, nebo se potajmu sjíždějí. Sousedé si stěžují a policajti přijíždějí. Přesto moment záskoku dopadne dobře (pro oslavence) a slavící dokáží neuvěřitelné - pro chvíli být absolutně zticha (jedna z nejfantastičtějších chvilek z filmu). Policajti odjíždějí a párty znovu nabývá na intenzitě.

A možná by to dopadlo celkem přijatelně (prostě zabordelený a poblitý barák a přilehlé okolí), nebýt několika okolností - jednoho agresivního liliputa a jednoho agresivního pyromana.
A párty začíná nabírat obrat zajímavým směrem, začíná se vymykat organizátorovi a hlavně, oslavenci, který jen bezmocně sleduje směr událostí, nad kterými ztrácí kontrolu.

Chci jen uvést na vysvětlenou - nemám ráda filmy ve stylu Pařba v Las Vegas a pařba v jakémkoliv stylu. Ale na tomto filmu bylo něco fascinujícícho, což možná způsobila ruční kamera, díky které film vypadá jako jeden velký dokument o jedné (ne)podařené akci. Trochu mi to připomnělo film Kronika, i když Kronika byla o něčem jiném - ale právě ten přízemní dokumentační pohled normálního diváka způsobil, že pařba v Projektu X nebyla jen obyčejná pařba.

A i když jsem si několikrát během filmu říkala - to je ale kravina (ve skutečnosti jsem to nazvala ještě ostřeji), nemohla jsem se odlepit od obrazovky a film vypnout. Neboť ta kravina měla v sobě určitý náboj, překvapení, které se ukázalo při samotném záběru, události, které totálně přerostly přes hlavu a bylo to jako lavina, která se řítí z hory, nebo jako vlna tsunami, která prostě letí pevnině vstříc a smete všechno, co jí stojí v cestě.

Myslím, že u tohoto filmu se dají udělat jen dvě věci - buď ho vypnout, nebo se prostě jen bavit.

Zdroj obrázků - fraiwatching.com, youtube.com
Trailer z youtube
Info a komentáře z ČSFD

Můj verdikt - mezi 60 a 70%





Projekt X
 
Komedie
USA, 2012, 84 min (SE: 93 min)



Kamera:Ken Seng


Projekt X sleduje tři zdánlivě nenápadné studenty 4. ročníku, kteří se snaží zviditelnit před svým odchodem z vysoké školy. Jejich myšlenka byla zcela nevinná - uspořádat večírek, na který nikdy nikdo nezapomene. Ale na to, co je čekalo, nebyl připraven nikdo. Zprávy se šíří rychle, sny jsou v troskách, pověst poskvrněna a na konci všeho se zrodí legendy.(oficiální text distributora)



Na závěr bych chtěla uvést několik zajímavých komentářů, pochvalných, odsuzujících a jeden středně srovnaný. Protože myslím, že i komentáře mluví za všechno...

**** Generační film, ať se vám to líbí nebo ne. Můžeme lamentovat nad úpadkem morálky, můžeme hořekovat, že svět se v kravskou řiť obrací, ale to nemění nic na skutečnosti, že formou i obsahem jde o jeden z nejaktuálnějších a nejsoučasnějších filmů posledních let. A ve svý důsledný zhovadilosti, zbavený pochyb i mravních pouček, i vlastně dost originální.

***** Kronika meets Pařbu ve Vegas meets Den nezávislosti? Hell fucking yeah!

***** Kurva epicka parba. Tohle tenhle film vystihuje nejlip, byl tak prezentovanej v trailerech a je to presne to, co reziser vytvoril. Necekejte zadnej pribeh ani originalitu, proste parta skoro looseru dela parbu, ktera je ma ucinit legendama a vse sledujeme formou amaterskeho zaznamu a tady se ta rucni kamera neskutecne povedla, bez ni by to nebylo ono. Sledujeme vse od priprav a nesmelyho zvani hostu, vykopani rodicu z baraku, nakup chlastu, prichod prvnich kalicu pres rozjezd naprosto hyper ultimatni parby a stiznosti sousedu a prijezd policie az po totalni destrukci celyho okoli. Film skvele slape, herci jsou perfektne prirozeny a ackoliv co si budem povidat, film buhvijak vtipnej neni, tak to vubec nevadi, sledovat tuhle party plnou drog, koz, chlastu, zvratku a destrukce veskeryho vybaveni a jeste dalsi naloze koz, je proste cira zabava a na 90 minut skvely vypnuti mozku. V ramci zanru nemam co vytknout.

***** Naprostej nářez, kterej nás díky úžasný kameře a zpracování zavede přímo doprostřed nejrozjetější párty. Šílená jízda od začátku do konce, která ale přesně ukazuje, jak se dnes mládež baví, a jaká je to někdy ohromná zábava, ale taky průser. Ten film se stal pro mne naprosto srdeční záležitostí, protože jsem v něm našel sám sebe a mnoho takto prokalených let. Navíc zapůsobil jako dokonalý "warm up" k jedný akcičce, na kterou se za týden chystám... :-)) Naprosto odvázaná záležitost, totální extáze (a že jí tam bylo ...), kterou podtrhuje hlavně suprová hudba hodící se k jednotlivým scénám (při scéně znovurozjetí párty za barákem mě příjemně zamrazilo v zádech ...) a perfektně zvolené klipové scény, které do sebe slušně zapadají... Řadu let, vlastně od Human Trafficu (1999), jsem neviděl nic pohodnýho. Velký překvapení roku!!!

**** LSD ve sprosté sošce trpaslíka, reálný trpaslík nacpaný do trouby a zkáza všude, kam se podíváš. Project X je splněným snem každého, kdo má rád opravdu divoké mejdany, hodně pěkné slečny a opravdu divoké mejdany. Nepsal jsem to už? :-) Tak teď chvilku reálně - všichni víme, že mnoho věcí/situací je ve filmu hodně nadsazených, ale komu to vadí, když ta párty vypadá opravdu drsně? Myslím, že tohle by se mohlo stát jakýmsi kultem a IMHO vcelku zaslouženě. Kdo od filmu o "párty, o které můžeme jen snít" čeká něco víc než jednu legendární kalbu, bude zklamán. 80 %.

** Projekt X je důvodem, pro by se měla najít věková hranice, nad kterou je sledování podobných filmů nevhodné. Její přesnou výši nejsem schopen určit, ale vím zcela jistě, že jsem ji před několika desetiletími překročil. Ale jsem pozitivní člověk, takže když jsem se nebavil, tak jsem alespoň hledal a našel poučení. Až se mé děti přiblíží hranici zletilosti, tak si zvednu pojistku na barák, připojístím si káru proti utopení a při každém odchodu z domu zaktivuji nástražný výbušný systém kolem domu. Mně se zkrátka po zahradě 2000 lidí, pyroman ani liliput producírovat nebude, ale kdyby mi Metallica zahrála do rytmu k sexu se slečnou podle mého výběru, tak bych možná udělal výjimku. Ale v devět ráno, ať jste všichni v posteli!

A dva kontranázory, abych nezůstala jen u pochval

* Zážitek z filmu je asi podobný, jako kdybyste viděli amatérský záznam z vesnické diskotéky a pustili ho kámošovi, který na ní nebyl. Ono sledovat hodinu v kuse jak se někdo baví není zase tak zábavné, pokud jste divák a ne účastník. Chápu, že tvůrci a obzvláště komparz se museli při natáčení královsky bavit, ale krom deváťáků a nerdů, kteří žijí v naivní představě, že přesně takhle vypadají víkendy na střední, mě nenapadá žádná cílová skupina, která by se u tohoto mohla odvázat. Scénář absolutně neexistuje a jediné, co nám děj nabídne, je zcela tuctová zápletka žárlící kámošky. Dost málo na hodinu a půl dlouhý film, závěrečný zcela stupidně našroubovaný plamenomet do děje to absolutně nezachraňuje a celý film by se dal označit za přepálený videoklip k novému songu Snoop Dogga. Nudil jsem se téměř po celou stopáž, navíc hlavní aktéři nemohli být protivnější. 20%

** Hangover pro náctileté a vzpomínka pro dospělé, že se z pomíjivých důvodů často chovali jako kreténi.. Dříve narozeným název pravděpodobně evokoval opičí drama s M.Broderickem (nutno podotknout, že šimpanz Virgil by na "Epické párty v Pasadeně" patřil k těm nejinteligentnějším stvořením), ale tato mega hustá twítni to do světa kalba je úplně jiná liga. Awesome, Cool, Fucking great a asi ve třech momentech i vtipná.. Ono totiž sjet se z útrob kradeného trpaslíka, vypálit vlastní ulici a natáčet si o tom všem videodeník navyšuje společenský status a ve škole pak budete ohromně populární. A navíc, tatínek vám dá klíč od svého Benze (až jej vysuší), protože tohle vše je důkaz, že nejste loser a NĚCO dokážete..

A jeden středně umírněný

*** Lidi, vážně? Dát odpad s komentářem, že tenhle film je bez děje, bez myšlenky, bez hloubky.... Co jste čekali? Nějaké drama, které bude nominováno na Oscara? Poject X nemá v podstatě žádný děj, 3 kluci pořádají párty, která se tak ''trochu'' vymkne kontrole a tak Vás ani nemůže překvapit létající pes, auto v bazénu, nebo šílenec, který se to snaží celý podpálit. Takhle dopadnout moje párty, tak se nejspíš zabiju sama, protože jinak by to udělali moje rodiče. Je to prostě celé šílené, bláznivé, vtipné a chaotické včetně drog, alkoholu a sexu. Takže jestli hledáte nějaký bezmyšlenkový film, u kterého chcete vypnout a nepřemýšlet, doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat