pátek 7. září 2012

Falešní hráči

7.9.2012 knihovnička   Zdena Frýbová

Falešní hráči nejsou žádní štamgasti pochybných hráčských doupat, ale normální lidé - kteří se snaží hrát se zavřenými kartami a každý z nich doufá, že vynese eso. Tak trochu fixlujeme všichni, abychom spolu dokázali žít…

Taxikář Burget je atraktivní chlap, kterému se pomalu kulí třicítka a on má pocit, že by se měl usadit, mít ženu a děti, zkrátka rodinu. Jana je úplně obyčejná, i když hezká dívka a má své zásadové představy o budoucím partneru a o manželství. Tyto zásady vezmou brzy za své po setkání s Burgetem, Janička Stejskalová se stává Janou Burgetovou a její život se zcela změní.

Jana zjišťuje, že její představy o mužích úplně padají vniveč ve srovnání se svým mužem, poznává, že manželství nemusí být nudné a spořádané, že s mužem může být i pohoda, že společné soužití nezůstává jen z neustálé sebekontroly, aby neprovedla něco, co se manželi znelíbí.

Burget se zase pod vlivem Jany trochu mění, stává se z něj "člověk" - z jeho dřívějších zásad žít a užívat si přechází na trochu normálnější život. I když má své svérázné způsoby, jak získat byt a zařízení do něj, drží se v mezích zákona.
Korunu všemu nasadí narození dvojčátek, dětí, které ho zase postrčí o kus dál. Z Burgeta se stává táta a své rodiny si jaksepatří užívá.

Nic ale není idylické a tak se do cesty Burgetovi postaví osudová žena - žena průměrného muže, žena v manželství nespokojená, žena s exkluzivním zevnějškem. Burget rozehrává svou partii s manželkou i milenkou a netuší, že karty - tedy plány - se mu poněkud vymknou z ruky.
Falešní hráči jsou náhle postaveni před rozhodnutí - a každý se rozhoduje po svém. Některá rozhodnutí jsou však osudová a ovlivní životy všech zúčastněných.

Román se vyznačuje lehkostí autorčina stylu, určitou hravostí a nadsázkou.
Perfektní tip pro letní čtení.
Ale víte co? Klidně si jej můžete přečíst i na podzim...

Vydalo nakladatelství Melantrich 1986, vydání druhé.

Moje osobní hodnocení: 90%

 







Žádné komentáře:

Okomentovat