středa 7. listopadu 2012

Dolce vita

7.11.2012

Dolce vita je slavný film F.Felliniho.
Sladký život jsem sladce popisovala v předchozím článku.
Dolce vita je i název jednoho známého blogu o vaření.

A přitom mám pocit, že moc sladkostí od života neochutnávám. Nebo, lépe řečené, v posledních měsících a letech jím víceméně blivajzy, které mě udržují při životě, občas i chutnají, ale většinou jsou chuti vyždímaného hadru.
Počítám, že život je různorodý a na některé tragické události, nebo prostá zakopnutí a natlučení si nosu, nebo prosté zklamání, nebo jenom obyčejné selhání se vytvoří protipól ve formě pěkných událostí, příjemných překvapení, malých a velkých radostí, zážitků, které dodají energii a nabijí. Protože to by měla být zdravá rovnováha.
Pokud něco převažuje, pak je něco špatně.
Pokud mám pocit, že musím přemýšlet a dolovat z paměti nějakou příjemnou vzpomínku, pak je něco špatně.
Život tvoří nejen přítomnost, ale i minulost, každý další očekávaný nádech je budoucnost, která se rychle mění v přítomnost a s výdechem v minulost. Stejně tak jsou vzpomínky čerstvé a vzpomínky staré několik dnů a několik týdnů a taky jsou vzpomínky staré několik let a několik desetiletí...

A nerovnováha vzniká velmi rychle. Jedno bodnutí od sousedky, druhý podkop a podraz v práci. Třetí špatná zpráva v rodině, čtvrtý uvědomění si vlastních kopanců, pátý ztracené iluze, šestý očekávaní zhoršení životní situace, sedmý vyhrabávání střepů z minulosti, osmý... kruci. Nebudu jmenovat všechny.

Jak skvěle by se psalo o prima zážitcích z cest, o protančených a prolíbaných nocích, o bezstarostných dnech, o senza nákupech senza věcí na sebe, pro sebe i pro ostatní, o kariérním postupu a růstu, o zajímavé práci, která naplňuje a je dokonce dobře placena, o bezva rodině, která se miluje, o zdravých a pěkných a šikovných dětičkách, o vyváženosti a harmonii v životě.

Jenže neplatí ono Zavři oči, všechno bude fajn.
Když ono to není fajn ani z padesáti procent.
Ono to není fajn dokonce ani z jedné třetiny.
Asi bych měla skočit do králičí nory a jako Alenka se dostat do říše divů.
Třeba bych pak měla o čem psát...


Žádné komentáře:

Okomentovat