pátek 16. listopadu 2012

Julie a Julia

16.11.2012 film

Tento příjemný filmeček jsem viděla před časem na HBO. Zaujal mě tak napůl, zejména díky Meryl Streepové. Ale podívala jsem se na něj podruhé... pak potřetí, a přišla mu na chuť.


Julie a Julia je film, který u mě padá do kategorie "na druhé podívání". Tedy film, který poprvé lehce přejdu, a až při dalším sledování si ho začínám vychutnávat.

Do nového bytu nad pizzerií se stěhuje nová manželská dvojice - lehce neurotická Julie a její pohodový manžel Chris. Julie pracuje jako poradkyně na telefonu a se svým životem je vcelku nespokojená. Nic nedokáže dotáhnout do konce, nadějná kariéra skončila před několika roky a v šuplíku se povaluje její nedopsaná kniha.
Své frustrace kope do autu jedinou činností, která ji baví a která jí opravdu jde - vařením.

Vrchol pocitů marnosti nastává při zveřejnění článku o třicátnících, kde Julii její kamarádka novinářka zobrazila jako naprosto neúspěšnou ženu se zmařenými nadějemi. A pak Chris přijde na ten báječný nápad, založit blog. Proč by jeho Julie nemohla psát? Když může blogovat i taková slepice, jako její kamarádka Agnes?
Otázka je, o čem psát. O práci? O manželství? Při jídle ho napadne ta báječná myšlenka - psát o vaření.























A Julie se té myšlenky chopí po svém. Chce rozjet projekt, ve kterém by uvařila během roku všechna jídla podle kuchařky, kterou sepsala Julia Childová, její velký vzor. A o svém vaření a všem, co s tím souvisí, by psala do blogu. A tak Julie zasedá s nadšeným svitem v oku a začíná psát své první blogové řádky...

Film však není jen o Julii a jejím kuchařském projektu. Ve filmu se proplétají dvě linie, v jedné vidíme moderní Julii s jejím projektem a blogem a v druhé linii se odehrává příběh skutečné Julie Childové, manželky amerického diplomata, který díky své práci cestuje po celém světě - a ona s ním.

Nejdůležitějším pobytem pro samotnou Julii se stává Paříž. Paříž poválečná, rozkvétající a vonící báječným jídlem a prosycená dobrou náladou. Julia je okouzlená lidmi i okolím, umí si vychutnávat život, podporuje svého manžela. A manžel podporuje ji, v jejím odhodlání něco dělat, něčím se zabývat. A tak Julia nakonec zakotví v kurzu vaření pro profesionální kuchaře.
Sledujeme, jak se Julia potýká se základními věcmi, jako je loupání a krájení cibule - a vidíme její uminutost, nezdolnost a optimismus, se kterým zdolává další obtíže a problémy. Při vaření se setkává s různými lidmi a díky tomu ji napadne myšlenka, vytvořit francouzskou kuchařku - pro americké ženy. Kuchařku chce napsat na základně vlastních receptů a všechny recepty chce sama uvařit. A tak nastává perná cesta plná pokusů a omylů, a taky problémů s nakladatelstvím, chyb, a napravování chyb.




















Mimoto má také potíže v osobním životě - její manžel se ocitá v problémech, je vyšetřován na americké ambasádě, jejich život se komplikuje. Ona i její muž jsou jako loďka unášená dravým proudem - jen když se budou držet sebe, můžou přečkat nejhorší časy.

Co se mi na filmu líbilo? Především příběh Julie Childové, nadchl mě její neuvěřitelný elán, líbil se mi život ve staré Paříži, život poklidný a přitom bouřlivý, život, který se žil.

A taky mě bavily trable moderní Julie, věci, které musela překonávat, z nichž nejmenší zlo bylo uvaření a snězení vajec, které do té doby jaktěživa nepozřela. Vrah humrů! a nepovedené aspiky. Ve chvílích, kdy se Julie propadala do hysterických scén, jsem jen vrtěla hlavou, ale svou chvilku slabosti má každý z nás, a tak jsem to opominula.

Film můžu jen doporučit. Pokud nehledáte něco složitého, s velkou myšlenkovou hloubkou nebo mimořádně silným motivem, Julie a Julia je báječný odpočinkový film.
Navíc s opravdu výbornou hudbou.
Jen ještě jednu radu - uvařte si pořádný kafáč kávy nebo čaje a nachystejte mísu s oříšky, žloutkovými řezy nebo obloženými topinkami a zeleninovým salátem. Určitě dostanete hlad!

P.S. Másla není nikdy dost.

Trailer filmu Julie a Julia - pouze v originále, v češtině jsem nesehnala

Žádné komentáře:

Okomentovat