úterý 17. listopadu 2009

17.listopad - podvod století?

17.11.2009

17.listopad byl slaven jako Mezinárodní den studentstva, později změněn na Den za svobodu a demokracii.

Nezačalo to však v roce 1989, jak by řeklo velké množství dotázaných lidí, ale v době německé okupace, v roce 1939.



 Protože, jak známo,17.listopadu 1939 byly uzavřeny české vysoké školy na dobu tří let, ve skutečnosti se nepočítalo s jejich znovuotevření.
Tomuto zákazu však předcházelo několik demonstrací, poslední demonstrace byla ke dni vyhlášení republiky, 28.října. Tato akce byla zřejmě nejrozsáhlejší, proběhla téměř ve všech větších městech. Praha ovšem byla nejvíc viditelná.
Při této demonstraci došlo i k provokacím a střílení. Střelba do lidí přinesla první oběti - byl zabit dvaadvacetiletý dělník Václav Sedláček, a smrtelně zraněn student medicíny Jan Opletal. Dalších jedenáct lidí bylo těžce postřeleno, lehce zranění se počítali na stovky.


11.listopadu Jan Opletal podlehl zranění a 15.listopadu se konalo poslední
rozloučení, kterého se zúčastnilo několik tisíc studentů.
16. září se na vysokých školách ještě normálně učilo. Ale zároveň probíhala strategická porada u Hitlera. Ten prohlásil: "15. březen byl můj velký omyl. Lituji, že jsme s Čechy nenaložili jako s Poláky. Události 28. října a 15. listopadu ukazují, že Češi nezasluhují jiný osud... Z toho důvodu nařizuji: Zastavení českých vysokých škol na tři roky. Jakékoliv demonstrace dát ihned potlačit... Nebudu se ostýchat do ulic postavit třeba i děla. Do každého hloučku se bude střílet kulomety. Bude-li ještě nějaká demonstrace, srovnám Prahu se zemí..."(citace výroku z www.neviditelnypes.lidovky.cz)

Zavření vysokých škol 17.listopadu byla tedy odveta - nebo využití příležitosti k dalším likvidačním krokům. S vyhláškou o uzavření škol probíhalo současně zatýkání a popravy některých studentů. Tato akce však vyvolala i nečekané odezvy v zahraničí.

17.listopad byl oficiálně schválen jako svátek. Paradoxně však o 50 let později se scéna opakovala. Dnes už známe snímky, záznamy, fotografie a dokumenty z listopadových událostí. Vše začalo zcela normálním pamětním pochodem a končilo nevídaným fiaskem - naprostým selháním tehdejších bezpečnostních sil. České děti byly tlučeny českými policisty. To byl zřejmě moment, kterému se říká poslední kapka v poháru. Tento akt násilí dokázal vzburcovat statisíce lidí, z jednoho studentského pochodu na Albertov se postupně rozrostly masové demonstrace.

Díky novátorskému a na tehdejší poměry osvícenému působení sovětského prezidenta Gorbačeva nedošlo k žádným zásahům ze strany Sovětů, navíc velké změny politického smýšlení probíhaly i v jiných zemích. Dá se říct, že doba změn by přišla tak jako tak, události 17.listopadu však fungovaly jako spouštěč.

V názvu jsem označila 17.listopad za podvod století. Netvrdím, že je to tak úplně. Ale už jsem vyléčena z idealismu a s postupem let se domnívám, že události už byly předem připravované, a solidární vlna demonstrací byla šikovně využita a zneužita. Lidé byli opravdu spontánní a opravdu přesvědčeni, že něco mohou změnit. Dokonce jsme věřili tomu, že změny povedou k lepšímu.

Ovšem co následovalo v dalších desetiletích, je přehlídka neuvěřitelných drzostí bezskrupulózních jedinců - a co je ještě neuvěřitelnější, ono jim vše prochází. Podrazy, krádeže ve velkém, tunelování. Totální zdecimování republiky. Myslíte, že ne? Kolik tady zbývá věcí k prodeji? Kolik podniků a kolik lokalit?
Tato skutečnost logicky vede myslícího člověka k přesvědčení, že celá vládní struktura je jedna velká mafie. Podotýkám, že nejsem politik, nejsem ani odborník na politiku a bohužel nevidím ani do způsobu rozdělování peněz ze státní pokladny. Jsem jenom člověk, který sice může vyjádřit svůj názor, ale nikdo ho neposlouchá, natož abych někoho ovlivnila, člověk, který může volit stranu jakou chce, ale ty menší strany stejně neprojdou, člověk, který si může bez problému zajet do zahraničí, ale z finančních důvodů na tyto výlety a zájezdy nemá, a člověk, který si platí sociální pojištění a neví, jestli v důchodovém věku nebude chodit žebrat.Tolik k demokracii dnešní doby.
Vím také, že demokracie není ideální, ale v našem státě se vrhla v bezuzdé rozkrádání a okrádání. A stoprocentně vím, že statisíce lidí, kteří před dvaceti lety cinkali klíčemi na náměstích, si dnešní situaci nepřáli.

Žádné komentáře:

Okomentovat