pondělí 2. listopadu 2009

Nový měsíc

2.11.2009 (knihovnička)

Opět recenze, jakou bych dnes nenapsala. Ale je poplatna své době.
Vstup pouze pro romantické duše, ty neromantické na vlastní nebezpečí.
Nový měsíc je druhý díl ságy. Belle se blíží 18.narozeniny a Edwardova rodina jí chce vystrojit oslavu. Stačí chvilka nepozornosti, malé zranění a je zaděláno na malér - Jasper se neudrží a zaútočí na Bellu.


Edward Bellu sice ochrání, tímto incidentem je však natolik zaskočený, že se rozhoduje od Belly odejít, aby ji dál jeho přítomnost neohrožovala. Bella cítí změnu jeho nálad, ale nejčernější obavy se potvrzují už o několik dní později, kdy se s ní Edward rozloučí. On i jeho rodina se stěhují z Forks. Bella se snaží v první reakci Edwarda hledat - zabloudí však v lese a tam ji najde indiánský stopař Sam Uley.

Pro Bellu následují strašné čtyři měsíce, kdy jen otupěle přežívá a ztráta Edwarda je pro ni nesmírně bolestivá. Po čtyřech měsících a jednom rozhovoru se svým otcem se pokouší znovu navázat na předešlý život.
Při jednom incidentu však zjistí, že v okamžiku ohrožení slyší v duchu Edwardův hlas. To je pro ni prvotním impulsem, aby začala dělat riskantní věci.

V jednom výprodeji uvidí staré motorky. Vzpomene si na Jacoba, který mimo jiné se baví sestavováním aut - vezme motorky k němu a domlouvá se na opravě.
Jacob je nadšen, práce ho baví a navíc se mu líbí Bella. Ví o jejím ošklivém rozchodu a chce ji získat. Bella se s ním cítí nečekaně dobře, Jacob má na ni uzdravující vliv. Díky němu se začíná dostávat postupně z depresí - jejich vztah nabírá ale směr, který Bella nechce. Dobře ví, že Jacobovi se líbí, ale taky ví, že k němu cítí jen kamarádství. Po společné návštěvě kina se jí náhle Jacob vyhýbá - Bella si vyčítá, že k němu byla příliš odtažitá. Chce s ním mluvit, ale Jacob je jak vyměněný - z veselého kluka se stává zasmušilý, nepřátelský mladík. Bella to přičítá vlivu Sama Uleyho, podezřívá ho, že nějakým způsobem ovládá místní mladé kluky.

Mezitím se náhodně potkává s Laurentem, jedním ze skupiny upírů z minulého setkání. Od Laurenta se nejen dozvídá o přítomnosti pomstychtivé Victorie, která chce zabít Bellu, aby pomstila svého druha Jamese - ale zjišťuje, že jí hrozí okamžité nebezpečí přímo od Laurenta - Laurent se totiž nezměnil, stále loví lidi - a je zrovna žíznivý. Než na Bellu zaútočí, objeví se skupina obrovských vlků, a Laurent se dává na útěk.

Ještě té noci ji doma navštíví Jacob - snaží se jí vysvětlit, co se s ním děje, ale nemůže mluvit, jako by byl zablokován. Napoví jí, připomíná jí starou legendu, o které jí vyprávěl na pláži La Push... Bella hned druhý den jede za svým kamarádem, protože už ví. Jacob je vlkodlak.
Protože se však v okolí ztrácí turisté a v blízkosti se nachází vlčí stopy, Bella má obavy, že vraždy lidí má na svědomí vlčí smečka. Chce Jacoba varovat před lovci a přesvědčit ho, aby nezabíjel lidi - v rozhovoru však vyjde najevo, že vraždy má na svědomí Victorie - a že Laurent už je mrtvý. Vlci ho dostali.

Jacob se naopak dozví, proč se vlastně Victorie pohybuje poblíž La Push - chce se dostat k Belle.

Od toho dne se jejich vztahy znovu napravují, Bella se vrací do La Push, kde se seznamuje s ostatními členy vlčí smečky, poznává jejich zákony a zvláštnosti.

Stále však nezapomíná na Edwarda - několikrát už zaslechla jeho hlas, to jí nestačí.
Největší výzvu k nebezpečí jí poskytne blízkost útesu, ze kterého skáčou její indiánští kamarádi. Bella se je snaží napodobit, skutečně slyší Edwardův varovný hlas, skočí - jenže po dopadu ji zachytí spodní proudy a Bella je ztracená.

Zachrání ji Jacob - vidí ji skočit z útesu a okamžitě jí spěchá na pomoc.
Po návratu domů však spatří nečekanou návštěvu - Alici, která měla vizi Bellina skoku a domnívala se, že se Bella zabila.
Vše se vysvětlí - jedním nešťastným telefonem se však dají do pohybu jiné události.

Edward se dozví o Alicině vizi a v domnění, že je Bella mrtvá, chce zemřít také. Vydává se do Itálie k prastarému rodu Volturiů - chce je požádat o smrt. Jediný, kdo ho může zachránit, je Bella....

Bella neváhá ani vteřinu, okamžitě s Alicí odlétá do Itálie a opouští nešťastného Jacoba.
Itálie pro ni znamená nejen záchranu Edwarda a znovu setkání se svou láskou, ale i seznámení se členy královského rodu Volturiů. Jako smrtelnice, která poznala tajemství nesmrtelných, je odsouzena k smrti. Tento rozsudek však vyvrací Alice, která Arovi podá zprávu o své vizi, že Bella bude jednou z nich.

Aro Volturi je nadšen neznámou schopností Belly, která ani jemu neumožní číst její myšlenky... Jedině pro to propustí dívku společně s Edwardem a Alicí. Všichni se vrací domů a Bella se až nyní dozvídá pravou příčinu Edwardova odchodu. Neopustil ji proto, že by ji nemiloval - chtěl ji vyvarovat dalších nebezpečenství.

Kdo nemá radost z návratu Cullenových, je Bellin otec - nemůže Edwardovi odpustit utrpení, kterým Bella prošla. A Jacob, pro kterého je Edward nejen sok v lásce, ale i dávný nepřítel jeho kmene.

Setkání s Volturiovými znamená pro Bellu další výzvu pro svoji přeměnu - chce však, aby ji přeměnil sám Edward. Ten nakonec souhlasí, ale pod jednou podmínkou - Bella si jej napřed vezme za manžela.


Tento díl v sobě nese spoustu emočně silných momentů - od rozchodu s Edwardem, přes Belliny deprese, Jacobovy marné naděje, dramatická záchrana Edwarda, chvíle, kdy se Edward shledá s Bellou mi připadá, jako kdyby se Julie probudila těsně před tím, než Romeo vypil jed... takto asi vypadají šťastné konce.
I když i tady je jeden člověk, který ztrácí... Jacob.

Žádné komentáře:

Okomentovat