středa 4. listopadu 2009

Stmívání

4.11.2009 (knihovnička)

Recenze, jakou bych dnes napsala jinak.
Ale jako duch času to není špatné.
Vstup hlavně pro romantiky. Ti ostatní na vlastní nebezpečí.
Román Stmívání je první část čtyřdílné série od americké autorky Stephenie Mayerové.

Je to především příběh o lásce - o lásce mezi upírem a smrtelnicí.
Isabella Swanová, která si říká zkráceně Bella, se stěhuje ke svému otci do Forks. Tam potkává nové spolužáky a jednu zvláštní rodinku, ze které se jí zalíbí ten nejmladší, Edward.
Edward se však chová podivně - na první hodině s ní nepromluví ani slovo, několik dalších dní se jí vyhýbá.

Události však nečekají a Belle se dostane záchrany před srážkou s autem, které dostalo smyk. Nezachrání ji nikdo jiný než Edward, který se však tváří, jako by se nic nestalo a dál se od ní drží dál...
Bella však na Edwardovo tajemství přijde - nečekaně, při pikniku v La Push, kdy jí mladý indiánský kluk Jacob vypráví historky jejich kmene. V té historce vystupují legendy - vlkodlaci a jejich nepřátelé, upíři.
Jacob spojuje legendu s rodinou Edwarda, ale osobně tomu nevěří. Bella však zjistí, že mnoho věcí odpovídá. Edward je upír.
Prozradí Edwardovi, že zná jeho tajemství - ten je šokovaný hlavně tím, že se ho lidská dívka nebojí. Bella ho nesmírně přitahuje - a teprve na společných schůzkách se Bella dozvídá, jaké nebezpečí jí od něj hrozilo, dozvídá se, že její krev je pro něj přitažlivější než cokoliv jiného.
Edward a Bella začínají sbližovat své světy - ale ani romantickou lásku nemine trápení a nesnáze - Bella se ocitne v zorném poli jiného upířího lovce a nastává honička o život...

Stmívání je nesmírně krásný příběh o jedinečné lásce, která nezná hranic. Bella je obyčejná holka, sama sebe podceňuje a nechápe, čím Edwarda tak okouzlila. V Edwardovi vidí nádhernou polobožskou bytost s nadlidskými schopnostmi - neskonale rychle se pohybuje, úžasně hraje na klavír, miluje rychlost a čte myšlenky.
Edward však sám sebe vidí jako netvora a naopak nechápe, čím mohl Bellu okouzlit. Jeho nelidskost ho samotného děsí a má strach, že stejně tak bude děsit i Bellu. Bella se však chová neočekávaně - nevyhýbá se mu, dotýká se ho beze strachu, usmívá se na něj.
Bella je pro Edwarda zajímavá ještě jednou věcí - mimo to, že její krev mu extrémně voní, je jediná na světě, komu neumí číst myšlenky.

Bella poznává jeho rodinu, historii jejich stvoření a v její hlavě se začíná rýsovat plán - chce udělat vše, aby se Edwardovi skutečně vyrovnala. Chce se nechat změnit v upíra.

Žádné komentáře:

Okomentovat