neděle 1. listopadu 2009

Zatmění

1.11.2009 (knihovnička)

Recenzi bych asi dnes nenapsala v této podobě, protože, jak jsem pozuději zjistila, není to vůbec recenze, ale malebný popis děje.
Opět  - jen pro romantické duše. Cynikům vstup nedoporučen, v zájmu jejich vlastního duševního zdraví.

Edward je zpět a Bellin život je téměř v normálu. Jediné, co ji chybí k dokonalému štěstí, je ztráta Jacoba - její kamarád nemůže přenést přes srdce, jak lehce Bella Edwardovi odpustila a jak lehce se odvrátila od něj a jeho kamarádů.
Od svého útěku do Itálie však má změněné domácí podmínky - Charlie, Bellin otec, jí vymezí čas, který může věnovat Edwardovi. Bella i Edward tuto podmínku přijímají, po čase se Bella začne znovu včleňovat do společnosti svých spolužáků.
Jen s Jacobem se nemůže setkat - kvůli domácímu vězení nemůže do La Push - a navíc jí v návštěvě brání Edward, který vidí v přítomnosti vlkodlaků nebezpečí.

Zatím v nedalekém Seattlu dochází k sérii záhadných a nevyřešených úmrtí - a v okolí Forksu se stále pohybuje nebezpečná Victorie, která se nevzdává v touze pomstít Jamesovu smrt. Quieltští vlci jsou neustále ve střehu a Cullenovi z druhé strany hranice též.

Bella jednou podlehne spontánnosti a rozjede se za Jacobem. Ten je tak ohromen jejím příjezdem, že jí vše odpustí a oba znovu navazují přátelství. Jacob se rozhodne bojovat o Bellu - o její budoucnost i její život. Chce ji získat pro sebe a udělá pro to cokoliv. Včetně několika chyb, kterých se časem dopustí...

Bella postupně přesvědčí Edwarda, že pro ni není nebezpečný Jacob ani jeho kamarádi. Edward s Jacobem uzavírá dočasnou dohodu o Belliných návštěvách, aby měli oba situaci pod kontrolou.

Cullenovi zjišťují, že záhadné vraždy v Seattlu mají na svědomí tzv. novorození upíři - armáda upírů, které někdo stvořil. Mají obavy, že za tím stojí Volturiovi - a nechtějí dosud zasahovat.
Bella se také dozví i důvod Rosaliiny počáteční nechuti k její osobě - Rosalie jí nemůže odpustit, že chce zahodit celý svůj život a stát se upírkou. Sama by měnila, obyčejný lidský život, kde by měla rodinu, manžela a děti, se jí zdá jako ztracený sen.

Přestože Bellu nezviklá v jejím rozhodnutí, donutí ji tím rozhovorem k zamyšlení - čeho vlastně se vzdá kvůli Edwardovi.

O něco podobného se snaží i Jacob - a když se dozví, že Bellina plánovaná přeměna se má uskutečnit už za několik týdnů, je zaskočen. Jediné, co Bellu brzdí, je Edwardova žádost, aby si ho vzala. Pomyšlení na manželství totiž v Belle vzbuzuje odpor...

Mezi přesuny mezi Jacobem a Edwardem však existují i jiné věci, škola, zkoušky, maturita - a maturitní večírek.Při té příležitosti Belle dojde nová souvislost mezi novorozenými upíry v Seattlu a Victorií - Victorie je stvořila, aby odvedli pozornost Edwardovy rodiny a ona se mohla dostat k Belle. Po tomto zjištění jsou Cullenovi v pohotovosti - vše se řeší v zákulisí maturitního večírku, který pro Bellu a její spolužáky pořádá podnikavá Alice. Na večírek přichází i Jacob s kamarády - když se o této hrozbě dozví, slibuje, že se zapojí i se svou smečkou do boje. Cullenovi hned plánují strategické setkání upírů a vlků, aby je naučili způsobům upířího boje...

Bella však v hrůze, že Edward bude zraněn, zneužije své dosavadní moci nad ním a přinutí ho ke slibu, že se přímé bitky vyvaruje a bude s ní. Edward si vybírá mezi povinností k rodině a povinností k Belle - a jeho volba je jasná. I když ho to mrzí, zůstává s Bellou. Ještě netuší, že toto rozhodnutí jí později zachrání život.

Podle Aliciny vize se den utkání blíží - Bella odchází s Edwardem a Jacobem na domluvené místo, předtím však zanechá pachovou stopu pro upíry, aby se dostali na předem určené místo, kde se chtějí Cullenovi společně s vlky vypořádat s novorozenými upíry.

Přichází noc spolu se změnou počasí - prudké ochlazení začne ohrožovat samotnou Bellu, která je natolik podchlazená, že Edward přepouští místo Jacobovi. Jacob se svou přeměnou ve vlka získal i vyšší tělesnou teplotu - jinými slovy zde působí jako kamínka. Následuje situace jak ze špatného románku - Jacob zahřívá Bellu svým tělem a Edward jen bezmocně přihlíží, protože se svou ledovou kůží není schopen zajistit Belle základní lidskou potřebu tepla. Bella postupně usíná a jakoby ve spánku slyší jejich prazvláštní rozhovor, kdy si tito dva nepřátelé navzájem vyloží karty.

Druhý den je vše jinak, Bella už se cítí v pohodě a s Edwardem plánují společnou budoucnost. To však slyší Jacob, pro kterého to je poslední impuls - odchází do bitky a chce se nechat zabít. To neunese Bella a přinutí Jacoba, aby ji políbil - při polibku však sama zjistí, že ani z její strany už se nejedná jen o přátelství a poprvé si přizná, že může stejnou měrou milovat Edwarda i Jacoba.

Rozradostněný Jacob odchází bojovat s upíry, s Bellou a Edwardem zůstává mladý Seth... na mýtinku nečekaně přichází Victorie se svým upírským přítelem a dochází k finálnímu souboji mezi Victorií a Edwardem. Seth mezitím bojuje s mladým Rileym, upírem, kterého Victoria stvořila. S Victorií bojuje Edward, který využívá své schopnosti číst myšlenky a tak je neustále v předstihu před Victorií. Jejich rituální kroužení kolem Belly nemá konce a Bella zasáhne - ve snaze odvést pozornost upírů si chce ublížit tak, aby tekla její krev a strhnout pozornost Victorie na sebe - toho si všimne Edward a souboj okamžitě zakončí.
Zatímco likviduje Victoriino tělo, Seth se úspěšně vypořádá s Rileym a těla obou upírů brzy hoří... Setha a Edwarda společná bitka sblíží natolik, že se z nich stanou přátelé.

Stejně úspěšná je i bitka na mýtině - skupina novorozených upírů je zničena, zbývá jen jedna mladá upírka, která se vzdala. Těsně po bitvě přichází nejen Bella s Edwardem, ale i skupina Volturiů - byli v tu dobu vysláni do Seattlu, aby udělali čistku a odstranili nebezpečné upíry. Volturiové jsou opět překvapeni silou Cullenových - mladou upírku však neomilostní a zlikvidují. Bella na vlastní oči vidí, jak bude v prvních měsících a letech vypadat a s čím se bude potýkat...

V bitvě s upíry však dojde k jednomu zranění - a zraněn je Jacob.
Bella si to vyčítá a přichází ho navštívit hned jak je to možné. Chce se s Jacobem rozloučit - nečekaně však mu však dá najevo, že ho miluje. Jacob už ví, že se rozhodla pro Edwarda, a toto doznání mu stačí. Ví, že udělal vše pro to, aby Bellu získal a ví, že přišel čas ustoupit... přestože je věkem mladší než Bella, psychicky je zralejší. Přes to však není schopen se s touto představou srovnat a jakmile se uzdraví ze zranění, promění se ve vlka a opouští Bellu, rodinu i přátele...

Před Bellou zůstává poslední překážka k uskutečnění jejího snu, být rovnocenná Edwardovi ... svatba.

Zatmění bylo stejně překvapivým románem, jako předchozí dva díly - i když akce je zde méně, řeší se hlavně problém vztahu mezi Bellou, Edwardem a Jacobem - Bella už ví, jako to je, žít bez Edwarda, ví, jaké to je, kdyby žila s Jacobem.
Edward i Jacob mají jeden cíl - získat Bellu. I když Edward má situaci usnadněnou...
Bella zde naopak dospívá, stává se více sebevědomou a daří se jí prosazovat svou vůli. Sice to občas přehání s obavami o své přátele, a chová se jako rozmazlený spratek, ale v podstatě je schopna přehodnotit své chování a snaží se o nápravu věcí...

Žádné komentáře:

Okomentovat