pátek 8. listopadu 2013

Time Changer

Zajímavý film. Částečně jsem si říkala, jak tohle budou hodnotit na ČSFD? Jako náboženský traktát? Křesťanskou agitku? Jednostranně zaměřený film?
A přestože nemám ráda agitky, tento příběh mě upoutal, protože zas až tak agitační nebyl. Dokonce, přes první dojem, nebyl ani moralizující. Spíš, řekla bych, kladoucí otázky - kam jsme se dostali?

Představte si, že žijete někdy na konci 19.století a dostanete se do současné doby. Nejste už tak vzdáleni od techniky, i když pokrok dnešní doby žene kupředu stomílovými kroky, ale přesto vás čeká kulturní šok. My jsme s tímto vývojem vyrůstali, s pokrokem (i změnami myšlení) jsme se sžili, jiní se v těchto změnách myšlení už narodili a pokládají je za normální. Ale představte si takového džentlmena, člověka, který vyučuje teologii, věří v Boha a morální hodnoty, a který se skokem přenese do dnešní doby.
Co uvidí? Věci jemu samozřejmé jsou ztraceny. Lidé jsou lhostejní, falešní, nebo krutí. Děti lžou rodičům, rodiče se nezajímají o děti, kriminalita, násilí, vulgarita jsou na tak běžném pořádku, že už to nikomu nepřipadá divné, nemorální nebo varující. Sex, chtivost, bezbožnost, absence morálky, Bůh je už jen slovo, poslední věřící, kteří navštěvují kázání, chodí na kázání jako na okamžiky zábavy, církev se snaží získat nové ovečky slibováním různých výhod pro rodinu a děti - a kde je Bůh?
Doktor Carlisle je šokován nejen přístupem současných lidí, ale i přístupem lidí věřících. Jak sám říká v jednu chvíli - oni se na bohoslužbě nudí!

Proč o tomto filmu píšu? Protože je opravdu zajímavý. Z pohledu člověka žijícího v začátcích 19.století žijeme opravdu v čase vlků, s rostoucí ztrátou všech základních hodnot. Na počátku příběhu prosazoval Carlisle morálku oddělitelnou od Boha (ve smyslu, lidi by měli být morální kvůli sobě, nikoliv proto, že je to Boží přikázání). A na dotaz dítěte, které se ptalo, proč nesmí krást, odpověděl, že nesmí. Proto. Jen tak. Na konci příběhu poznal víc, že pouhá dobrá vůle nestačí a morální měřítko je něco, co se dá pokroutit a přetvořit, pokud není pevně stanovené.

Opravdu nevím, jak hodnotit tento film. Je prokřesťansky zaměřený, přesto to není moralizující agitka, protože lidé v tehdejší době byli skutečně vychováváni ve víře a víra v Boha byla pro ně tak samozřejmá, jako dýchání. Tedy z tohoto pohledu v tom žádné pokrytectví nevidím, naopak, srovnáním měřítek vychází v neprospěch naše doba.
Připadá mi, že je to věc rovnováhy.
Máme svět technologií, usnadnění práce (i když paradoxně díky tomu je nám jí naloženo víc), zábavu, jakou si tehdejší lidé asi neuměli představit ani ve snu (co třeba 5D kino?, o počítačích a mobilních telefonech ani nemluvě), spoustu zboží s bohatým výběrem, jídlem přetékající regály v supermarketech, televizi snad každá rodina, počítač už téměř také... možnost cestování, přesunu z místa A do místa B, propojení Skype, možnost videohovorů, zkracování vzdáleností...
A s tím je spojen posun myšlení, větší tolerance k nešvarům (vždyť je to normální, proč se tak rozčiluješ), nemorální věci už nejsou brány jako nemorální, protože to přeci není v zákoně, takže co není zakázáno, je povoleno, potraty, rozvody, domácí násilí (to určitě bývalo vždycky, nedělám si iluze, ale přece jen, dnes se mi zdá, že jsou lidi agresivnější)...

Trochu jsem odbočila od filmu. Čímž jsem chtěla říct, že je to film, který vede k zamyšlení i otázkám.
Myslím, že vkusně natočený, starý svět versus nový svět věrohodný, a doktor Carlisle ve své roli je skutečně věrohodný.
 
 

 
Film mě vážně zaujal. V hodnocení váhám, chvílemi jsem měla pocit na 50%, chvílemi na 80%. Přesto, film stojí za shlédnutí, nečekejte žádnou akční jízdu, ale spíš malé velké zamyšlení nad tím, čím jsme se stali.
A mimochodem, tady jsem pochopila, jak je to myšleno s dobrou vůlí a úmysly zaštítěnými Bohem, a dobrou vůlí a úmysly člověka bez Boží přítomnosti.

Jestli vás film trochu zaujal a chtěli byste se podívat, odkaz najdete ZDE.

 

 

 

Time Changer

Drama / Rodinný / Sci-Fi
USA, 2002, 95 min

Režie:

Hrají:

Obsah

Příběh se odehrává na konci 19. století. Dr. Carlisle píše knihu na téma morálních hodnot a čeká na schválení od akademické rady. Jeho nejbližší kamarád, profesor Anderson, však s publikací nesouhlasí, protože podle něj nelze kázat morálku bez autority Ježíše Krista. Mezi profesory dochází k rozepři. Dr. Carlisle se snaží přemluvit svého kolegu, ale ten má své argumenty, a aby dokázal, proč to tak vnímá, zve dr. Carlisle do svého domu, kde mu odkrývá svůj vynález - stroj času. Dr. Carlisle je poslán do 21. století, aby objevil pravdu o morálce a způsobu života tamějších lidí.(yakoob)


P.S. podle toho závěru už nám mnoho času nezbývá...
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat