pátek 25. září 2015

Bílá vdova

Když jsem poprvé viděla název filmu a přečetla si anotaci, vrtěla jsem hlavou, jakou kravinu zase vymysleli.

Nojo, ženská, která pěstuje trávu. A říká si Bílá vdova. To zas bude blbost...

Jak moc jsem se mýlila, jsem zjistila, když jsem tenhle film z dlouhé chvíle pustila. A jak skončil, pustila jsem si jej znovu a vychutnávala každý moment.

No vem te si už jen začátek, kolik filmů začne kopáním hrobu? A komu je ten hrob určený?
Grace Trevethanová želí ztráty svého manžela. Asi jako jediná z celé vesnice. Neví totiž, co ví každý druhý kolem ní - její manžel byl grázl, který zadlužil sebe, svou ženu a zastavil svůj dům. A aby nemusel čelit hořké budoucnosti v krachu, raději se zabije.

Grace netuší, jak špatně na tom je. Je jí trochu divné chování místních lidí, prodavačky v krámě, které po ní nechtějí platbu, vyběračky příspěvků, které ostentativně odvracejí pohled, když se k nim blíží a otáčí se k ní zády, aby od ní nemusely přijmout peníze. Zdá se, že o její situaci ví celá vesnice a Grace se dozvídá jako poslední, jak špatně na tom je.

Ani o tom neví, ale má vážně dobré přátele. Mathew, který pracuje na údržbě jejího domu a okolí, v tom pokračuje, i když mu nemůže platit. Grace přicházejí první složenky k zaplacení, ale kde vzít peníze? Až jí jednou Mathew donese jednu skomírající kytičku, jestli by ji nezachránila. A Grace je známá jako skvělá zahradnice, takže kytičky se ujímá se vší odpovědností a věnuje jí veškerou péči.
Kytička vzkvétá a Grace by musela být idiotka, aby nepoznala, cože za rostlinku to hýčká. Od první ho popudu k nápadu jen krůček a Grace, s pomocí Mathewa, se pouští do velkopěstování těchto zázračných kytiček. Plán je prostý - vypěstovat, otrhat, nasušit, prodat, zaplatit dluhy a nepřijít o dům.

Jenže věci nejsou tak jednoduché, jak se zdají. Předně Mathew není sám, má dívku, která má o něj starosti, roli tu hraje i místní policajt, který, zdá se šťourá do různých záležitostí, a navíc se objevila Graceina sokyně, milenka jejího muže. Taky nezapomínejme na exekutorský úřad a postupné zabavování věcí. Grace hraje o čas.

Zdá se, že se tu rozjíždí pěkné drama. Ale ani tohle není tak jednoduché, jak se zdá. Pod vnější zástěrkou dramatu totiž buble nejedna komická stránka. Předně Graceino pěstování kytiček není pro nikoho tajemství - pro takové množství totiž potřebuje hodně světla. A tak po večerech tráví vesničané hodinku sledováním - nikoliv západu slunce, ale umělého osvětlení Graceina skleníku, a mají to místo večerního představení.

Proč Bílá vdova a jak to všechno nakonec dopadne, nebudu prozrazovat. Ale co můžu prozradit, je, že je to vážně bezvadný film, oddychovka i k zamyšlení,s mrazivou stránkou bezútěšnosti dluhů a s humornou stránkou místních obyvatel.
Koneckonců, v kterém filmu se nakonec zhulí celá vesnice?
A do kterého filmu oficiálně propůjčí k natáčení 150 ks marihuany?

Bavilo mě všechno. Místní doktor, Mathew, Grace, policajt, přítelkyně prodavačky, a taky spousta dobré muziky, která v tomto filmu zazní.

Možná jste Bílou vdovu už viděli, film byl natočen v roce 2000, takže žádná novinka, ale pokud ne, moc a moc doporučuji.
Je vážně skvělý!






Bílá vdova
  • Velká Británie
    Saving Grace
  • SK název
    Biela vdova
Komedie / Krimi
Velká Británie, 2000, 91 min
Režie: Nigel Cole

Idylický život Grace Trevethanové se hroutí. Sebevražda manžela, po němž zbyla hromada dluhů, k tomu jeho bývalá milenka a představa, že by Grace měla přijít o svůj nádherný venkovský dům, to vše naši hrdinku donutí, aby se pustila do práce. S pomocí svého zahradníka Matthewa vymění Grace své milované orchideje za marihuanu. Dny i noci tráví ve skleníku, který se promění v jakousi tajnou laboratoř, a doufá, že se Bůh smiluje a dá dobrou úrodu. A vskutku, první ubalený joint z vlastní zahrádky by skolil i indiánského náčelníka. Grace se tedy vydává z bezpečí své vesničky do drsného podsvětí Notting Hillu, aby nalezla odběratele

V úspěšné britské komedii, která sklidila nadšený divácký aplaus už při svém předpremiérovém pražském uvedení na letošních Dnech evropského filmu, ztělesnila hlavní roli renomovaná Brenda Blethynová (známe ji např. z filmů Tajnosti a lži či Tichý hlas), dále hrají Tcheky Karyo (Brutální Nikita, Johanka z Arku) a Craig Ferguson.(oficiální text distributora)

Jak je mým zvykem, ráda bych přidala pár zajímavých komentářů z čsfd:

**** Může první britská (a možná vůbec) komedie při jejímž natáčení bylo úředně povoleno použití skutečné marihuany vysloužit nižší než průměrné hodnocení?:) Z toho jak se přiblble usmívám, je vám asi odpověď jasná:) No a když přidáte famózní lady v nesnázích Brendu Blethyn a jejího věrného zahradníka Craiga Fergussona (nezapomenutelné Sebevědomí z Red Dwarfa), přimícháte klasický lehký British humor, francouzského maffiosa Tchékyho Karya a všechno osvítíte tajemnou září nad Atlantikem, je zaděláno na pohodovou čtyřhvězdičkovou záležitost. Jak říkával už Bob Marley - Do not drink and drive, smoke and fly.:)

**** Řeknu Vám své malé tajemství: mám nějakou zvláštní "úchylku". Film málokdy odpovídá tomu, co od něj očekávám nebo co o něm píší druzí. Možná je to dáno jakýmsi "nadhodnocováním" snímků ve svých očekáváních (a následná realita je pak jiná); možná je to vše dáno jakýmsi "citovým otupěním" ze všech těch "kulturních kusů", které jsem kdy viděl. Věci se mají prostě tak, že u hororu se málokdy bojím a u komedie se málokdy směji. Když tedy pak někdo napíše či řekne, že tento film mě tutově dostane nebo, že se u něho "počůrkám" strachy či smíchy, tak mu už (málokdy) věřím. Ke snímku BÍLÁ VDOVA jsem proto přistupoval s velkou opatrností - ale byl jsem záhy vyveden z omylu. Tato komedie mi fakt sedla. Několikrát jsem chytl záchvat smíchu. Tím však samozřejmě nechci říct, že BÍLÁ VDOVA osloví všechny... mě však tento britský způsob humoru děsně sedl. Snímku se musí uznat jeho velká kvalita - výborná práce s kamerou, výborné herecké výkony etc. Nejde sice o film, z něhož "zkultovní" 1.000 hlášek... jde (v tom nejlepším slova smyslu) o "prach-obyčejný" snímek o peripetiích ženy ve středních letech, která se snaží nezvyklým způsobem vypořádat s nepřízní osudu. Ale snad právě proto mě tento snímek tolik oslovil... Snímku sluší také to, že byl vyroben ve Velké Británii - humor, atmosféra a zpracování to na sobě nechávají citelně znát. Nedokáži si představit, že by tento film měl například nálepku "Made in USA". Shrnuto a podtrženo: Je to nádherné, britské, humorné, citlivé a dojemné.

**** Neběžný film o pěstování "trávy". Prve jsem se bál dálší bláznivé komedie typu "Zahulíme, uvidíme". Tenhle film jde mnohem dál a není to žádné povrchní bláznění. Je to obyčejná starší paní, která dostala životní rany shrnuté do názvu dvě v jednom. Vybrala si cestu a řešení. Poprala se a zvítězila. Snímek vyčnívá z řady a to zaslouženým právem.

fantoci

**** Mě to připadá jako nejlepší komedie o mariáně kterou jsem kdy viděl.

Na vyrovnanou jeden opačný názor, i když nechápu, v čem měl výhrady. Možná šlo jen o nezralého teenagera, který ještě nedokáže ocenit různé nahrávky, jemné nuance nebo prostě životní realitu.

Webb

** Proč mám neustále utkvělý pocit že tvůrci z tohoto námětu mohli vytřískat víc? Spousta hluchých míst, tolik jsem se nebavil, i když bych tolik chtěl a tak přicházela často nuda.


Za sebe přidávám, že opravdu dobré herecké výkony a filmu bych přidělila dobrých 80%.

Filmeček najdete i ZDE (dokonce na výběr), nebo jednotlivě TADY.

Žádné komentáře:

Okomentovat