čtvrtek 21. srpna 2014

Koralina a svět za tajnými dveřmi

Koralina je filmová adaptace románu Neila Gaimana. Podotýkám, že animovaná adaptace, což knize ani filmu neubírá na půvabu, spíš naopak.
Občas mi vadí počešťování a hlavně změny v názvech filmů, což je i tento případ.
V originále jde totiž o film, zvaný Coreline, což by u nás stačilo převést do jednoduchého Koralina.
Jenže svět za tajnými dveřmi je silné lákadlo.
 
O co vlastně jde? Koralina se svými rodiči přichází do nového domova. Nerada, protože musela opustit své nejlepší kamarády. Nový domov je navíc nevybavený, neuspořádaný a všechny úpravy a zlepšení je teprve čekají.

Ale nejdůležitější věc je, že její rodiče nemají na svou dcerku vůbec čas. Finišují totiž na práci, sestavování zahradnického katalogu. Limit se blíží a práce je ještě tolik...
Koralina se nudí.
Obhlédne okolí a seznámí se s chlapcem ze sousedství. Kluk s prapodivným jménem Wybie se jí ale vůbec nelíbí a po první roztržce je antipatie vzájemná.
Co ale ve starém domě dělat?
Na pověření svého nápaditého táty uspořádá totální přehlídku, proleze kdejaký pokoj, kdejaký kout.
A k dovršení všeho objeví jedna tajuplná malá dvířka, která však po odemčení... nikam nevedou.

Zatím.

Vše se mění v noci, kdy si Koralina všimne nevítané noční návštěvnice, krysy. Tato kryska je však prapodivná, Koraliny se nebojí a jako by ji lákala právě k oněm dvířkům.
Neboť za těmito dvířky se nachází chodba, která tam dříve nebyla. Kam vede? To by nebyla Koralina, aby ji neprozkoumala... a s překvapením nezjistila, že na konci chodby se nachází přesně ten samý dům, ty samé pokoje, a ta samá máma a táta.
Jen s malým, malilinkatým rozdílem.
Nová máma je příjemná, usměvavá, báječně vaří, zajímá se o Koralinku - a má místo očí knoflíky.

Přesto se Koralině v novém domově líbí. Máma i táta se jí věnují, povídají si sní, hrají si s ní. Zkrátka rodina, jakou by ve skutečnosti chtěla mít.
Jenže, nic není tak hezké, jak se na první pohled zdá, a tak i Koralina postupně zjišťuje, že ten krásný nový domov má ve skutečnosti pořádné trhliny a tmavá zákoutí plná nemilých překvapení.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vzepře se druhé matce a navíc se pokusí vysvobodit i dušičky ztracených dětí, které kdysi, stejně jako ona, zakotvily v tomto novém domově.

Co se mi na filmu líbilo? Dá se říct, že všechno.
Perfektní animace, svérázně podané figurky, trocha humoru, styl, hudba, která skvěle podbarvuje celý děj, úžasně vymakaný pohádkový svět z druhé strany, ale i jeho postupná proměna ve svět, který najednou není vůbec hezký. Tajemství, které skrývá "druhá maminka", tajemství ztracených dětí, které chce a musí Koralina vysvobodit.
Nebezpečná hra, kterou rozehrává, hledání nejen ztracených dětí, ale i svých rodičů, to vše musí jedenáctiletá holčička zvládnout, aby se vymanila ze spárů děsivé bytosti, která se pod maskou "druhé maminky" skrývá.


Koralína a svět za tajnými dveřmi

Info z ČSFD:
Animovaný / Rodinný / Fantasy / Dobrodružný
USA, 2009, 96 min
Režie: Henry Selick
Předloha: Neil Gaiman (kniha)
Scénář: Henry Selick

Dva báječní muži s nekonečnou fantazií a třetí rozměr. Kombinace těchto faktorů stvořila temnou pohádku Koralína a svět za tajnými dveřmi. Dobrodružný příběh, který vzdáleně připomíná Alenčinu výpravu do světa za zrcadlem, se zrodil v hlavě Neila Gaimana, jednoho z nejlepších autorů fantasy současnosti. V jiné hlavě, která patřila tvůrci slavné Předvánoční noční můry Henrymu Selickovi, se zase vylíhnul nápad na jeho filmové zpracování. A ne ledajaké. Poprvé v historii kinematografie Selick zkombinoval metodu tradiční stop-motion animace a stereoskopického 3-D. Vznikl nikoliv pouhý film, ale zážitek, který lze jen velmi obtížně popsat slovy. Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče s rašící pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v "pustoprázdnu", kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva. Možnost povyražení nelze očekávat ani od Koralíniných nových sousedů, jimiž jsou dvě vysloužilé herečky a bývalý ruský cirkusák pan Bobinsky. Asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností Koralína neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný - lepší. Její alternativní rodiče se jí věnují, alternativní Wybie není ani trošku otravný a ze sousedů se vyklubali nejzábavnější lidé pod sluncem. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě. Útěk z "dokonalého světa" do neutěšené reality nebude pro jedenáctiletou holku vůbec jednoduchý

A jako třešinku jsem našla ještě jedno zajímavé upoutávkové provedené. Tentokrát vysoce amatérské, přesto milé.


(Coraline)









P.S. moc se mi líbil i samotný závěr celého filmu, kde starý kocour mizí za sloupkem rozcestníku, jak kočka Šklíba za zrcadlem.

A kolik bych filmu dala? Určitě 100%

P.S. měla jsem možnost porovnat knižní předlohu i filmovou adaptaci. A přestože Koralina od Gaimana byla kouzelná a strašidelná, filmová adaptace ji zcela předčila. Nejen kouzelným vybarvením, hudbou, ale hlavně napětím.

Žádné komentáře:

Okomentovat