pátek 1. srpna 2014

Živí mrtví 1.8.2014

Představte si svět, kde všechno, co znáte, by zmizelo.
Představte si svět, kde přibude něco, co jste dosud neznali.
A ani jedno ze dvou možností nejsou sakra vůbec žádoucí.

K seriálu Živí mrtví (v originále The Walking Dead) jsem přistupovala s krajní nedůvěrou. To něco, co přibude, jsou totiž zombie, a to je kategorie pro mě odpudivá.
Ale kamarádka na Živé mrtvé pěla pochvaly a ódy, dokonce i po několika sériích, takže jsem zkusila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(zdroj obrázku: serialzone.cz)

O co jde? Ve světě se rozšíří smrtící virus, který zabije lidi a mění je na zombie. Někteří přežijí a snaží se posbírat trosky svého života a hledají svou cestu, jak žít dál. Je to dokonalý svět apokalyptické zkázy, kdy přestávají fungovat nejen technické vymoženosti, ale i mezilidské vztahy.
Nebo je to jinak? Projevují lidé své pravé já?
Pro mnohé přichází čas, kdy se jejich dosavadní svět, jejich jistoty, zhroutí. Ale také se snaží svůj dosavadní svět udržet, nepozbýt lidskosti, mít hranice, kam jsou ochotni zajít a kam ne. Mnozí se musí vypořádat nejen se změnami v jejich životě, ale i osobními ztrátami. Navíc jsou vystaveni neustálé hrozbě napadení živými mrtvými, tedy zombiemi, které sice nejsou schopny přemýšlet, ale které jsou řízeny základním instinktem - zabít a jíst. Nebo spíš, žrát...

Svět, který je zde předestřen, je svět hrozný, odpudivý. Při sledování maně vyvstává snad každému člověku otázka - jak bych se zachoval já, kdyby se tohle stalo? Dokázal bych přežít? A chtěl bych přežít?
Pud sebezáchovy a vůle žít je nesmírně silný a tak se lidé znovu snaží dát dohromady a postavit na nohy. Vytváří skupinky, protože jako jedinci nemají téměř žádnou šanci přežít. Ovšem není skupinka jako skupinka, jedni mají vůli žít a vytvořit prostředí, ve kterém se žít dá, jiní mají chuť vládnout a ovládnout všechny. Nepohodlné odstranit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(zdroj: fdb.cz)

V některých věcech lidský charakter, ego, schopnosti a myšlení, přetrvávají nadále, bez ohledu na pohromu, která svět postihla.
Z čehož plyne poučení - nikdy, nikdy, nikdy se nedá poučít z historie. Člověk je, byl a bude pořád stejný, od Kaina a Ábela, nebo od pralidí, to je fuk.

Živí mrtví není žádná pohodová podívaná. Tísnivý nehostinný svět, lhostejný a rozpadlý v základech. Děsivá schémata zpustošené krajiny, záplavy nepojízdných aut na dálnicích, vylidněné město, vykradené obchody, domy, které postupně pohlcuje příroda.
A tisíce, statisíce, ne-li miliony neživých, které se potácejí po ulicích, domech, továrnách, ale i lesích a loukách, téměř nezničitelných - protože, jak lze zabít mrtvého? A s velkým instinktem vycítit živého tvora a dopadnout ho.

Nejvíc mi tento děj připomínal slavný postkatastrofický román Den trifidů. Téměř všechno odpovídá představě zničeného světa, jen trifidy zde nahradila jiná hrozba, v podobě zombií.

Musím říct, že drsně naturalistické zombie scény mi nedělaly dobře. Nejsem masochista. Ale příběh policejního důstojníka Ricka, který se postupně stane vůdcem skupiny, ale i jeho ženy a syna a dalších lidí, je natolik strhující, že jsem pokračovala až do konce třetí série.
Teď mám naplánovanou čtvrtou.

(zdroj: tvguru.cz)

Mimo tvrdě drsného světa musím ocenit i výborné herecké výkony, včetně psychopatického Guvernéra, který dokáže pod líbivou tváří napáchat mnohé škody. Koneckonců, psychopaty už známe, máme je ve vládách celého světa, včetně naší.
Také oceňuji vynikající hudbu, která skvěle podbarvuje celou linii příběhu.

Jak bych seriál hodnotila? Oblíbený žánr, skvělé zpracování, vynikající hudba, výborné masky (zombie). 90%
Ovšem nechuťárny, které jsou v tomto seriálu asi nezbytné (opravdu si myslím, že neživí by se s nikým nemazlili ani ve skutečnéms větě), mě odpuzují a proto snižuji na 70%. Ovšem to je ryze subjektivní, vlastně ty nechuťárny bych měla nechat na 90%, protože jsou vlastně věrohodné a výstižné.

Takže, velmi vynikající fujtajblový seriál o tom, jak by mohl náš svět vypadat. Nevím, jestli někdo bude chtít, ale pro odvážné - stojí za to ho shlédnout.
Najdete na obvyklých úložištích, uložto, serialzone, edna


Info ČSFD:
Seriál Walking Dead vznikol podľa rovnomenného komiksu a stanica AMC zatiaľ veľmi úspešne odvysielala dve série (prvá mala 6 častí, druhá 13, plánovaná tretia 16). Walking Dead prináša príbeh o následkoch apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie a sleduje príbeh skupinky ľudí, ktorí prežili a cestujú naprieč USA a snažia sa nájsť si nový domov, bez hôrd zombie. Skupinu vedie Rick Grimes, ktorý bol v starom svete policajným dôstojníkom. Čím väčšmi je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek, aby zostali nažive. V roku 2010 získal seriál na prestížnu cenu Zlatý glóbus. Získal ocenenie AFI TV Award ako najlepší seriál roka a v roku 2011 získal cenu Saturn Award od Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films v USA.(oficiální text distributora)

Živí mrtví (TV seriál)

Horor / Thriller / Drama
USA, 2010, 51x45 min
Režie:
Scénář:
Kamera:
Hudba:
Hrají:

Jo a při přečtení několika recenzí na čsfd uvažuji vážně o tom, jestli jsou pisatelé ještě normální, nebo jestli už taky nejsou zralí na psychovyšetření. Ocenit realistické pojetí likvidace zombie je jedna věc, ale nacházet zálibu v mlácení, rozbití hlav, stříkající krve a usekaných končetin, to už je vážně na pováženou.
Ale nehrotím to.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat