středa 13. srpna 2014

Břetislav a Jitka

Jelikož jsem dostala jako předčasný dárek k narozeninám jakýsi boxík, který mi na flešce přehraje i mkv, hned jsem si sjela krásný český film, který, přestože je ve formátu avi, jsem si nemohla na klasickém přehrávači pustit.
Nebo spíš, mohla, ale useklo se to asi pět minut před koncem a veškeré přesvědčování bylo k ničemu.

Břetislav a Jitka.
Tento krásný televizní film jsem si tak trochu vlažně pamatovala z dob minulých a dnes jsem si jej připomněla. Protože na trochu romantiky není nikdy pozdě. A když je ta romantika mixnutá dramatem a okořeněna perfektními dialogy, pak jde o jedinečný filmový zážitek.

O co jde?
Podle známé legendy se Břetislav, kníže moravské, shlédne v dceři bavorského markraběte, kterážto je toho času zavřena v klášteře. Odvážný Břetislav spanilou Jitku unese a žijí spolu šťastně až do smrti.

Ale pominu legendu a vrátím se k filmu. Liší se od známé legendy?
Ano i ne.
Podstatou Břetislavova rozhodnutí je jeho vlastní původ. Jak sám říká, nikdo nebude jeho dětem říkat "pancharte". Neboť Břetislav je levoboček, syn, zrozený z neposvěceného svazku knížete Oldřicha a Boženy, obyčejné pradleny. Křesinovy dcery, nebo Křesinovy ženy. Což je jen malý prohřešek, kdo si nikdy nezačal s vdanou ženskou?
 
Ale zpět k Břetislavovi.
 
Břetislav má několik cílů - coby opomíjený syn panovníka je plný ctižádosti a touhy něco dokázat. Chce pozvednout svou milovanou zemi, získat zpátky země, které se rozpustily v panovnických hrátkách a vsákly do cizích rukou, a chce založit slavný rod - legální, společností uznávaný.
Snaží se docílit sňatku s urozenou ženou. Zřejmě by mu bylo jedno, i kdyby byla hrbatá a kulhala, hlavně by jí neměl chybět titul a urozený původ.

Je však rozvážný a chce získat ženu legitimní cestou - má v úmyslu oslovit německého knížete, aby mu pomohl vybrat ženu se šlechtickým titulem a postavením. Tento nápad mu důrazně vymluví mohučský arcibiskup, u kterého získal Břetislav slyšení.
Svérázným způsobem.

Poté, co je jeho původní plán zavržen, přikročí k plánu dvě.
Zjistit, že v nedalekém klášteře se skrývá krásná Jitka, dcera markraběte z Nordgau, není zas tak těžké. Stačí setkání s jedním zbabělým a ukecaným poustevníkem (skvělý Zdeněk Řehoř) a zorganizování únosu.
Leč, jak Břetislav zjistí, není tak těžké zosnovat a uskutečnit únos, jako spíš, úspěšně unikat pronásledovatelům a a současně si získat krásnou zajatkyni.

Neboť tady se rozehrává nádherná hra mezi únoscem a unesenou, mezi hrdým knížetem a neméně hrdou šlechtičnou. Jitka je hrdá žena, pyšná na svůj původ i na svou krásu a to, že Břetislav si z jejího původu ani krásy pranic nedělá, ji trochu vytáčí.
Navíc se cítí zrazena, protože se domnívala, že únos zosnoval její tajný (milenec) ctitel.
Břetislav je neméně hrdý, už kvůli svému původu a také kvůli ambicím, které má, kvůli tomu, co už dokázal a kvůli tomu, co bohdá ještě dokáže.

Jsou nádherní, oba dva.
Nebudu spoilerovat a prozrazovat podrobnosti a pikantnosti, ale ve filmu si každý musí vychutnat ty skvělé dialogy, nejen mezi Břetislavem a Jitkou, ale také repliky poustevníka, který, zdá se, má také jakýsi vroubek u německé šlechty.
Navíc chci ocenit skvělý střih, zastavení v nejdůležitějším momentu a rozehrání další partie.

Co víc říct?
Skvělý film, skvělé dialogy, skvělé herecké výkony.
Jízlivost a neskutečná pýcha moravského knížete, zároveň vřelost a láska, kterou v sobě skrývá. Je cítit v jeho slovech a je vidět v jeho očích.
Hrdost a pýcha dcery markraběte, její boj o nezávislost, snaha nepokořit se a postupné prozření a pochopení.
 
A snad, nakonec, láska?

To už nechám na vás. Budete-li chtít.
Rozhodnete-li se pro tento film, určitě nebudete zklamaní - a zvláště mladší ročníky budou možná mile překvapeny, jak dobré filmy se točily i v roce 1974.
Břetislav a Jitka je film romantický, dobrodružný i dramatický a naprosto skvělý.


Moje osobní hodnocení - 100%

Pokud byste se chtěli podívat, film naleznete ZDE (známá úložna)



Břetislav a Jitka (TV film)
Historický / Drama
Československo, 1974, 76 min
Režie: Jiří Bělka

Obsah: Hra Oldřicha Daňka vypráví milostný příběh z našeho dávnověku o krásné chovance kláštera Jitce a statečném Břetislavovi, synovi českého knížete Oldřicha a prosté pradleny Boženy. Vtipný apokryf moderním způsobem využívá polohistorickou, pololegendární látku.(oficiální text distributora)

Některé údaje z ČSFD, foto sprint filmu, text můj.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat