středa 20. dubna 2011

Potopa

20.4.2011 (filmotéka)

Tento krásný film jsem s chutí zkoukla přes víkend.
Teď nevím - zkoukla nebo skoukla? Odborníci přes češtin, help!
(Pozn. - odborníkům přes češtin děkuji!)

Ale zpět k filmu.

"Dvoudílný historický film Potopa natočil režisér Jerzy Hoffman podle stejnojmenného románu klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze. Jeho děj se odehrává v 17. století, kdy do Polska vnikli Švédové pod vedením krále Karla Gustava a kdy zrada některých velmožů, jako Radziwillů umožnila, aby zaplavila celé kraje jako potopa. Sienkiewiczův román má komplikovanou konstrukci s rozsáhlým epickým dějem s mnoha vedlejšími motivy.

Tvůrci se soustředili především na osobní drama statečného olšanského důstojníka Andrzeje Kmicice a na plastický obraz Polska, které povstalo proti Švédům. Zachovali maximální věrnost předloze, museli se však vzdát některých částí, které nebyly pro sevřenou filmovou tabuli rozhodující. Dominantní postavou filmu je Andrzej Kmicic, kterému dal Daniel Olbrychski nejen románovou statečnost a mužnost, ale i mnohem větší psychologickou hloubku. Výborná kamera Jerzyho Wójcika vyjádřila režisérovu koncepci jak v panoramatických masových scénách v exteriéru, tak ve scénách, natáčených v reálném prostředí historických zámků. (oficiální text distributora)"

Polsko / Sovětský svaz, 1974, 300 min


Tolik oficiální text z ČSFD.

A můj vlastní dojem?
Skvělý film, u kterého jsem se nenudila.
A opravdu nevím, jak několika slovy vylíčit děj filmu, aniž bych užila plytké citace jako film o lásce, zradě, nenávisti...

Celou linií filmu se vine milostný příběh mezi Ondřejem Kmicicem a Olenkou, šlechtičnou, která je mu souzena dle testamentu.
Ondřej je mladý, odvážný, horkokrevný, poněkud divoký. Olenka je zase rozvážná, moudrá, čestná, i krásná.
Jejich setkáním oba poznávají nepoznané - Olenka je zprvu vytržena ze své vážnosti a svou lásku prožívá ve štěstí, do chvíle, než se dozví, že její nastávající se svými druhy znectil místní děvečky a při pitce potupil podobizny vážených mužů. Ondřej její výtku přijímá, ale následkem dalších událostí sklouzne znovu do zabíjení a rabování. Olenka z prvního okouzlení rychle vystřízliví a vykáže ho ze svého domu - tím se spustí lavina dalších událostí. Kmicic Olenku unese, je však dostižen polskými vojáky v čele s velitelem Wolodyjovskim - v řádném souboji podlehne, je mu však nabídnuto místo ve vojsku.

Při jednání s knížetem - jeho pánem - se však stane obětí intrik. Díky tomu se z něj stane oficiální zrádce a Olenka se od něj definitivně odvrací.
Ondřej však prohlédne - a když vidí, že jeho jméno je pošpiněno a spojeno s pojmem zrádce, dá si nové jméno - Babinicz. A pod tímto jménem odjede do kláštera v Čenchostové, aby jej bránil, a svými skutky vykoupil svou zradu a vrátil čest svému jménu.

Potopa je film, který si rozhodně užijete. Je to film jak pro dámské romantické duše, tak i pro muže, kteří zejména ocení velkolepé historické bitvy a řádné souboje.

Potopa je dokonalý film, asi měli tenkrát polští filmaři šťastné období.
Je skvělý v detailech, na historické podobě není nic nepatřičného, tvůrci filmu dbali zřejmě na vše, včetně správné válečné ušmudlanosti přítomných hrdinů.
Jízdy s hořícími loučemi, pálení domů, hořící ulice, velkolepá vojska s korouhvemi, připadalo mi, jako by ožily některé staré obrazy bitev.

Je to doba, kdy muži dodržovali své slovo, kdy čest byla pojem, kdy slovo zrada bylo opovrženíhodné a kdy velká gesta byla rovna velkým činům.

Podívejte se na film Potopa, opravdu je to zážitek. Üžasné bitevní scény mě stále nutí uvažovat - jak to sakra dělali? Bez triků a počítačových kouzel? Tam, kde měl Peter Jackson digitální armádu, polští filmaři si museli poradit s komparzisty. Dobře ovládajícími umění jezdit na koni a ovládat historické zbraně.

Moje osobní hodnocení: 90%

(Film vyšel oficiálně na DVD, dokonce v Levných knihách, ale pro netrpělivé se dá stáhnout i na
 

Žádné komentáře:

Okomentovat