sobota 10. prosince 2011

Pod maskou civilizace

10.12.2011 (tt)

Žijeme v jednadvacátem století. Předběhli jsme století páry a dostali se do století internetu a mikrovln.


Užíváme nejvymazlenější výstřelky techniky. Televize LCD, televize LED, plazmové televize. Robotické vysavače, které vysávají samy. Automatické pračky, které stačí napěchovat prádlem, přidat několik pracích tablet a zmáčknout pár čudlíků. Auta, která upozorní zvukovým signálem, pokud si nezapnete pásy. Varné konvice, které ukážou, v jaké fázi se zrovna nachází teplota vody. Inteligentní ledničky, walkmany s dotykovým displejem, mobily, které nejen fotí, natáčí, ale dá se na ně ulovit i připojení na internet, inteligentní dům, inteligentní hračky.

Oblékáme se a máme na výběr. Můžeme navštěvovat divadla, kina, stadiony, kluziště, posilovny, bazény, bowlingy, tenisové kurty. Sportujeme, smějeme se, tančíme, bruslíme, jezdíme na kole a na online bruslích, bavíme se a jsme k sobě milí, nebo aspoň zdvořilí.

Zdá se, že jsme hotoví zlatíčka. Civilizovaní lidé.

Ale jsme vážně tak civilizovaní?
Ohrnujeme nosy nad přírodními lidmi, kteří neznají počítače ani internety a oblékají se do kůže zvířat, které sami uloví. Kteří nevidí smysl života v nekonečné dřině nebo vydělávání peněz. Kteří loví, když mají hlad, jedí, když mají hlad a ve zbytku času odpočívají, připravují si nástroje, hrají hry, a udržují ohně v pohotovostní poloze. Neznají integrály ani dotykové displeje, nepřemýšlejí o nesmrtelnosti chrousta a neřeší konec světa.

A my?
Jsme vzdělaní, jsme učení a využíváme možností civilizace. Většinou se k sobě chováme slušně a vycházíme spolu. Ale pořád, v každé době a v každém období, se nachází několik převelice ctižádostivých lidí, kteří chtějí výš a dál a neváhají šlápnout na krky všech ostatních. Lidi bezohlední, kteří si jdou za svým jediným cílem - získat. Získat a získat.

Jejich Bůh je Zisk a cesta k onomu zisku je omluvitelná. Pro tyto lidi účel světí prostředky a jsou schopni užít všeho. Jsou schopni manipulovat s lidmi, využívat je a pak odhodit. Jdou přes mrtvoly, jsou schopni kvůli Zisku rozpoutat válku. Co na morálce, žejo. Morálka ať je pro ty pitomce, kteří přežívají. Vytahují z dalších lidí to nejhorší, co se v nich skrývá. A tak tu máme profesní vrahy, amatérské vrahy, nájemné vrahy a další zabijáky v podobě vojska. I když vojsko a vojáky bych přece jen oddělila - vojáci jsou normální lidé, kteří mají skutečné problémy se zabíjením jiných lidí. Samozřejmě, k odstranění těchto problémů a zmírnění morálních dilemat jsou trénovaní, vycvičení. A pak, dušují se tím, že slouží zejména pro ochranu.
Exekutoři. Nedívají se doprava ani doleva a zabavují majetky bez ohledu na to, jestli majetek přísluší opravdu tomu pravému. A říkají: děláme jen svou práci.
Jako bonbonek či raritku bych přidala kategorii sousedé.
Takový soused, když se pomine, dokáže napáchat víc škody než pětadvacet rotvajlerů. Takový zlostný a škodolibý soused vám škodí, kde může - a má skutečnou radost, když se mu úskok povede. Takový soused nám může udělat ze života peklo, o jakém se normálně žijícímu člověku ani nesní.

O čem to svědčí?
Jsme morální lidé, se sociálním cítěním a slušností v sobě zabudovanou?
Nebo jsme aspoň lidé, kteří si tuto masku slušnosti a ohleduplnosti každodenně nasazují, protože ví, že jen tak se dá přežít?
Nebo jsme skutečně jenom dravci, kteří se maskují pro denní přežívání v okolním světě, jen proto, abychom nebyli prokouknuti?

Někdy mi připadá, že se vůbec nic nezměnilo. Lidé jsou pořád malicherní, sobečtí, hádaví, ješitní, vzteklí a nenávistní. A tyto vlastnosti a povahové rysy se ani trochu nezměnily.
Pod maskou civilizace jsme pořád jen zvířata.

Článek bych zakončila provoláním:

Od Adama a Evy
nosíme v sobě své hněvy!

Žádné komentáře:

Okomentovat