sobota 10. prosince 2011

Svět bez masky

10.12.2011 (tt)

Svět je plný přetvářek a bez masky by nemohl existovat.

Takto metaforicky by se dalo zdůvodnit snad každá lidská lež, obelhávání, klamání přítele i nepřítele.
Ale je přetvářka opravdu zbytečná?

Představme si svět bez přetvářky a lidi bez neviditelných masek klamu.
Ono nebude stačit, že ráno vstanu a podívám se na kyselý ksicht kyselým pohledem. Jak bych vypadala, kdybych takhle vylezla ze dveří. Vlasy na jedné straně spláclé a stočené do jakéhosi hnízda, které bych nedokázala vytvořit ani s půl kelímkem gelu. Oči zakysané a tvář bez jiskry.
Docela odpuzující představa...

Ale den ještě nekončí. I když se v koupelně před zrcátkem zkulturním, opláchnu a osvěžím ksichtík, promnu ospalky z očí a na hlavě vyrobím něco jako přijatelnou formu účesu, nemusí to stačit.
V životě bez přetvářky bych totiž mohla zaslechnout poznámky jako - hele, ona má na sobě tepláky, které měla v sobotu. Hele, ona nosí pořád tu stejnou kabelu. Jeje, ona by mohla zhubnout, co myslíte? A jak to všechno zvládá, chudinka? Chudinka? Dobře jí tak.
Měla by si dát do pořádku tu zahrádku, vypadá příšerně. Měla by si nechat předláždit chodník. Měla by si nechat spravit ty komíny, než spadnou. Měla by si najít chlapa...

I já sama bych měla co říct, nebýt té masky denního přebývání.
Mohla bych říct - hele, paní, starejte se o sebe. Zameťte si před vlastním prahem. Paní, jak jste si ty děti vychovala, takové je máte. Tak si nestěžujte. Jo, holka, koho sis vzala, toho máš. V dobrém i ve zlém, pamatuješ? Co furt fňukáš, že ti zahýbá a doma ti dělá peklo ze života? Rozveď se! Ty máš problémy s penězi? A že každým rokem jezdíš na dovolenou... tak to asi nebude tak hrozné. Proč si sakra pořád půjčuješ na kraviny a pak brečíš, že nemůžeš vyjít? A ty přestaň chlastat, kdo se má na tebe dívat a kdo má poslouchat to tvoje opilecké vyřvávání...

Už to vidím. Každý dotčený, každý uražený nebo každý druhý zraněný ve svém nejcitlivějším místě.
A co udělá zraněné zvíře dřív než zaleze do kouta a líže si rány?
Kouše a kope.
Akce vyvolá reakci. Reakce vyvolá novou akci. Oko za oko, zub za zub.

Bez masky přetvářky bychom jako lidstvo dlouho nepřežili. V lepším případě by na světě žili jedinci pekelně naštvaní na své nejbližší, své sousedy a celé přilehlé okolí. V horším případě by vymýšleli zlomyslnosti, jak jízlivosti oplatit. A v nejhorším případě by se sahalo po zbraních a došlo by na nejhorší.
Neboli, oko za oko - a celý svět by byl slepý.

Tuto masku bych nazvala maskou základní slušnosti. Nebo základní slušností jako takovou...
Masky nejsou tak špatné, jak si leckdo myslí. Ano, skrývají pocity - ale dělají život snesitelnějším.


Žádné komentáře:

Okomentovat