středa 6. června 2012

Malá mořská víla

6.6.2012 (film)

Dnes jsem nečekaně zachytila vysílání jedné překrásné pohádky Malá mořská víla. Už dlouho jsem ji neviděla a teď plná dojmů a pocitů sedám ke klávesnici a vyťukávám slova, do kterých bych chtěla ty pocity zaklít.
Ale jak to dokázat?

Malá mořská víla je šestá a poslední dcera mořské královny, která kdysi opustila svého manžela a celou rodinu kvůli lásce k jinému, pozemskému muži.
A otec mořské víly, král všech moří, má pro svou nejmladší určitou slabost - pochopitelnou, neboť se velmi podobá své matce.
Je krásná, mladá a zvědavá - podmořský svět jí nestačí, lapá po každém slůvku od starších sester, které měly to štěstí, že už viděly svět z hladiny moře. I malá mořská víla se dočká - v den svých šestnáctých narozenin vyjde ven a dostává první narozeninový dar - loď, na které se plaví Princ Jižní říše a lákán jejím zpěvem netuší, že pluje do záhuby..

Stane se však nečekané - malá mořská víla se do prince zamiluje a zachrání mu život, vynese ho z vln na břeh. Je to její právo, jak později poznamenal její otec, ale už znepokojen sleduje svou nejmladší dceru. A události se řítí jako neřízený vůz, jako rozmarný hurikán. Protože král všech moří vidí, že jeho dcera nemůže pustit prince z hlavy, dojedná okamžitě svatbu s jedním z mořských vládců.

Jak to je dál, víme. Malá mořská víla si uvědomí, že má poslední možnost něco podniknout - pronikne k mořské čarodějnici a získá kouzlo, které ji promění. Čarodějnice jí umožní stát se pozemskou dívkou, aby malá mořská víla mohla získat lásku svého milovaného. Ale mořská víla musí zaplatit, zaplatit vysokou cenu. Čarodějnice jí dá dar neskutečné krásy, ladného pohybu a výmluvných očí. Ale zato si vezme její hlas, překrásný hlas, který okouzlil prince na své narozeninové oslavě natolik, že jej vlákal do záhuby a každý krok ji bude doprovázet bolestí, jako by šlapala po ostří nože.

Sledujeme další osud malé mořské víly. Má velkou šanci. Je krásná, záhadná a přináší bohatství perel i úlovků ryb. Je jak šťastné znamení a prince okouzlí. Jako každý příběh má však i tento své zákeřné místo, nečekanou osudovou přitažlivost.

Osudovost vůbec v tomto příběhu hraje velkou roli. Ano, mořská víla se snaží přemoci osud, změnit svůj život, získat si lásku milovaného prince. Je ochotna obětovat vše, opustit svou rodinu, vzdát se svého hlasu. Ale přesto osud nepřemůže...

Ve filmu vidíme, jak se krok po kroku blíží dcera mořského krále ke konečné zkáze.
I když dostává šanci, krutou šanci se vykoupit a vrátit do svého podmořského světa.
A ano, pokusí se. Když všichni spí, malá mořská víla s dýkou v ruce vchází do svatebního stanu.
Co se stane, co změní její konečné rozhodnutí?
Malé gesto, dotek, kdy princ mimoděk obemkne její ruku. Důvěřivě, s láskou.

Tato pohádka nemá nouzi o silné emoce. Tajemný podmořský svět, touha poznat nepoznané, malé intriky v moři i na souši, hledání, sny a touhy. Pocit naděje i ztráty a poznání, že je vše ztraceno. Kolikrát člověk dokáže pohlédnout pravdě do tváře a přijmout svou porážku? Zejména když vidí, že milovaná bytost je skutečně šťastna s jinou? A že jeho láska je opětována?

Ten film mě okouzlil nejen pro samotný příběh, ale pro prožitek filmového vyprávění, podmalovaný úžasnou a dokonalou hudbou. Je krásný, je smutný, ale není sentimentální. City jsou skutečné, osudovost tragická, nevyhnutelnost volby děsivá. Život za život. Je lepší přežít za cenu smrti milované osoby? Je lepší zemřít za cenu života milované osoby?
To jsou otázky a volba, kterou musí malá mořská víla podstoupit. Na ní je rozhodnutí a jen síla její lásky povede její kroky i její ruku, ve které třímá dýku.

Příběh malé mořské víly, která pro lásku obětuje svůj život, zná snad každý z nás.
Je snad proto tento příběh tak okouzlující a dojemný?
Určitě ano.
A taky pro herecké výkony. Skvělou hudbu, která umocňuje pocity, nádherné texty písní, výborné dialogy a krásně vytvořený "podmořský svět".

Mimochodem... pohádka. Proč je vlastně Malá mořská víla značena jako pohádka? Protože tam vystupují princové a princezny?
Pohádka?
Spíš dojemný a smutný příběh jedné zmařené lásky.


Píseň svatební




Malá mořská víla - jeden z úryvků. Nádherná hudba.



Pohádka / Dobrodružný
Československo, 1976, 84 min

Moje osobní hodnocení: myslím, že bez váhání dám 100%, za celkový dojem.


Na závěr několik pěkných komentářů z ČSFD

2. dubna 2005 uplynulo 200 let od narození nejslavnějšího Dána, nejdospělejšího pohádkáře a velice významné osobnosti Hanse Christiana Andersena . České televize to jako tradičně ignorovaly, a tak je docela smutné, že jsem si to musel připomínat tímto slavným československým filmem na MDR. Naštěstí už neplatí, že by stejně tak ignorovaly tuhle drastickou pohádku, jíž svou atmosférou i vyzněním předčí málokterá jiná. Mně osobně se zamlouvá nejen nesmrtelný příběh, stylově symbolistně jednající postavy, ale i dokonalá vizuální a hudební stránka. A především: tahle pohádka se vám bude líbit bez ohledu na váš věk.

"...takové to bylo smutné milování." A právě ta hořkost příběhu je fantastická! Vyhýbá se klišé, nebalamutí, že život je jedna velká výhra, ba naopak mě tohle zasáhlo mnohem víc, než každoroční louskání Tří oříšků - jejich kvalitě navzdory. Ten omamný lesk mě už začal uspávat, a proto Vílu beru jako odklon od zajetého stereotypu. Navíc ji Kachyňa obohatil o výtvarno, což je super, a se závěrem ji nasměroval k mým oblíbeným filmovým věcem. Jak vidno; i pesimismus může být v určitých aspektech prospěšný!

Temně modrozelený podmořský svět, podivné účesy , psychedelická hudba, křehká hlavní hrdinka, tragický konec...asi nejlepší zpracování Andersenova klasického příběhu, který jsem kdy viděla. Jen ten princ se mi příliš nezamlouval

Krásné a důstojné zpracování perfektní předlohy. A že je depresivní? Komu se nelíbí tahle pohádka a v tomhle zpracování, ten by se nejspíš měl vyhnout Andersenovým pohádkám obloukem a hovět si v teplíčku u Pyšné princezny. Dávám za pět. Tuhle pohádku jsem měla svým zvláštním způsobem ráda už jako dítě a dnes ji mám ráda tuplem.

Jak trefně napsal Jean Cocteau: "Dno mořské má svá roční období. Jako na zemi jest i zde je jaro jedním z nejkrásnějších. Korál pučí a houby vdechují modrou vodu z plných plic…" A v příběhu o malé mořské víle se jaro najednou protne s podzimem a splynou v opojném a unavujícím kaleidoskopu nových barev, a známé cesty se ztratí, což se této filmové adaptaci podařilo výborně vyjádřit. Díky citlivě pojatým dialogům, skvělé Liškově hudbě a také díky kostýmům, sbližujícím mořské bytosti se zemí natolik, že to až navozuje představu, že tady miluje a trpí ta tichá podmořská vegetace a že by to všechno do sebe mohlo skrýt to krásné ruské slovo vodorosly.

Pohádka o vítězství nesobecké lásky s tísnivou až bolestně existencionální atmosférou. Musím přiznat, že se mi vždycky líbilo její zvláští poetické zpracování, které nechává prostor fantazii a obrovské palbě emocí. Bez jakékoli pompy, hysterie, pitvoření a popisnosti. Jedna z mála, kde všem hercům věřím každé slovo... každé zachvění víčka... I po výtvarné stránce si ji náramně užívám. Klobouk dolů, jak na dnešní dobu jednoduché filmové triky fungují - a stačí (miluju třeba řešení, jak moře vyvrhuje Malou mořskou vílu po zásahu čarodějnice). Některé záběry kamery jsou samy o sobě hotové obrazy! A přitom žádný z nich není samolibý... Nádherná hudba... Výborně vyřešené kostýmy... A uvážlivě používané exteriéry z černomořského pobřeží, které tak akorát evokují sílu, všudypřítomnost a proměnlivost živlů jako je moře (a láska)...Co ještě dodat? Pro mne dokonalá harmonie.

Skvělá pohádka, kterou jsem ocenil až v "pozdním věku". Klasických zpracování už mám dost a tohle byla vítaná změna. Musím nesouhlasit se zdejším "mazákem " gouryellou, Miroslava Šafránková hrála výborně a Libuši strčila hravě do kapsy. Ve vzájemné konfrontaci ji dokonce předčila i svými přirozenými půvaby. Libuše je přeci jenom všude jinde příliš. Poetika filmu mě dostala, konečně má pohádka taky ještě další významové vrstvy. Prostě super.


Nedá mi to a musím reagovat na hodnocení a některé komentáře k této podle mne naprosto mimořádné pohádce. Nechápu, jak někdo může filmu vyčítat ponurou atmosféru. Ta je zde naprosto na místě a neumím si to představit natočeno v rozjuchané verzi. Proto jsem nevěřícně zírala na hodnocení v modré barvě a koupila jsem si DVD, abych zjistila, zda pro mne také po letech pohádka neztratila své kouzlo. Dobře jsem udělala, protože jsem se ujistila, že nikoliv a hrdě se hlásím k plnému počtu hvězd. Malá mořská víla v podání mladší ze sester Šafránkových je nádherná, křehká bytost, Radovan Lukavský v roli královského otce přesvědčivě chladný, jako jeho podmořská říše.

První kámen bílý s její dlaní srůstá, druhý kámen rudý, zamyká jí ústa, třetí kámen černý, ten jí v srdci zůstal...A v tom třetím kameni sama navždy zkamení... Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Jakoby už tenkrát tímto neuvěřitelně křehkým způsobem, (nejen) Andersenovým příběhem, ke mně promlouvala intuice ženství (potažmo lidství). Propojenost vědomí s nevědomím, voleného a nezvoleného, zisku i oběti, to všechno "v očích Kachyni" doprovázeno tajemnou hudbou a prostředím, ve mně jako v dítěti rozechvívalo ozvěnu kdesi ze dna duše, která dávala matně tušit, že všechny jednou budeme malými mořskými vílami a svou přímou volbou ztráty budeme nepřímo obohaceny...Nádherné, plné, hlubinné...Sestry Šafránkovy - úžasná volba - dvě strany téže mince...jako voda a oheň.

Tento film patří mezi klenoty....aspoň ty moje.Film má zvláštní kouzlo.Viděl sem ho mockrát a stále mám z něj husí kůži.Mirka Šafránková jako hlavní představitelka odvádí slušnou práci.Je jemná,krásná a má neskutečně něžný hlas.Ideální malá mořská víla.Radovan Lukavský je dostatečně charismatický a přísný.Je to opravdový vládce všech moří.A Petr Svojtka je neokoukaný,stejně jako Mirka Šafránková svoji roli zvládá dobře.Samozřejmě kostýmy a ztvárnění podmořského světa je dokonalé.A když k tomu přičtu vynikající,nádhernou hudbu Zdeňka Lišky,nemůžu dám méně než pět hvězdiček.

A jako zajímavost dva z komentářů negativních, které naznačují, že film byl zcela nepochopen.
A co nechápu já, je, jak může někdo tenhle film označit za plytký.
A už vůbec za amatérský.

Tak nevím co si o tom myslet. Podíval jsem se na tvorbu Kachyni a nenašel jsem tam ani jeden film, který bych měl rád. To pak dost těžko můžu tuhle pohádku obhájit i sám sobě. Tahle pohádka není moc romantická nebo dobrodružná, spíš zvláštní. V podstatě je to jen o té víle celkově je to dost plytké a přímočaré. Neumím si představit, že bych se na tuhle pohádku o vánocích rád podíval s přítelkyní. Od toho jsou zde mnohem lepší a poetičtější pohádky.

Takový trochu moc divadelní a neokrájená pohádka dle Andersona. Přišlo mi to dost amatérsky udělaný, ale to bude dobou. Říká se, že jde o poněkud smutné a depresivní dílko, ale výraz nudné by byl přesnější...spoň podle mého měřítka (už jako malýmu drobkovi mi bylo divný, že u toho ostatní brečí).

Žádné komentáře:

Okomentovat