čtvrtek 28. června 2012

Madam čokoláda, královna všech chutí

28.6.2012 (tt)

V obchodech, cukrárnách, reklamách, kavárnách, i kosmetice, na nás vykukuje skryta pod různými lákavými obaly, madam Čokoláda.


Aztékové ve své době ani netušili, jakých podob, tvarů a variací nabude jejich běžná konzumní surovina.
Protože kdyby to věděli, vynalezli by stroj času a přenesli se do budoucnosti.
Oči by jim lezly z důlků a nevěděli by, kam se dřív podívat.
Vůně v čokoládovnách by jim šlehala kolem chřípí a nebozí Aztékové by byli ztraceni.
Se strojem času by šlohli několik kousků, přepadli a unesli výrobce a dopravili zpátky.
A zahájili by velkovýrobu nových druhů chocholatého nápoje, ze kterého by se stala chocholatová pochoutka.
A dějiny by se změnily...

 















  
Leč, stroje času (zatím) neexistují a tak nechme Aztéky odpočívat v pokoji, ve věčných lovištích nebo v jiných dimenzích.
A vraťme se zpátky k té famózní, vskutku světové pochoutce, které tak rády užívaly už naše babičky při pečení různých sladkostí a maškrtností.

Protože čokoláda, přiznejme si, je opravdu lákadlo nejlákavější a je jen velmi málo lidí, kteří umí říct ne, díky - raději řízek.
Čokoládu můžou vegetariáni i masožrouti, staří i mladí, děti i dospělí.
Čokoláda je přístupná všem, velké hořkosladké lákadlo, příjemné už na pohled. Designéři popustili fantazii uzdu a vytváří kreativní a přitažlivé obaly, takové, aby přilákaly i přesto, že ta báječná věc je ukryta očím diváků. Protože vnadidlo musí být barevné! A madam Čokoláda je nejen pochoutkou, ale též inspirací.

A protože nechce být pořád schovaná a zakutaná v nějakém pitomém staniolu, i když s efektním vnějším kabátkem, rozhodla se předvést v jiné parádě - a vtělila se do malých čokoládových bonbonů, pralinek, lanýžků a lahodných fondánků. Přizdobila se jednoduchým rýhováním, barevnými kuličkami nebo sypaným kokosem. Rozmazlila se variacemi s bílou čokoládou - propleteným žíháním zkrásněla na pohled a byla ještě víc přitažlivá a atraktivní. Přijala tvar čtverečků, krychliček, obdélníčků i čokoládových kuliček. Tají v sobě náplně, které zvýrazňují její chut - vaječný koňak, marcipán, griotku, rum, ořechy nebo rozinky. Naaranžovaná na bílém nebo kávově hnědém porcelánu je pastvou pro oči.
Drahé, luxusní čokoládové mňamky přímo vybízejí k darování z lásky - každou mámu potěší, když dostane od dítěte čokoládové srdíčko. Každou babičku nebo dědečka potěší tento lahodný a voňavý dáreček. A každou holku potěší čokoládová pozornost, zejména když je k ní přidána sladká pusa. Madam Čokoláda do každé rodiny.

V kavárničkách si můžeme dopřát její sestřenku - čokoládový nápoj, horkou čokoládu, většinou se skořicí nebo šlehačkou. S různými ovocnými příměsemi. Vonící a sladkou a uklidňující.



Madam Čokoláda se nehodí jen tak ke všemu a pořádně si vybírá společnost.
Zelenina? Jděte k šípku, pomyslí si a s radostí se přitočí ke krupicové kaši, rýži nasladko nebo močníkům. Moučníky má vůbec v oblibě, tahleta madam.Už dávno si potykala s panem Sachrem a svolila se být jeho vděčnou průvodkyní. Dala si jen podmínku - v této společnosti pouze se šlehačkou!
Mléko a mléčné výrobky má také v oblibě. Snad proto, že ji vhodně barevně doplňují, protože madam Čokoláda má i smysl pro estetiku a jen tak ledaccos ji nenadchne. Ale jogurt, tvaroh, pudinky... to je dobrý výběr. S jednou výjimkou - nebere sýry!

Časem je však mírně znuděna, madam Čokoláda. Chce to změnu, usoudila a nakopla své tvůrce k větší kreativitě. A tvůrci sáhli po ovoci, když teda zeleninu nerada...
Madam Čokoláda radostně zažbluňkala a s nadšením se zasnoubila s jahodou, banánem, pomerančem, malinami i rozinkami. Proč ne? pomyslela si nadšeně, vždyť mi to s nimi tak sluší!
A přitáhla k sobě i ořechy a oříšky... a cítila se dokonalá.



























Vystavovaná, kupovaná a milovaná. A čím dál víc oblíbená.
Lehce poťukává čokoládvou hůlkou a zkouší nové kroky neznámými směry. A tak roztahuje čokoládový plášť a zve do své náruče umělce - a ti se předhání v kreativních výrobcích. Tvarují čokoládu do tvaru růže, střevíčků, auta, kloboučků, tvoří figurky zvířat, obličeje i celé postavy, repliky slavných domů nebo památek, sfingy, sošky andělů i krajkové ozdoby.

Madam Čokoláda přijala pozvání i do módní oblasti - a vplula ladně a nenápadně do podoby šatů. Pravda, tyto šaty jsou nositelné jenom chvíli, modelky tedy sebou musí hodit - a fotografové též. Ale uznejte sami - nejsou krásné?
Čokoládová barva je vůbec nadčasová i v oděvních trendech - kalhoty a trička, svetry a pláště. Klobouky, brýle, kabelky, boty. Zkrátka, doplňky, líčení i barva vlasů.
Frčí čokoládové opálení, čokoládové koupele, čokoládové masáže.

Madam čokoládová je opravdu vybíravá a cení si krásy i smyslových prožitků.
Ne nadarmo se jí říká Královna všech chutí, sladká, mámivá, hříšná.























P.S.
Jestli někdo nikdy neochutnal báječný čokoládový dort se šlehačkou, čokoládový pohár, čokoládovou zmrzlinu nebo čokoládové trubičky, ať řekne "krleš" a zmizí.



















 
Víte, že byl vyhlášen Rok čekulády? Sice v roce 2009, ale myslím, že si ho můžete dopřát každý den. Proč ne?
 



Žádné komentáře:

Okomentovat