sobota 23. června 2012

Hrnková buchta - geniálně jednoduchá

23.6.2012 (receptury)

Jedinečný, rychlý, jednoduchý, univerzální recept.
Hrnková buchta a její variace.
Je to jednoduché a zhruba do půl hodiny budete mít buchtu hotovou i s přípravou.

 

Co k tomu potřebujete?


1 vajíčko, špetku soli, 1 hrnek cukru (krystal nebo krupice), 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje.

Nejdřív si nachystáte plech - buď vyložíte pečicím papírem, nebo vymažete sádlem a vysypete moukou. A pak už to frčí.
Rozklepnete do mísy jedno celé vajíčko, přidáte cukr, špetičku soli a vyšleháte do běla. Mezitím zapnete troubu.
Do vaječné směsi přidáte jeden a půl hrnku mouky. Ve zbytku mouky rozmícháte prášek do pečiva a přidáte do směsi. Vmícháváte postupně a vznikne spíš tužší hmota. Leč nezoufejte, protože do této hmoty přijde hrnek mléka. Mléko přilévejte postupně, abyste "neutopily mlynáře" a vmíchávejte. Až budete mít krásně vymíchanou směs, přidejte půl hrnku oleje. Postupně vpracujte, těsto vlijete na plech, rozhrnete ke kraji a šupnete do trouby.
Za 15-20 minut je buchta hotova. (Pokud vám peče trouba víc, stačí čtvrt hoďky, jen sledujte, jestli se kraje odlepují od plechu, to je signál, že je upečeno. A prvních deset minut troubu neotvírejte.)

Upečenou buchtu vytáhnete z trouby a propícháte na několika místech špejlí.
Po vychladnutí pocukrujete a můžete servírovat ke kafi. Nebo jen tak.

Moje variace:


- Vynechám část mouky a doplním kokosem.

- Vynechám část mouky a doplním strouhanými ořechy.

- ztvarohovatí vám mléko? Použijte do této buchty místo klasického mléka.

- stejně tak můžete do mléka rozmíchat bílý jogurt

- pokud máte kompot, vlijte do směsi celou sklenici i s kompotovou šťávou. Nahradí mléko.

- Do těsta vmíchám drobné ovoce - borůvky nebo rybíz nebo strouhaná jablka.

- Do těsta vmíchám nasekané oříšky, rozinky, kandované ovoce nebo pokrájené datle či fíky a k tomu nasekanou hořkou čokoládu na vaření. Famózní směs!

Když tuto rozinkovou a oříškovou směs po upečení poliju šlehačkou a posypu kokosem, vzniknou Tropické řezy (inspirované Ježurkou).

Tropické řezy také polévám rozpuštěnou čokoládou (tou pravou, prosím, žádné uměliny) a zdobím šlehačkou. Když nemám šlehačku, použiju nějaký smetanový jogurt nebo kysanou smetanu s cukrem.

Polevu můžeme vyzkoušet i citronovou, kakaovou nebo rumovou.

- Na těsto před upečením pokladu ovoce - co je po ruce. Jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně... A vznikne bublanina, kterou po upečení pocukruji.

- Upečené těsto potřu marmeládou, pokladu ovocem a přeliju želatinou nebo falešnou želatinou ze sirupu (250 ml vody, 250 ml jablečného sirupu a vanilkový pudink) nebo pudinkem.

- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a ozdobím šlehačkou a lžičkou marmelády nebo ovoce
- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a nemám-li šlehačky, použiju jakýkoliv krémový jogurt.
- Upečený plát nakrájím na pásy, potřu marmeládou nebo nutelou a naskládám na sebe jako řezy. Přeliji čokoládou nebo nějakou polevou.
Místo marmelády nebo nutely můžu použít klasický krém, odlehčený pudinkem. Je to luxusní varianta.
Taky můžu jen pocukrovat a zdobit šlehačkou, ovocem nebo jogurtem a ovocem.

TIP od mé švagrové:


Buchta s posypkou á la táč:

1 hrnek cukru moučka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 Hery nebo másla.
1 hrnek mléka, 1 kypřicí prášek, 2 vejce, ovoce.

Cukr, mouku, vanilkový cukr a Heru (nebo máslo) smícháme dohromady, vznikne polosypká směs. Asi hrnek té směsi odděláme.
Do zbytku přidáme mléko, kypřicí prášek a vejce, rozmícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem a zasypeme zbytkem oddělané směsi - drobenkouo. Pečeme 20-25 minut na 200 stupňů.


Další tipy sebrané z netu:


- ušlehané těsto před upečením rozdělíme na dvě části - jednu obarvíme kakaem. Na plech vlijeme nejprve základní, na ně kakaové. Můžeme vlít i střídavě a mramorovat špachtlí.

- na plech nalijeme polovinu těsta, posypeme strouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem. Na jablka naleju vychladlý vanilkový pudink (zde 3 pudinky na 1 l mléka), zbytek těsta rozmíchám s kakaem a naliju na pudink. Peče se předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30-40 minut.
(V tomto případě se doporučuje do těsta 3 vejce a 2,5 hrnku mouky)

- tvarohová variace - na plech vlijeme 2/3 těsta, na ně tvaroh rozmíchaný s mlékem a cukrem, poklást ovocem a zbytek těsta obarvit kakaem (a co takhle zkusit skořici?) a dolít na tvarohovou hmotu. Asi 30 minut při 190 stupních.

- luxusní varice Banánová Margotka - těsto se dá péct a mezitím se dá vařit banánový pudink. Do mléka na pudink ještě nastrouháme Margotku a přidáme Granko (6 lžic) a cukr. Pudink nalijeme na buchtu čerstvě vytaženou z trouby a necháme zchladnout.

- luxusní variace pudink cik cak - uvaří se pudink, těsto se před pečením polije tímto pudinkem cik-cak. Nechá se péct do růžova. Mezitím rozmícháme 3 zakysané smetany s cukrem a nastrouháme čokoládu na vaření. Buchtu hned po vytažení z trouby polejeme kysanou smetanou a po mírném zchladnutí posypeme čokoládou.



Různé variace lze různě kombinovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat