Jedinečný, rychlý, jednoduchý, univerzální recept.
Hrnková buchta a její variace.
Co k tomu potřebujete?
1
vajíčko, špetku soli, 1 hrnek cukru (krystal nebo krupice), 2 hrnky
polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje.
Nejdřív si nachystáte plech - buď vyložíte pečicím papírem, nebo vymažete sádlem a vysypete moukou. A pak už to frčí.
Rozklepnete do mísy jedno celé vajíčko, přidáte cukr, špetičku soli a vyšleháte do běla. Mezitím zapnete troubu.
Do
vaječné směsi přidáte jeden a půl hrnku mouky. Ve zbytku mouky
rozmícháte prášek do pečiva a přidáte do směsi. Vmícháváte postupně a
vznikne spíš tužší hmota. Leč nezoufejte, protože do této hmoty přijde
hrnek mléka. Mléko přilévejte postupně, abyste "neutopily mlynáře" a
vmíchávejte. Až budete mít krásně vymíchanou směs, přidejte půl hrnku
oleje. Postupně vpracujte, těsto vlijete na plech, rozhrnete ke kraji a
šupnete do trouby.
Za 15-20
minut je buchta hotova. (Pokud vám peče trouba víc, stačí čtvrt hoďky,
jen sledujte, jestli se kraje odlepují od plechu, to je signál, že je
upečeno. A prvních deset minut troubu neotvírejte.)
Upečenou buchtu vytáhnete z trouby a propícháte na několika místech špejlí.
Po vychladnutí pocukrujete a můžete servírovat ke kafi. Nebo jen tak.
Moje variace:
- Vynechám část mouky a doplním kokosem.
- Vynechám část mouky a doplním strouhanými ořechy.
- ztvarohovatí vám mléko? Použijte do této buchty místo klasického mléka.
- stejně tak můžete do mléka rozmíchat bílý jogurt
- pokud máte kompot, vlijte do směsi celou sklenici i s kompotovou šťávou. Nahradí mléko.
- Do těsta vmíchám drobné ovoce - borůvky nebo rybíz nebo strouhaná jablka.
-
Do těsta vmíchám nasekané oříšky, rozinky, kandované ovoce nebo
pokrájené datle či fíky a k tomu nasekanou hořkou čokoládu na vaření.
Famózní směs!
Když
tuto rozinkovou a oříškovou směs po upečení poliju šlehačkou a posypu
kokosem, vzniknou Tropické řezy (inspirované Ježurkou).
Tropické
řezy také polévám rozpuštěnou čokoládou (tou pravou, prosím, žádné
uměliny) a zdobím šlehačkou. Když nemám šlehačku, použiju nějaký
smetanový jogurt nebo kysanou smetanu s cukrem.
Polevu můžeme vyzkoušet i citronovou, kakaovou nebo rumovou.
-
Na těsto před upečením pokladu ovoce - co je po ruce. Jahody, maliny,
rybíz, borůvky, třešně... A vznikne bublanina, kterou po upečení
pocukruji.
-
Upečené těsto potřu marmeládou, pokladu ovocem a přeliju želatinou nebo
falešnou želatinou ze sirupu (250 ml vody, 250 ml jablečného sirupu a
vanilkový pudink) nebo pudinkem.
- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a ozdobím šlehačkou a lžičkou marmelády nebo ovoce
- Upečenou buchtu nakrájím na řezy a nemám-li šlehačky, použiju jakýkoliv krémový jogurt.
-
Upečený plát nakrájím na pásy, potřu marmeládou nebo nutelou a
naskládám na sebe jako řezy. Přeliji čokoládou nebo nějakou polevou.
Místo marmelády nebo nutely můžu použít klasický krém, odlehčený pudinkem. Je to luxusní varianta.
Taky můžu jen pocukrovat a zdobit šlehačkou, ovocem nebo jogurtem a ovocem.
TIP od mé švagrové:
Buchta s posypkou á la táč:
1 hrnek cukru moučka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 Hery nebo másla.
1 hrnek mléka, 1 kypřicí prášek, 2 vejce, ovoce.
Cukr, mouku, vanilkový cukr a Heru (nebo máslo) smícháme dohromady, vznikne polosypká směs. Asi hrnek té směsi odděláme.
Do
zbytku přidáme mléko, kypřicí prášek a vejce, rozmícháme, vylijeme na
vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem a zasypeme zbytkem oddělané
směsi - drobenkouo. Pečeme 20-25 minut na 200 stupňů.
Další tipy sebrané z netu:
-
ušlehané těsto před upečením rozdělíme na dvě části - jednu obarvíme
kakaem. Na plech vlijeme nejprve základní, na ně kakaové. Můžeme vlít i
střídavě a mramorovat špachtlí.
-
na plech nalijeme polovinu těsta, posypeme strouhanými jablky, posypeme
skořicovým cukrem. Na jablka naleju vychladlý vanilkový pudink (zde 3
pudinky na 1 l mléka), zbytek těsta rozmíchám s kakaem a naliju na
pudink. Peče se předehřáté troubě na 170 stupňů asi 30-40 minut.
(V tomto případě se doporučuje do těsta 3 vejce a 2,5 hrnku mouky)
-
tvarohová variace - na plech vlijeme 2/3 těsta, na ně tvaroh rozmíchaný
s mlékem a cukrem, poklást ovocem a zbytek těsta obarvit kakaem (a co
takhle zkusit skořici?) a dolít na tvarohovou hmotu. Asi 30 minut při
190 stupních.
-
luxusní varice Banánová Margotka - těsto se dá péct a mezitím se dá
vařit banánový pudink. Do mléka na pudink ještě nastrouháme Margotku a
přidáme Granko (6 lžic) a cukr. Pudink nalijeme na buchtu čerstvě
vytaženou z trouby a necháme zchladnout.
-
luxusní variace pudink cik cak - uvaří se pudink, těsto se před pečením
polije tímto pudinkem cik-cak. Nechá se péct do růžova. Mezitím
rozmícháme 3 zakysané smetany s cukrem a nastrouháme čokoládu na vaření.
Buchtu hned po vytažení z trouby polejeme kysanou smetanou a po mírném
zchladnutí posypeme čokoládou.
Různé variace lze různě kombinovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat