sobota 7. prosince 2013

Uklízet, neuklízet, vařit, nevařit, péct či nepéct

To je dilema, se kterým se potýká nejedna hospodyňka (i nehospodyňka). Zajímavé, že s tímto problémem se nepotýkají chlapci ani chlapi.

Vlastně je to jinak, s tímto dilematem se hospodyňky ani tak nepotýkají, jako spíš jdou a konají. Teday ráno zadělají na linecké, pak uplácají oříškové a když už jsou v tom plácání, tak dají třeba kakaové. Ať je toho víc...


Vanilkové rohlíčky jsou téměř nezbytností.
Jako mantra zní takové názvy, jako kokosové pusinky, oříškové mandličky, išelské dortíčky, medvědí pracny, plněné košíčky, marcipánky, vosí úly, nebo lanýžky.
Je libo perníčky, marokánky, florentky či ženevské placičky? Zázvorky, skořicová kolečka či mokka oválky?

Jak lákavě ty názvy zní a jak lákavá je představa všech těch ingrediencí. Oříšky, med, cukr, vanilka, čokoláda, kakao, kokos, piškoty, rozinky, mandle, nugát, sušené ovoce... a rum.
A jak lákavě vypadají ony rohlíčky, kolečka, oválky, dortíčky, lepené, polévané, sypané, obalované...

A jak pracné je, tyto pochoutky vykouzlit.

V dnešní době se na cukroví moc netrpí. Někdo drží dietu, někdo zase nesmí, někdo má raději slané. Ale přece jen, když kuchyní zavoní vanilka, přináší vánoční vůni.

Miska vanilkových rohlíčků a tácek s lepeným cukrovím dotvoří pohodu vánoc.




2 komentáře:

  1. milý článok :) ja až tak piect nemusím, ale je pravda, že to má svoju atmosféru keď to rozvonia dom

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, když domem zavoní vanilka a káva a kokos... a vůbec pečené cukroví, a čokoláda, to je paráda.

      Smazat