neděle 22. prosince 2013

Popelky bez oříšků

Chtěla bych navázat na minulé Popelčí téma. Protože je to vážně téma oblíbené, o čemž svědčí další pohádky i moderní filmové variace. Možná jste je viděli, možná ne - zde si můžete osvěžit paměť nebo získat nové tipy.

Popelka (Disney) (1950) - krásná animovaná variace, kde místo tří oříšků nastupuje víla kmotřička se svou kouzelnou hůlkou

Sabrina (1954 a remake 1995) - v obou případech jde o dceru šoféra, která se zamilovala do druhorozeného syna místní smetánky.

My fair lady (1964) - známý muzikál plný skvělých písniček - aneb, kterak chudá květinářka ke štěstí přišla

Pantoflíček a růže (1976) - ne příliš známá verze na popelkovské téma, plná písniček a s netypickým řešením choulostivé situace v královské rodině (následník trůnu a plebejská dívka? Za nic na světě!)






Cindy (1984) - mladá dívka z Brooklynu odjíždí do rodné země svého otce - Itálie. Na cestě potkává, aniž to tuší, italského prince, který cestuje inkognito... moderní pohádka s pěknými písničkami. I když Cindy by potřebovala chvílemi proplesknout.

O Popelákovi (1986) - neboli Pohádka naruby. Určitě viděli všichni...

Pretty woman (1990) - slavná pohádka pro dospělé o prostitutce, která též ke štěstí přišla. Jen bez pomoci oříšků a dobré víly kmotřičky, spíše s pomocí šarmu a krásné tvářičky. (Nebo spíš sexy postavičky celkově...)

Střevíčky na míru (1990) - variace z návrhářského prostředí, kde krásný princ je módní návrhář, toho času v krizi, Popelkou je uzačínající návrhářka bot, která pracuje jako asistentka modelek a roli dobré víly zde hraje mírně potrhlá dáma, která představuje Štěstí (i když mám podezření, že svou potrhlost kapku hraje).

Popelka (1997) - s Whitney Houston. Dost nízko hodnocena, asi slátanina, kde si slavná zpěvačka chtěla střihnout hlavní roli. Přesto bych ji ráda viděla...)

Věčný příběh (1998) - další romantická variace na Popelku i se skleněným střevíčkem. Hodnou vílu kmotřičku zde sehrál pro změnu mistr da Vinci.

Deník princezny (2001) - poněkud netypický příběh, kde jde pro změnu o studentku a ta sice nepřichází nepoznána na ples, ale stává se dědičkou trůnu jedné malé zemičky.

O Popelce trochu jinak (2002) - netypické zpracování, kde macecha i sestry Popelky sehrávají poněkud jinou úlohu a útržky příběhu zamrzají do podoby starobylých obrazů.

Moderní Popelka (2004) - zcela moderní variace. Sam musí posluhovat maceše i nevlastním sestrám, nechybí obligátní ples, kde zcela zazáří a popelkovsky zmizí.

A zase jedna Popelka (2008) - modernější variace na hudební téma. Do města přijíždí mladý hudební manažer, aby vybral písničkový talent. Kdo jiný, než Mary, odstrkovaná dcera ambiciózní macechy, která chce prosadit vlastní dceru.

Popelka (2011) - poslední klasická verze. Tuto jsem zatím neviděla, takže... nechám se překvapit.





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
A co vy, znáte některou z těchto verzí, nebo další, která tu není uvedena?
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat