čtvrtek 28. března 2013

Fish Story

28.3.2013

Může písnička zachránit svět?

Hloupá otázka. Stejně nepředstavitelné, jako dopad motýlích křídel a jejich vliv na změnu světa.
A přesto, přesto... v příběhu Fish Story se mísí minulost, přítomnost, budoucnost a všechny vlivy, které se udály v minulosti, mají svůj dopad v budoucnosti. Ta budoucnost nastává, je rok 2012 a blíží se konec světa. Blíží se kometa!

 
Tato kometa není sice Haylleova, ale pět hodin před dopadem už se pěkně rýsuje na nebi. Televize vysílá opakované varování před vlnou tsunami, která zřejmě pohřbí téměř celé Japonsko pod svými vodami, jen ten, kdo uteče až do hor, se může zachránit, opakuji, může se zachránit.

A v opuštěném vydrancovaném městě zůstávají dva poslední lidé. Vlastně tři. Dva mladí fandové do muziky a jeden skeptický starý muž, který před deseti lety varoval společnost před dopadem komety a nyní si cynicky vychutnává svou pravdu.

Všichni tři tráví poslední hodiny v hudebním krámku. A zatímco kluci řeší, jakou hudbu si pustit, jestli kometa spadne nebo nespadne, jestli ji amíci zachrání po vzoru Armagedoonu nebo jestli nastoupí hrdinská Pětka supermanů, a jakou hudbu si pustit, muž s vozíkem je permanentně deptá ukazováním na skutečnost.
Až jeden z nich vytáhne staré album zapomenuté punkové skupiny s názvem Fish Story a jejich nejlepší stejnojmennou skladbu.

Co způsobí písnička, o které se traduje, že je prokletá? A co znamená záhadná minuta ticha, zakotvená v písni? Je to prokletí ženy, jež je vražděna a jejíž křik mohou prý slyšet jen lidé se šestým smyslem?
Je možné, že tato minuta ticha spustí sérii příčin a následků, jejichž výsledek se projeví až po několika desítkách let?
Jakou úlohu hraje v celém příběhu jeden nesmělý a dost bázlivý chlapec, který se děsí té písničky a té minuty ticha?
Kdo je mladý bojovník za svobodu a co dokáže jedna mladá dívka s velkým matematickým nadáním?
A jak všechny tři spojuje ta punková písnička s bizarním názvem Fish story?

Je to divné, neuvěřitelné, směšné, hloupé, nemyslitelné - a když si pospojujete všechny dílky puzzle, všechny skládačky několika příběhů a časových linií, tak výsledek vám řekne - ano, možné to je.
Punková písnička zachraňuje svět!

Tento trochu chaotický, hrozivý, filozofický, akční i psychologický film s prvky komična doporučuji. Nebudete se nudit!


Trailer k filmu (zde v originále, s anglickými titulky)





Fisshu sutôrî

Komedie
Japonsko, 2009, 112 min

V roce 2012 se směrem k Zemi řítí obrovský meteorit. Zatímco zkáza světa se zdá být neodvratitelná, v jednom obchodu s hudebninami skupinka lidí poslouchá dávno zapomenutou píseň Fish Story. V roce 1975 druhořadá punkrocková kapela nahrává album, které se posléze ukáže být jejím jediným výtvorem; jmenuje se Fish Story. Osudy různých lidí mohou být provázané netušeným řetězcem příčin a následků a i věc, kterou spousta lidí považuje za fiasko, může jednou zachránit svět. Základem úsměvného nezávislého filmu Fish Story je precizní scénář, který divákům postupně představuje roztodivné postavy a bizarní události. Zdánlivě nesouvztažná série anekdotických epizodek se ve velkolepém finále ukáže jako promyšlené vyprávění vystavěné okolo titěrných detailů, které mají dalekosáhlé důsledky.(oficiální text distributora)

Převzato z ČSFD
 
 






















Moje hodnocení - 80%, navíc film, na který se dá podívat opakovaně.

Možnost, kde se dá film najít - ZDE
Titulky k filmu - ZDE

A označení komedie bych tomu nedala, spíš je to směs s prvky komična. Přesto, znovu, doporučuji.


Žádné komentáře:

Okomentovat