pondělí 1. dubna 2013

Velikonoce za námi

1.4.2013

Velikonoce za námi, ale jaro pořád nepřichází.
Už mě to tak otravuje, že snad budu raději mluvit o jídle.
Jaké jste měli velikonoční meníčko?

Když jsem tak brouzdala po blozích a viděla ty fotky, sliny se mi sbíhaly. Ať šlo o čokoládu, mazance, beránky nebo hraběnčiny řezy. Navíc jsem brouzdala po Tumbrlu (šílený název) a jak tak na mě vykukovaly fotky s různými dortíčky, řezy, palačinkami s ovocem a medem, šlehačkovými poháry, malinovými řezy a čokoládovými mufíny a horkou čokoládou, trpěla jsem, trpěla. A dobře mi tak! Kdybych nebyla lenoška lenošná, mohla jsem si upéct mufíny sama.
Ba ne.
Nemohla.
Došla mi čokoláda...
 
A že tak pořád píšeš o tom jídle, Vendy, co to, došla ti duševní strava?
Ale ne, jen ta lidská je tak nějak uchopitelnější a hlavně, fyzická. Lze ji uchopit, lze k ní přivonět a chutě se zakousnout.
Tak jo,duševní strava...

Jsem plytké stvoření. Neschopné se probírat filozofickými tématy a náboženskými texty, o životním stylu typu Miluj svůj život, ani nemluvě. Ale jo, mám ty knížky, Bibli, Nový zákon, Malé dějiny filozofie, Tajemství stvoření i Tajné nauky Tibetu (četla jsem to vůbec?), Mít nebo být či již zmíněnou Miluj svůj život... Jednu dobu jsem je i četla, nebo se snažila číst, než má unavená mělká mysl totálně vyměkla a ponořila se do bahnitých vod červených knihoven, hororů, scifíček a fantazíček.

Duševní strava? Nejví se jí blíží sledování přírodopisných filmů. Nebo filozofických filmů. Něco, co přináší nejen "zábavu", ale vyvolává i otázky nebo přemýšlení.
 
Někdy tak přemýšlím, že bych se nikdy nechtěla dostat do extrémních situací, o kterých tolik ráda čtu v knihách. Možná proto, že v knize o nic nejde, hrdina je jen z písmenek a krvácí jen představy. Nechtěla bych nikdy zažít Sophiinu volbu v žádné podobě (nemusí jít jen o volbu, které dítě poslat na smrt, stačí dostat se do situace, kdy můžu zachránit někomu život a já selžu. První pomoc? Tonoucí? Asi takhle - při pohledu na krev se mi dělá zle a jako plavec se stěží udržím na hladině.
Nevím, co bych skutečně dokázala udělat. Opravdu bych automaticky zareagovala a udělala něco, co bych normálně neudělala? Nebo bych byla jak ochrnutá a s děsem sledovala, jak se neštěstí dokonává?
Ne, ne, ne. Raději takové myšlenky vypustit.

Ono stačí, že dělám botu za botou v běžném normálním životě. Plácám nesmysly a stojím si na příliš dlouhém vedení.
Měla bych si dát lázeň a šokovou terapii.

A tak raději čtu a koukám na filmy a taky brouzdám po netu. Na procházky venku nemám chuť ani náladu, je mi pořád zima a když zatopím, skrblicky vidím, jak postupně zásoby dřeva a briket mizí proměněny v popel. Inu, od toho ty zásoby briket a dřeva jsou, žejo...

Nemalé radosti tentokrát nenalézám. Fakt ne! Ani jednu.
No, leda snad... spravený záchod, který konečně přestal protékat. Ale naštěstí byl náladový a protékal jen občas, takže mohu doufat, že faktura za vodu nebude nahrazovat šokovou terapii.
Takže ne...nestěžuju si.
Začíná třetí řada Hry o trůny. Tak se zase podíváme, kdo s kým a proti komu intrikuje, koho zavraždí, koho zachrání, kdo přežije a jestli dráčkové vyrostou.
Kdyby nerostli, byli by to skvělí domácí mazlíčci.
Jen by se jejich páníček musel protipožárně pojistit.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Dnešní pelmel - skoro povelikonoční.
Fotka první z netu, fotka druhá archivní, takhle si totiž představuju jaro a třetí archivní upravená, kde už nakukuji do léta...
Zkrátka jsem se rozhodla tu zimu totálně ignorovat.


Jak jste strávili Velikonoce vy?
Duchovně?
Přízemně?
Nebo od každého kousek?

Žádné komentáře:

Okomentovat