středa 24. dubna 2013

Děvče kytka, chlapec strom

24.4.2013

Děvče jako kytka, chlapec jako jedle.

Srovnání lidí s přírodou je už tak zažité, že se nad tím nikdo nepozastaví.

Ty jsi prase, ona je kráva, on je vůl. Korunovanej a k tomu blbej jak tele. Dotěrná jak vosa, pilný jako mraveneček. Slizký jak úhoř, mrštná jako ještěrka, štíhlá jako laň. Hází na mě psí oči. Přede jak kočka. Pije krev jak blecha. Neodbytný jak klíště.Zákeřný jak kojot, osamocený jako vlk.
Kráska s labutí šíjí, očima laně a chůzí antilopy.
Drobek má postavičku jako střízlík, jako kolibřík.
Hloupá ženská je husa, slepice, koza nebo káča. (Káča jako čamrda? Nebo spíš káča jako kachně? Mimochodem, husa ani slepice nejsou vůbec hloupé, slepice je mazaná a husa perfektní domácí hlídač.)
Je mladej, kuře, opeří se.
Ten poskakuje jako šídlo, na chvíli se nezastaví. Krade jako straka. Množí se jak králíci. Je tvrdohlavej jako mezek, hloupý jako osel.
Oškubeme ji jak slepici. Nebo jako holoubě?
A hele, holubička. A ti dva cukrují jak hrdličky.
Na koberečku se před šéfem svíjíme jak žížaly. Nehledě o tom, jaká on je pijavice.

Ze života hmyzu a zvířeny máme spoustu přirovnání, některá lichotivá, jiná nelichotivá. Ale nejen k živočišné říši jsme přirovnáváni, na řadu přichází i bohyně Flora, příroda, mocná květena.

Stromy, keře, trávy, kytky. To vše se odráží a zrcadlí v našich očích a skrze přírodu, stromy, keře, trávy a kytky se díváme na ostatní.

Je ohebný jak rákos. Paličatý jako dub. Vysoký hoch je vzrostlý jako jedle, dobře rostlá dívka je přirovnávána k břízce. A květiny? Ani těch není dost.
Má oči jako pomněnky, modravé a mírné. Také oči jako chrpy, výrazné a hrdé. Nebo oči jako trnky. Tmavé nebo pichlavé? I k fialkám se srovnávají.
Květinové jsou i povahy, i když někdy ne zrovna hezké. Skromná jako sedmikráska, to zní dobře. Něžná jako fialka. Ale pichlavá jak bodlák, žahlavá jak kopřiva, to už je nelichotivé, i když výstižné.
Rty jako malina, jahoda, (já vím, to už je ovoce), také tvářičky jako růžičky zdobí mladé dívčičky. (Zoubky jako perličky už patří do říše nerostů, i když ano, i to je příroda).

Vzpomínám si na film Kaktusový květ. Hlavní hrdinka sama byla jak kaktus, sžíravá a pichlavá. Ale i kaktusový květ jednou za čas vykvete...
Květy jsou občas i v názvech filmů. Černý tulipán, znáte.
A Červený bedrník, alias Drchnička rolní?
A v pohádkách se to květinami jen hemží. Šípková Růženka, nesmrtelná, jenom spící. Květuška, malá holčička, ohrožovaná Zimicí. Princezna Pampeliška, větrem odvátá. Pomněnka, stejnojmenná hlavní hrdinka, zakletá loutka, ze které se vyklube pohledná dívčina. Sněhurka, která se v některých obměnách zove Sněženka, shodné mají jedno - bílou pleť a intriky paní macechy.
A Zlatý květ kapradí vyrůstá jen jednou za rok a přináší štěstí.

O květech se básní, o květech se zpívá, ke květům voníme a květy se zdobíme.
Růže, rezeda, šeřík, jasmín... ale i pampeliška, koniklec, šafrán, či konvalinka.
Květy nás provázejí ať v podobenství, nebo ve skutečném životě.
Květy ho totiž zkrášlují.
 
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat