sobota 27. dubna 2013

Švédská buchta

27.4.2013   receptury

Švédská buchta je celkem jednoduchá.
Čas od času ji pekla moje máma, recept našla kdesi kdysi v časopise. Bývala to její doména, do švédské buchty jsem se tedy nikdy moc nehrnula... až potom k ochutnávce, to jo, na to mě užilo.

Ale k vlastnímu receptu: co potřebujete?

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 máslo z ledničky (tedy vychlazené)
2 tvarohy vaničkové (jedno jestli nízkotučné nebo plnotučné)
cukr moučka k ochucení
mléko k zředění
rozinky namočené v rumu (nebo v čaji) - rozinky jsou bonus, nemusí být podmínkou.
Jo, a špetičku soli, ta se dává do každého pečení. (Ale nemusí být, minule jsem ji zapomněla a vůbec to nevadilo)

Nejdřív si nachystejte plech - dobrý je pečicí papír. Pak zapnete troubu, aby se předehřívala. Asi na 220 stupňů, jak jste zvyklí...

Už dopředu si můžete umíchat tvarohovou směs - tvaroh a mléko a cukr moučka. Tak, aby byl podle vaší chuti, a hlavně konzistence má být krémová, téměř tekutá. Takže tvaroh vymíchejte do jakéhosi řídkého krému, mlékem řeďte podle potřeby.
V míse smícháte mouku, cukr krystal, prášek do pečiva a špetičku soli.
Nakrájíte kostku másla na plátky.

Na plech nasypete a rozetřete asi 2/3 sypké směsi, srovnáte do roviny.
Na směs opatrně nalijete a lehce rozetřete tvarohovou směs (já rozliju asi 2/3 a zbytek dodávám lžící podle potřeby, tam, kde je prázdné místo). Posypete rozinkami (nemusí být)
Na tvaroh dosypete zbytek sypké směsi a pokladete plátky másla.

Dáte péct na 220 stupňů, po 10 minutách můžete trochu stáhnout a pečete do zlatova.
(Dobu pečení tipuju na 15-20 minut, každému peče trouba jinak, tak podle svého).

Upečenou buchtu vytáhnete z trouby, propícháte lehce špelkou a necháte zchladnout. Buchtu krájíme a ochutnáváme opravdu až po nějaké době, aby máslo v moučníku stačilo ztuhnout a buchta se nerozpadla v rukách.

Při krájení možná zjistíte, že spodek je kapku tvrdší, to dělá lehce zkaramelizovaný cukr. (Nebo je to rukama, v mým případě...)
Švédskou buchtu je lepší udělat den předem a servírovat ke kávě až druhý den.
Ale když přijde na věc... dá se slupnout ještě dnes.

Moje vychytávky: dnes jsem zkusila přidat místo tvarohu kompotovaná jablka (část tvaroh, část jablka).
A protože jsem pekla buchty dvě, do druhého tvarohu jsem přimíchala dvě lžíce kakaa.
Tvarohová hmota se dá také posypat skořicí.
Myslím, že se tam dá nasypat i nakrájená čokoláda.
Jednou to chci zkusit i s vařeným pudinkem, nebo rozmíchanou marmeládou.
A co stopro můžete, místo tvarohu si nastrouhat jablka, asi 1 a 1/2 kg, jablka na plechu klasicky ochutíte cukrem, skořicí a případně rozinkami.

Dobrou chuť'!

Ještě jednou krok ve fotografiích:

Na plech nasypat 2/3 moučné směsi






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opatrně rozlít a lehce rozetřít tvarohový krém



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V tomto případě jsem dodala rozvařená jablka a trochu skořice na ně



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dosypala rozinky



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A zasypala zbytkem sypké směsi.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pokladla nakrájenými kousky másla



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A z trouby vytáhla buchetku do zlatova.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kávička a řezy. Mňam.




Existuje i druhá varianta - smíchat všechny sypké ingredience, přidat máslo, vytvořit drobenku.
Na plech dvě třetiny drobenky, na to tvaroh a dosypat zbytkem drobenky.
Péct.
Výsledný efekt by měl být stejný.









 

1 komentář:

  1. O téhle buchtě jsem už slyšela, jednou jsem jí snad i zkoušela, ale výsledek si nepamatuju. Díky za připomenutí, teď u nás buchty a koláče frčí :).

    OdpovědětVymazat