středa 12. března 2014

Inspirujem se zahraničím

Datluju a na jedno ucho poslouchám kydy v televizi. Běží zprávy.
Zaslechnu něco o školkách a zbystřím ucho.
Ano, naše ministerstvo chce nechat vystavět školky a jesle. Nebo školky, do kterých mohou být odkládány děti už od dvou let.
Důvod? Inspirujem se zahraničím, děl pan Diensbier.
 
Trochu to se mnou hejblo. Za prvé si moc dobře vzpomínám, jak hromadně a rychle se uzavíraly a rušily školky před nějakými pěti nebo sedmi lety, kdy nastal populační sestup a bylo zkrátka málo dětí. Jak nerozumné a blbé rozhodnutí to bylo, se ukazuje dnes. Už v posledních letech mají maminy problém umístit děti do školky (kvůli kapacitě, a taky kvůli jakémusi novému nařízení, které stanoví maximální počet dětí v jedné školce), a jak některé maminy vozí děti do školky třeba deset nebo dvacet kilometrů daleko. Děs běs.
Za druhé mě nadzvedla ta poznámka, že se inspirujem zahraničím. Pokud vím, tak školky a jesle u nás byly zavedeny už za hlubokého totáče. Jaké zahraničí?

Všimla jsem si těchto inspirací v zahraničí už v jiných oblastech.
Kuchařina, to je dřina. Jasně, naši vybraní kuchaři se učí u vybraných francouzských kuchařů. Jasně, člověk musí okoukat nové finesy a nová zdravější složení jídel, nová aranžmá a nové postupy.
Ale napadá mě, u koho se učí francouzští kuchaři?
Kdo z nich ty nové postupy, aranžmá a zdravější složení jídel navrhuje sám a kdo se to naučil jinde?
Od koho jsou původní postupy, aranžmá a zdravější složení jídel,

Mám teď možnost chytit v televizi tři stanice, Fine living, Spektrum home a Papriku. Občas sleduji různé proměny bytů a děsně mě to baví. A fakt je, že dnes jsou interiéry navrhované bytovými architekty opravdu krásné. Dřív jsem měla pocit, že interiér navržený bytovým architektem je jen studená představa čehosi moderního. Dnes je zřejmě více možností, více barev, více materiálů a před mýma očima se promenují úžasné pokojové proměny, které jsou stylové, ale i útulné, pokoje a kuchyně, ve kterých se dá skutečně žít a dýchat.
A přitom mě napadá, kde se tvůrci těchto bytových proměn inspirují?
Určitě museli vystudovat školy, naučit se různé postupy, musí mít povědomí o materiálech, musí něco vědět i o fyzických stránkách budování interiérů, jako je bourání zdí a stavění, výměna podlah, zavedení elektřiny (i když na to mají odborníky) a další věci, co s bydlením souvisí.
Ale kde berou ty nápady? Mají skutečně takovou fantazii a barevné vize? Protože téměř každé dílko, které dotáhli do konce, bylo jiné, a každé se mi líbilo.
(I když pár výhrad bych měla).

Inspirují se naši bytoví architekti zahraničím? Nebo mají vlastní nápady?
A znovu, kde se učili ti, u kterých se inspirují naši architekti?

Vždyť i ten slavný Tančící dům v Praze není úplně původní a jedinečný. I tady byla inspirace zahraničím.

Ať se podíváme na módu, na vaření, na kosmetiku, masážní techniky, bytovou architekturu, parky a zahrady, řemesla, nebo ty pitomé školky pro děti, všude se inspirujem zahraničím.

Není to trochu smutné? Znamená to, že jsme opravdu tupci bez vlastního nápadu?
Zajímalo by mě, inspirujeme někoho my?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dnešní trochu povzdechnutí pod vlivem tv zpráv.
Fotka inspirovaná (nejspíš zahraničními) programy. Ale původní foto domácí!
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat