úterý 3. února 2015

Láska na kari

Indická rodina se stěhuje z rodného hnízda do Evropy. Chce začít jinde a jinak, protože doma v Indii jim doslova hoří za patama.

Toto však není lecjaká indická rodina, tohle je rodina kuchařská a restauratérská.

A tak po několika peripetiích zaparkují v jedné francouzské lokalitě

A tatík, hlava hrdiny, veliký paličák, si koupí zkrachovalou restauraci, jakousi ruinu, která navíc stojí proti vyhlášené jednohvězdičkové restauraci, ryze francouzské a stylové. Tatík, hlava hrdiny, má své plány, a dobře zavedená konkurence ho nemůže rozhodit. Proč taky? Restauraci nebere jako konkurenci, ale jako odlišnost. Nechce lidem nabízet francouzskou klasiku, ale indickou kuchyni. A reklamní agitaci rozjede po svém.
  
Jako nekalou konkurenci ho však bere majitelka restaurace, madam Mallory, a zahájí ihned boj - po svém. S francouzským šarmem a drajvem kudlanky nábožné se současně usmívá a současně háže konkurenci klacky pod nohy. Rozvíjí se slibný boj mezi ní a papá indické rodiny, který se jen tak nedá.
Její nenávist je však uhašena požárem, který založil jeden z jejich zaměstnanců, příliš aktivní šéfkuchař. Tímto aktem násilí vystřízliví a změní taktiku i přístup.

Hlavní roli zde hraje Hassan, mladý indický kuchař, který má opravdu zálibu ve vaření a kuchařské buňky. Není to žádný amatér a na svou práci je hrdý, ale je i ochotný se učit novým věcem.
Svou roli zde hraje půvabná Francouzka Margaritte, která Hassanovi podá přátelskou ruku, ale zároveň se nemíní podělit o kdejaké tajemství kuchyně ani kvůli jeho "krásným očím". Láska mezi dvěma hlavními hrdiny, navíc odlišných kultur? Jestliže ano, pak není na první pohled a k rozvíjení se potřebuje dávku času. Nehledě k faktu, že tady hraje roli konkurenční nevraživost.

I proto se mi film líbil, nejde tu o klasickou limonádu typu on a ona, plus sblížení odlišných kultur. Než ke sblížení dojde, je potřeba ujít kus cesty a udělat i pár špinavostí.

Když k tomu připočtu lehce cynický a nepřátelský postoj madam Mallory a papá indické rodiny, film dostane i pikantní dramaticky komediální nádech.

K tomu všemu prima záběry na krásný francouzský venkov, úžasné zeleninové trhy a třeba i skvostně naaranžované pohoštění, které poskytla Margaritte indické rodině, při prvním setkání. Lahodná sousta sýrů a rajčat jsem si vychutnávala společně s vyhladovělými a unavenými Indy. A vybavila si přitom knížku, kterou zrovna čtu - knihu, Jak Francouzky hledají štěstí. Kde se píše právě o těchto věcech, o harmonii těla i duše, chuti k životu i k jídlu.

Když pominu pár nelogičností (Francouzi konverzující anglicky?, zafačované ruce a najednou práce v kuchyni?), je to opravdu příjemný filmový odpočinek. Nečekejte nic a dostanete hostinu. Zpočátku jsem myslela, že jde o klasický romantický příběh, kde bude láska na první pohled a po pár nesnázích si padnou do náruče (a do postele). Ale s postupem času příběh začal nabývat na síle a byl mi stále sympatičtější.

Zkuste si někdy naordinovat indickou i francouzskou kuchyni, indickou energii a živelnost a francouzskou noblesu a šarm, a nachystejte si k filmu přinejmenším pikantní maso na kari nebo mísu se sýry a rajčaty. Rajčata můžete nahradit kuličkami hroznů.
Pro někoho možná kýč, pro jiného príma filmeček.

Láska na kari
  •  Hundred-Foot Journey, The
  •  Láska na kari
Drama / Komedie
USA, 2014, 122 min
Předloha: Richard C. Morais (kniha)
Scénář: Steven Knight
Hudba: A.R. Rahman

Obsah
Madame Mallory, majitelka vyhlášené restaurace se třpytem Michelinských hvězd se nestačí divit, když se do jejího městečka přistěhuje indická rodina a otevře si restauraci hned naproti přes ulici. Schyluje se k souboji dvou odlišných kultur a zcela odlišné skladby koření. Dobré jídlo ale hory přenáší. Madame Mallory zjistí, jak velké nadání má její konkurent, mladý indický šéfkuchař, a svolí k tomu, že ho vezme do učení. Dva světy receptů a chutí v jedné kuchyni slibuje velké kulinářské dobrodružství. Zvláště pokud se ho zúčastní i krásná francouzská kuchařka.(Bontonfilm CZ)


Filmeček doporučuji! A můžete ho nalézt ZDE.

Láska na kari - trailer






Foto úvodní z ticbrno.cz
Foto druhé z ceskatelevize.cz
Foto třetí z reflex.cz
Foto poslední z kinoaero.cz

Podobné filmy?



Čokoláda (zatím jsem o ní nepsala)

Žádné komentáře:

Okomentovat