čtvrtek 19. ledna 2012

Bezlepkové pečení je docela kreativní

19.1.2012 (receptury)

Slíbila jsem Č., že pro jeho holky zkusím upéct zase nějakou dobrotku, poté, co se vánoční bezlepkové setkalo s úspěchem a zmizelo rychlostí tajícího sněhu.
Trošku jsem sondovala a probírala, co probůh použít do těsta.
Pro bezlepkové pečení je třeb určitá kreativita, napadlo mě a zkoušela si představit různé variace. Jaké mouky jsou vhodné? A vůbec, jaké mouky jsou bezlepkové?

Tak třeba sójová.
-Kukuřičná
-Rýžová
-Pohanková
-Jáhlová
-Lupinová
-Amaranthová
-Hrachová
-Fazolová
-Cizrnová
-Manioková škrobová
-Škrob kukuřičný nebo bramborový

A pak jsou různé směsi. Směsi pro pečení chleba, rohlíků, pletýnek, kynutých koláčů, ale i křehkého cukroví nebo třeného těsta.

Už při vánočním cukroví mě napadlo částečné nahrazení mouky mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.
Navíc se dá použít i pudinkový prášek. Ke svému údivu jsem se dozvěděla, že i ten existuje lepkový a bezlepkový. Já myslela, že jde hlavně o škrob! A škrob, jak víme, je bramborový nebo kukuřičný.
Ještě bych chtěla prozkoumat možností fazolí. Před chvílí jsem objevila, že existuje i fazolová mouka, tak se s tím nemusím vařit...
A nesmím zapomenout na kakao!

O víkendu jsem vyzkoušela hrnkovou buchtu a použila jsem k tomu zbytek sójové mouky, kterou jsem měla ještě od vánoc, doplněnou mletými ořechy, které mi také zbývaly od vánoc. Splácala jsem jakousi hmotu, vmíchala do ní nakrájené kousky čokolády, nalila na plech, ozdobila rozmraženými třešněmi a upekla.
Buchetka nebyla špatná, což o to. Ale cítila jsem tam jakousi divnou chuť. Tam, kde byly kousky čokolády, se ta divná chuť ztrácela, a s třešněmi byl moučník docela lahodný. Ale nebyl to výrobek, který bych pustila dál...

Dnes jsem zaexperimentovala znovu. Po včerejším výletě do prodejny zdravé výživy v nedalekých Holasicích jsem vyzkoušela bezlepkovou směs na pečení - Jizerka. (Pěkné jméno, žejo?)
Dávkovala jsem spíš odhadem, a kde bylo těstíčko příliš řídké, přisypala jsem kokos, protože kokosem se nic nezkazí. Do těstíčka jsem nalila trochu ananasové šťávy z konzervy a přidala posekaný ananas a upekla dva pláty. Jeden jsem potřela višňovou marmeládou a postupně na něj přenesla druhý.
Poznatek č.1 - bezlepkové těsto se trhá. Asi absence lepku způsobuje, že těsto drží pohromadě jen silou vůle. Takže druhý plát jsem musela překrojit napůl a přenést jej po půlkách.
Poznatek č.2 - přesto že jsem "vrazila do těsta" kypřicí prášek, upekl se mi opravdu placek. Buď to bude špatný prášek, špatná schopnost bezlepkového těsta naskočit, mizerná trouba nebo rukama.
Poznatek č.3 - na nedostatek lepku existují různé přípravky, které mají schopnost nahrazovat lepek a slouží jako pojivo. Například Guarová guma nebo Xantanová guma.

Ve finále jsem celý výtvor polila (nebo spíš pomazala) rozpuštěnou čokoládou s trochou rostlinného másla a několika kapkami tresti z hořkých mandlí. Hořké mandle totiž dávají čokoládě neuvěřitelný šmrnc, chuť i vůni.

Snad se to dá jíst. Snad to bude i chutnat...
A doufám, že s postupujícími pokusy budou mé pečené kreace stále lepší...

Snad budou lepší, než ta rozmazaná, tuze uwologická fotka. Někde tam se skrývají řezy s čokoládovou polevou...
Opět přidávám komentáře, protože leckteré obsahují dobré rady

Komentáře

1 adaluter adaluter | Web | 19. ledna 2012 v 21:33 | Reagovat
Čokoládu vidím, jen ty řezy se mi nějak vlní. :-D
Nejspíš to víš, jen se o tom nezmiňuješ, ale i tak to napíšu, pro jistotu, že některé kypřící prášky jsou škrobové, ale některé obsahují pšeničnou mouku. :-)
2 Beatricia Beatricia | Web | 19. ledna 2012 v 21:49 | Reagovat
Děkuji ti za poslanou ochutnávku buchty a recept. Určitě se ti povedla. Já nic takového nesvedu. :-D
3 Vendy Vendy | Web | 19. ledna 2012 v 22:03 | Reagovat
[1]: Aha!Dík za upozornění, tohle mě nenapadlo... :-?  8-) Na to si dám pozor.
(Nevěděla jsem to!)
4 Malkiel Malkiel | 19. ledna 2012 v 22:37 | Reagovat
[1]: To se vlní proto, že v tom není ten lepek, tudíž to moc nedrží pohromadě a trochu to vibruje. :D
5 Le fille Ash Le fille Ash | Web | 19. ledna 2012 v 22:43 | Reagovat
Obdivuji tě, Vendy. Pustit se do bezlepkového pečení chce opravdu nemalou odvahu. Já sama trpím celiakií a tak mám s bezlepkovým pečením (ne sice osobní) zkušenost. Ano... bezlepkové těsto se trhá, a to velmi rádo. Opravdu to je kvůli absenci lepku.
A k jizerce... bývala to snesitelná mouka, ze které se dalo něco málo "ukuchtit", ale od té doby, co se honosí nápisem: Nová receptura, se s ní peče také velmi špatně... A navíc je v ní nově i zmíněný maniok, na který já mám, jak jsme zjistili, alergii. No, je to radost.
Ale musím říci, že tvůj řez vypadá moc pěkně! ;-)
6 Janah Janah | Web | 19. ledna 2012 v 22:45 | Reagovat
Místo prášku do pečiva používám už dlouho vinný kámen, je to bez fosfátů ;-)
7 punerank punerank | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 0:20 | Reagovat
Vendulinko, já se úplně ztrácím v tom tvém čarování! tolik mouk nemůže existovat! mě to málem děsí!
a k těm poznatkům - já jsem expert na pečení placků! at tam dám, co tam dám, je z toho tenká placka. peče u mě mamina a té se to nestane:)
ten posledně upečený řez bych ochutnala...
8 Amelie Amelie | Web | 20. ledna 2012 v 1:12 | Reagovat
tohle všechno je pro mne španělská vesnice, ale jsem ráda, že se něco nového dozvím. :-)
9 pavel pavel | Web | 20. ledna 2012 v 1:31 | Reagovat
Tak to naše pokusy jsou trochu podobné. Co jsem v Praze a mám skutečnou kuchyň vařím víc a víc. Hrnkový tvarový koláč jsem pekl před dvěma dny a taky se mi s kypřícím práškem nezvedl a nadával že to musí být troubou. Nebo ten prášek za nic nestojí. :-D
Každopádně vaření mně těší. :-)
10 Werča Werča | Web | 20. ledna 2012 v 6:46 | Reagovat
Tedy s bezlepkovým pečením nemám žádné zkušenosti, díky tvému článku jsem zase o něco chytřejší :)
Ač je fotka rozmazaná nemění to nic na tom, že bych si klidně kousek dala :D ;)
11 Alisa Alisa | Web | 20. ledna 2012 v 9:28 | Reagovat
Po prvé: tie gumy sú nahovno a pozor na kypriaci prášok . Nie vždy je len lepku . Ale to vlastne všetko mám pocit . Dokonca je tak desať druhou bezlepkových chipsov a mne prídu aj normálne chipsy bezlepkové . :-D
Po druhé: najlepšia značka pre bezlekové potraviny je Schär . Na pečenie najlepšia múka, aká existuje: http://www.bezlepkoshop.sk/product/mix-c-1kg-zmes-na-kolace-nova-cena-38/ . Včera som z nej robila muffiny . Odporúčam, pretože to cesto netreba miesiť, takže to ide hladko a pokope to drží .
Jediný raz som sa stretla s rozpadávaním, keď som robila jablkový koláč, ale to mohlo byť tým, že som cesto zospodu prepiekla . :-D To sa vyslovene mrvilo .
Keď som lenivá piecť s priateľ je hladný, kopím mu v obchode (normálne v každom to majú... zaujímavé) citrónový muffin . Alebo tieto croissanty sú skvelé - http://www.bezlepkoshop.sk/product/croissant-cokoladovy-250g-schaer-565/ . Myslím, že už som ti písala, že bezlepková strava mi chutí . :-D Vážne, ja normálnu žemľu nezjem, bezlepkovú do seba raz za čas dostanem .
Ale aj tak je to najhoršie v reštauráciách . Aspoň už usia vypisovať alergény, takže sa človek nemusí ako debil pýtať, z čoho sa to jedlo vlastne skladá .
12 Naďa Naďa | Web | 20. ledna 2012 v 9:56 | Reagovat
Tak to jsem fakt ráda, že jsem takovou dietu u nikoho nezažila. Je fajn, když si lidé pomáhají i v takových věcech jako vymýšlení nových bezlepkových receptů.
13 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | 20. ledna 2012 v 10:38 | Reagovat
Jsi šikulka, Vendy, tohle je tedy opravdu vysoká škola vaření, ty mouky se chovají úplně jinak a taky mimo jiné i proto, že vstupní suroviny jsou nesmírně drahé :-(
a jak vidím z článku i reakcí pod ním, je to alchymie...
14 signoraa signoraa | Web | 20. ledna 2012 v 11:26 | Reagovat
Máš můj obdiv, když jsi se pustila na neprobádanou půdu. Mám tip, čím nahradit prášek do pečiva. Je možné použít jedlou sodu, ta je zaručeně bez lepku. Známí mají holčičku s celiakií a když jsem od nich slyšela ceny bezlepkových potravin, protáčely se mi oči. ;-)
15 Janinka Janinka | Web | 20. ledna 2012 v 14:06 | Reagovat
Brouzdáním jsem narazila na dvě stránky s bezlepkovými moučníky a cukrovím, třeba se ti tam něco bude líbit :-).
http://www.bezlepkova-kucharka.cz/mouniky-cukrovi
http://www.bezlepkovadieta.cz/kucharka/moucniky-cukrovi
16 Ebolin Ebolin | Web | 20. ledna 2012 v 14:51 | Reagovat
No, já bych řekla, že ty jsi kreativní!
17 Miri Miri | Web | 20. ledna 2012 v 15:43 | Reagovat
S bezlepkovým pečením jsem ještě neměla zkušenost, ale rozesmálo mě kolik je druhů mouky.  Nejhorší je, že jen velice težko se odhaduje co jaká mouka provede. Mamka jednou vzala nějakou divnou mouku a upekla vánočku, která byla spíše podobná celozrnému chlebu.
18 annapos annapos | E-mail | Web | 20. ledna 2012 v 18:25 | Reagovat
NĚJAK SE MNĚ Z TOHO ZAMLŽILI BRÝLE.
A navíc vždycky zapomenu odmáčknout Shift, když píši heslo, tedy řeknu ti Vendy, že jsem moc ráda, že nic podobného neznám, život s tímto onemocněním, nebude asi jednoduchý, něco málo jsem se dozvěděla u Ash, něco málo vyčetla jinde, komplikace nebudou asi jen s dietou, musí to být dost složitý a drahý způsob žití.A od tebe je velice hezké, že připravíš něco příjemného, pro takto nemocné děti. Hezký víkend a krásně si odpočiň. Objímá tě Anna
19 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 20. ledna 2012 v 18:39 | Reagovat
Ještě, že nepeču.
Pan Al_man doufá, že nikoho nenapadne z takových mouk péci linecká kolečka.
20 Vendy Vendy | Web | 20. ledna 2012 v 20:29 | Reagovat
[11]: Pamatuji si, že jsi jednou psala, že jíš prakticky bezlepkovou, protože ji lépe snášíš a je lehce stravitelná... máš už svoje zkušenosti a vyzkoušené různé výrobky.
Č.už také objevil několik prodejen, kde se dají koupit nejen polotovary (mouky a těstoviny), ale i hotové chlebíky, housky, i koláče a moučníky vůbec. Dokonce i vánoční cukroví kdesi měli. Taky objevil prodejnu, kde prodávají polévky rychlovky (takové ty instantní do hrnku) nebo bezlepkovou pizzu... dokonce i salámy, které jsou bezlepkové.
Nejhorší je vychytat takové záludnosti, jako je například lepek v kypřicím prášku do pečiva (to mě fakt nenapadlo), lepek v pudinku (to mě taky nenapadlo, ale už jsem to kdesi přečetla) a lepek v salámu - taky jsem si neuvědomila, že salámy jsou nastavované moukou...)
Ta guma je vážně nanic? Chtěla jsem ji vyzkoušet...
Naštěstí sama tímto problémem netrpím, protože bych se asi nedoplatila (ale možná by to mělo i svou výhodu, že bych jedla daleko méně a byla bych krásně štíhlounká.... ;-)  :-D)
Ty bezlepkové výtvory, co jsem zatím zkoušela, byly opravdu jedlé. Ale je to fakt drahota... :-?  8-)
21 Joy Joy | Web | 20. ledna 2012 v 20:41 | Reagovat
Musím sa priznať, že som sa ešte s bezlepkovou témou ešte ako tak nestretla, ale teraz už viem, vďaka tomuto článku a ktoré múky, to sa možno raz bude hodiť. :-)
22 Vendy Vendy | Web | 20. ledna 2012 v 21:05 | Reagovat
[6]:Vinný kámen? To už vůbec neznám...
[9]: Mně to s kypřicím práškem nefunguje ani u normálních buchet, takže něco je špatně - jak jsem psala, buď kypřicí prášek, nebo trouba, nebo je to rukama... :-D
Sice se mi něco upeče a jíst se to dá, ale vzhledově je to nějaké smrsklé. Žádný nadýchaný pišingr... :-?  8-) Takže jsem ráda, že v tom nelítám sama :D
[12]: To je fakt, narazila jsem na několik serverů, kde si lidi předávají recepty u různých diet... včetně bezlepkových receptů.
Vlastně je to pozitivní - lidi vážně drží pohromadě a dokážou si pomáhat.
[13]: Opravdu je to trochu jiné.
O ceně ani nemluvě... :-x A je to kumšt, protože se musí myslet na tolik věcí... 8-)
[14]:Vida, jedlá soda! To je taky dobrý tip, díky!
(Mě ještě napadlo přidat do těsta nějakou minerálku, nebo vůbec sycenou vodu.) ;-)
A ty ceny jsou opravdu chutnučké, kilo mouky kolem 80 korun, viděla jsem i směsi za 140 kč (jako smíchaný polotovar, do kterého stačí jen přidat vodu).
[15]: Jani, díky za tipy!
Taky jsem objevila zajímavý server, Minibazar.cz. Je tam toho i více...
[16]: Děkuji! 8-)
[18]: Máš pravdu, Aničko, není to jednoduché a rozhodně je to příšerně drahé. O to horší, že bezlepkové potraviny nejsou nadstandartní luxus, ale nezbytnost v případě alergie...
V jednom z minulých komentářů padl skvělý nápad, kdyby EU přestala dotovat kraviny a zkusila jednou dotovat tuto oblast. Určitě by to spousta rodin uvítala.
[17]: Taky mě překvapilo, kolik druhů mouky existuje. Já měla povědomí ještě tak o kukuřičné nebo sójové mouce... ostatní jsou pro mě neprobádané krajiny a ještě jsem z nich nic nezkoušela. ;-)  :-)
[19]: Pan Al-Man se nemusí znepokojovat, linecká kolečka z tohoto těsta nejsou vůbec špatná! :-D I když z hrachové mouky si to nedokážu představit... :-?  :-P
23 Lucerna Lucerna | Web | 21. ledna 2012 v 0:24 | Reagovat
moze sa clovek akokolvek snazit, ale niekedy skratka cesto ide na placicku :-D potom daj vedet ako to dievcencom smakovalo ;-)
24 Fredy Kruger Fredy Kruger | 21. ledna 2012 v 0:29 | Reagovat
" Dnes jsem chtěl upéci bez lepku ....
šilené ! co jsem měl za depku,
když omylem ze švestek povidla
sekundového dal jsem lepidla " !
Muž mluví,  má zavřená ústa !
" Z huhňání  Milousche  Schusta,
nevíme nic " ! ( lidé zděšeni )
.... muž těstem míchá jak šílený !
25 Janinka Janinka | Web | 21. ledna 2012 v 14:20 | Reagovat
Ještě mě napadlo - dřív jsem si myslela, že záleží na značce prášku do pečiva - čím dražší, tím lepší. Pak jsem přišla na to, že to je blbost a na krásné vyběhnutí těsta úplně stačí, když všechny suroviny, než je spatlám dohromady, nechám tak hodinku při pokojové teplotě. Prostě nemíchat ledový s teplým :D. A fakt to funguje, zrovna dneska se mi povedla báječná vlhká buchta :-D.
26 Lenka Lenka | Web | 21. ledna 2012 v 18:46 | Reagovat
Přítel je na bezlepkové dietě někdy od podzimu. Když mu jí lékař doporučil, tak z toho chvíli strašlivě nešťastný... a najednou zjistil, co všechno může a že jsou to mnohem kvalitnější a chutnější věci než ty "lepkové" a je spokojen - nejen zdravotně, ale i s tím novým životním stylem.
Vzhledem k tomu, že nežijeme spolu, tak nemám spížku vybavenou bezlepkovými surovinami, ale když přijde, vařím přirozeně bezlepkově (třeba kuře s rýži nebo tak). A ze sladkostí jsem se zatím dala jen do vánočního cukroví a to jsem volila taky takové, které bylo bez mouky. Ale možnosti pro to připravit jídlo bez lepku jsou!
A máš můj obdiv za to, že ses do těch experimentů dala! Kdybys pokračovala, tak hoď zase info o svým úspěších! ;-)
Abych se mohla inspirovat... :-)
27 Alisa Alisa | Web | 22. ledna 2012 v 12:50 | Reagovat
[20]: U nás na Slovenskuu je to asi rozšírenejšie, pretože v každej vačšej dedine je BIO obchod . :-? Bezlepkovú pizzu je najlepšie robiť sám, tie kupované ceestá sú na nič . Ale hlavne, u nás sa už v každej lepšej pizzerke dá objednať aj Bezlepkový  variant... Aj cestovín . Problém to skutočne nie ho zohnať, ale dať za chleba pať eur už je pre niekoho horšsie . Akurát dnes sme zohnali dve Malé bagety za tri osemdesiat od nejakej novej francúzskej firmy a boli sme nadšení, ako lacno sme nakúpili . A to ešte nehovorím o sladkostiach . Dať za jednu čokoládovú sušienku skoro dve eurá je proste choré . Ale zase my to bojednávame priamo z výroby, takže je to omnoho lacnejšie . Najvačšie svine sú totiž tie BIO predajne, tam je všetko dvojnásobne drahšie... Minimálne . U nás je to zohnať aj v lekárňach, kde je to za relatívne slušnú cenu.
28 Vendy Vendy | Web | 22. ledna 2012 v 15:49 | Reagovat
[27]: Fakt je, že kilo bezlepkové mouky je zhruba 8-10x dražší než kilo normální mouky. Což je dost vražedný rozdíl.
Taky by mě zajímalo, jestli ta cena skutečně odpovídá, nebo je to předražené. Asi něco stojí proces, zbavit mouku lepku, ale jestli je to skutečně tak drahé, nevím.
Lékárny mě zatím nenapadly. Asi by se tam něco taky dalo sehnat...
29 Elisis Elisis | Web | 23. ledna 2012 v 21:22 | Reagovat
Tleskám, takhle experimentovat, do toho se nepustí každý :-) Bezlepkové jídlo jsem snad nikdy neměla a mám z toho trochu strach, ale někdy to musím zkusit. Uvařit nevím, ale ochutnám :-D nahání se mi sliny :-P
30 Berry Berry | Web | 24. ledna 2012 v 15:44 | Reagovat
Lékárny jsou dobrá věc, taky jsem tam chodívala nakupovat, ale rozdíl je třeba jen v pár korunách, někdy ani to ne... Bezlepková dieta znamená číst, číst a číst. Úplně všechny potraviny - jogurty, zmrzliny, čokolády, brambůrky, párky, "kukuřičné" křupavé chleby, kečupy, tatarky... Na cokoli si vzpomeneš, všechno se musí číst...
Jizerka je velmi dobrá značka, dobře se s ní peklo i vařilo. A ano, bez lepku to velmi špatně kyne, pak rychle slehne a je to takové tekutější to těsto. Hodně jsme s maminkou praktikovaly míchání mouk (dražší jizerka s kukuřičnou, která hodně tekutizuje). Ještě je dobrá rýže, která se pomele na mkouku, ale nesmí se jí dát do buchty moc, je cítit mezi zuby. Ale jakoby trošku jeideální, i to málepší konzistenci.
Jo a k té chuti. Možná tobě to přišlo nedobré, ale holky by se utloukly. Nám se kolikrát stalo, že mamce to vůbec nechutnalo a pro mě to byla dobrota,. Tam je to hodně o zvyku na ty potraviny ta chuť...
31 Vendy Vendy | Web | 24. ledna 2012 v 20:09 | Reagovat
[30]: Mně to nechutnalo jen se sojovou moukou, ta se na sladké moučníky asi fakt nehodí, možná spíš na slané variace.
Jizerka byla chutná, měla jsem pár odkrojků z toho řezu a pošmákla jsem si náramně.
P.S. a už jsem měla odezvu - prý chutnalo! :-)
32 Lucie Lucie | Web | 24. ledna 2012 v 21:35 | Reagovat
Když mám ráno čas, podívám se někdy na Snídani s Novou, kde vysílají i krátký pořad o vaření (Tescoma s chutí). Většinou vaří něco zdravého a často i bezlepkového. My doma nic takového neděláme, ale je zajímavé se podívat, z čeho všeho se třeba ta buchta dá udělat :-). Třeba bys našla nějakou inspiraci:-) I když Ty si dobře poradíš i sama jak tak koukám :-) Nedovedu si sice představit, jak taková bezlepková buchta chutná, ale mít bezlepkovou dietu, moc bych ocenila, kdyby se mi takhle někdo snažil upéct nějakou dobrotu :-)
Viděla jsem v obchodě některé zde vyjmenované bezlepkové směsi či bezlepkové mouky, je to docela drahá záležitost.. :-?
33 Berry Berry | Web | 25. ledna 2012 v 9:47 | Reagovat
[31]: Jo tak se sójovou nevím, tu jsem měla výhradně zakázanou, aby mi nepropukly další alergie...
Jizerka je nejbližší normální mouce, nejlépe se i z ní dělaly vanilkáče a tak :-) Přeji hodně zdaru při dalších kreacích!
34 Knedla Knedla | 26. ledna 2012 v 22:41 | Reagovat
Wendy, má doma bezlepkovou směs na muffiny od Podravky, před pečením divně zavání, ale po upečení je jedna báseň, musím už do peřinek, vstávám se školačkou, ale zítra určitě zjistím ze sáčku a napíšu, co ta kouzelná věc obsahuje. Brou noc. :-)
35 Knedla Knedla | 26. ledna 2012 v 22:44 | Reagovat
tjo, a těsto je křehčí po kokosu a "zgecne", když tam přileješ šťávu. Na lepší spojení přidej žloutek nebo celé vejce, pro lepší naskočení přimíchej z bílku toho vejce sníh. Ale myslím, že většinu víš. ;-)
36 Vendy Vendy | Web | 27. ledna 2012 v 0:12 | Reagovat
[34]:[35]: Jsem zvědava, co je to za směs - a za radu dík!
Našla jsem i na Minibazaru perfektní recept, je univerzální pro více druhů moučníků, tak to taky vyzkouším... 8-)
37 Knedla Knedla | 27. ledna 2012 v 9:09 | Reagovat
Tak není zas tak bezlepkový, jak jsem zjistila: je tam hladká pšeničná mouka, tak 20% cizrnové hladké, sušené mléko a sušená syrovátka (syrovátka jsou jen tuk a bílkoviny, to zvládne i vejce nebo jizerka), nějaká éčka (emulgátory E400-499= prášek do pudinku, protispékavá látka E500-599=měla by stačit špetka soli, my ji doma přidáváme do bílků, aby se líp ušlehaly, sůl absorbuje vodu)Na kilo směsi se tam dává 0,5l vody a dvě vejce (ty se dají zaměnit za majonézu, ta se vyrábí komplet ze žloutků, čím víc žloutků, tím křehčí a vláčnější těsto, hodně se dává do dortů a křehkých řezů)
Novinka je prý čirok, píšou všude, že dokáže plně nahradit lepek, že je dokonce lepší než lepek :-?
Jsme moravská rodina, pečeme něco týden co týden a nevynecháme příležitost něco nového zmastit, tak mě pak informuj, kdybys kápla na ten čirok, jak to s ním dopadlo :-D

Nový komentář

Žádné komentáře:

Okomentovat