úterý 10. ledna 2012

Skellig

10.1.2012 (film

Pohled na nebe a letící mraky ptáků.
Obyčejný kluk v bílé košili stojí na vrcholku věže. Z nosu mu stéká kapka krve...
Úpatí věže omývají vody jezera.
Chlapec zvedá ruce nad hlavu a dělá krok do prázdna....

Tak začíná neobyčejný film s neobyčejným názvem Skellig.
Michael se stěhuje se svými rodiči do nového domu. Není šťastný, opouští své kamarády, domov, který dosud znal. Ale rodiče chtějí mít něco svého, nechtějí žít v pronájmu, a navíc, na cestě je další dítě.
Dům je v horším stavu, než si představovali, a čekají je ještě velké úpravy. Zatímco otec si hledá novou práci, matka vybaluje a dává do kupy věci. Žádá o pomoc Michalea, ten je je však plný vzteku nad celou situací a schovává se ve staré boudě na zahradě.
Tam spatří poprvé podivného muže. Bezdomovce? Nemocného muže? Tuláka, který našel zrovna místo k přespání?
Cizí muž ho zaujme, a navštěvuje ho znovu - při jedné z výprav za neznámým se stane jeho mámě nehoda a dítě se narodí předčasně.

Matka i dítě jsou v nemocnici, dítě je v kritickém stavu. Michaela stíhají vlny pocitů viny, chce jim utéct, ale neví jak. Poprvé se trochu sblíží s vlastním tátou, který trpí snad ještě větší úzkostí, strachem a podobným pocitem viny, protože je přivedl do zchátralého domu.

Michael je však prapodivně zaujat neznámým mužem, skrytým ve staré boudě. Navštěvuje ho znova a přináší mu jídlo. Přes cizincovu počáteční nevrlost se přenese a s nepochopitelnou uminutostí za ním chodí dál... snaží se ho krmit a chránit ho. Na jeho tajné výpravy brzy přijde nová kamarádka Mina - a Michael je přinucen své tajemství odhalit.

Záhadný tulák a bezdomovec však není jen tak obyčejný člověk. Michaelova a Minina péče mu brzy navrátí jeho původní sílu a obě děti se stanou svědky zázračného objevu...

Jestli Michael překoná svůj strach z výšek, neznámý svou nechuť k jakékoliv činnosti a Michaelova malá sestřička zemře, neprozradím. Film je pěkný, žádný akčňák, spíš pocitový.
Popravdě jsem čekala, kdy nastane okamžik, že se něco zvrhne a z neznámého se stane psychopatický vrah, ale naštěstí příběh tímto směrem nešel...

Skellig - trailer






Drama / Rodinný / Mysteriózní
Velká Británie, 2009, 99 min

Moje osobní hodnocení: 80%

Zdroj informací: ČSFD
Zdroj videoklipu: Youtube
Zdroj textu: no přece já.

(Upozornění: jestli má někdo zájem, film může objevit ZDE)

Žádné komentáře:

Okomentovat